G.Margvelašvilis, M.Saakašvilio nesutaikomo priešininko, premjero milijardieriaus Bidzinos Ivanišvilio artimas sąjungininkas, pergalę praėjusio mėnesio rinkimuose pasiekė gavęs maždaug 62 proc. balsų.

"Šiandien nugalėtojas — tai mūsų liaudies valia", - sakė G.Margvelašvilis per kuklią ceremoniją buvusių parlamento rūmų kieme Tbilisio centre.

JAV prezidentas Barackas Obama šeštadienį pasveikino Gruziją su "reikšminga politine pereiga" ir gyrė "daugelio pasižymėjusių politinių lyderių indėlius per pastaruosius 20 metų".

G.Margvelašvilis pažadėjo tęsti planus įstoti į Europos Sąjungą ir NATO, kurie buvo vienos pagrindinių M.Saakašvilio ambicijų ir kurie piktina Rusiją, taip pat - stengtis gerinti ryšius su Maskva, kuriems smarkiai pakenkė trumpas abiejų šalių karas 2008-aisiais.

"Nepaisydami sunkios situacijos, su kuria šiandien susiduriame, ir lygiagrečiai integravimuisi į Europos bei euroatlantines struktūras, kartojame savo įsipareigojimą didinti dialogą su Rusija", - sakė G.Margvelašvilis.

G.Margvelašvilis, buvęs filosofijos dėstytojas, prisiima apkarpytus įgaliojimus - dėl konstitucijos pataisų, kurios įsigalioja su jo inauguracija ir pagal kurias nemažai svarbių prezidento įgaliojimų perduodama premjerui.

B.Ivanišvilis pažadėjo kitą savaitę atsistatydinti iš premjero posto ir anksčiau šį mėnesį savo politiniu įpėdiniu nurodė kitą savo sąjungininką, 31 metų vidaus reikalų ministrą Iraklį Garibašvilį.

G.Margvelašvilio prisaikdinimu oficialiai baigiasi neramus M.Saakašvilio valdymo dešimtmetis, per kurį jis transformavo savo mažą Kaukazo valstybę, bet įsitraukė ir į katastrofišką penkių dienų karą su Rusija.

Itin aktyvus JAV sąjungininkas M.Saakašvilis, kuris į valdžią atėjo po 2003 metų Rožių revoliucijos, prastūmė reformas korupcijai mažinti, infrastruktūrai renovuoti ir sunkumus išgyvenančiai ekonomikai išjudinti.

Tačiau jo reformos papiktino daugelį tų, kurie jautėsi likę nuošalyje nuo itin sparčių permainų, o policijos jėgos naudojimas protestams prieš jo valdymą brutaliai slopinti suteršė M.Saakašvilio, kaip kovotojo už demokratiją, įvaizdį.

M.Saakašvilis, kuris prisaikdinimo ceremonijoje nedalyvavo, sekmadienį paskelbė vaizdo klipą iš įsimintinų savo valdymo momentų ir vaizdų kaip prezidentūros rūmuose klasikinę muziką groja pianistas.

Naujosios komandos laukia sunki užduotis suteikti postūmį Gruzijos ekonomikai ir sumažinti didelį nedarbą.

Gruzijos prezidento inauguracijoje dalyvavo ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.