Šis Y.Amano vizitas Irane yra pirmasis po to, kai jis tapo Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) vadovu.

Y.Amano sekmadienį prieš išvykdamas į Teheraną sakė, jog laikysis "konstruktyvios dvasios" ir pozityvaus požiūrio.

"Niekas nėra aišku, tačiau liksiu nusiteikęs teigiamai ir keliauju ten būdamas konstruktyvios dvasios, - Y.Amano sakė vienos oro uoste. - Per pastaruosius diskusijų tarp Irano ir TATENA etapus pasiekta gera pažanga. Taigi, manau, kad dabar tinkamas metas... aplankyti Iraną ir dalyvauti tiesioginėse derybose su aukštais Irano pareigūnais."

Tačiau jis pažymėjo: "Šis vizitas labai trumpas, o aš nesu inspektorius."

TATENA vadovas, lydimas šios organizacijos vyriausiojo inspektoriaus Hermano Nackaertso ir antrojo pagal rangą pareigūno Rafaelio Mariano Grossi, planuoja susitikti su Irano branduolinės programos vadovu Fereydoonu Abbasi Davani, jos vyriausiuoju derybininku Saeedu Jalili ir užsienio reikalų ministru Ali Akbaru Salehi.

Iranas tikisi, kad šis vizitas atves prie susitarimo, kaip bus sprendžiami ginčai dėl TATENA inspektorių veiklos, taip pat bus pasiektos "naujos nuostatos, atsakant į (TATENA) klausimus ir šalinant dviprasmiškumus", nurodė A.A.Salehi.

Irano žiniasklaida sekmadienį citavo A.A.Salehi, kuris sakė, kad šis vizitas yra "geras ženklas", suteikiantis galimybę Teheranui sumažinti įtampą santykiuose su TATENA, kuriuos nuolat temdo kaltinimai dėl įtariamo šiitiškos respublikos vengimo bendradarbiauti.

Iranas teigia, kad jo branduolinė programa yra išskirtinai civilinė ir kad jis visokeriopai bendradarbiauja su Vienoje įsikūrusia JT agentūra, tačiau kaltino, kad ja manipuliuoja Vakarų šalių žvalgybos tarnybos.

Teheranas kaltino Y.Amano, kad šis esąs "šališkas" ir "neprofesionalus".

TATENA, stebinti daugumą Irano branduolinių projektų, kelerius pastaruosius metus kurstė Vakarų šalių įtarimus, kad šiitiškos respublikos branduolinė programa galimai turi karinį dėmenį, o šiuos nuogąstavimus stiprino įtempti Irano santykiai su JT agentūra.

Y.Amano vienos dienos vizitas surengtas po praeitą savaitę dvi dienas trukusių "teigiamų" Irano ir TATENA derybų Vienoje, per kurias buvo atnaujintas dialogas, įstrigęs po dviejų bevaisių JT agentūros ekspertų vizitų Teherane šių metų sausį ir vasarį.

TATENA vadovas atvyko į Teheraną likus dviem dienoms iki derybų Bagdade tarp galingųjų valstybių ir Irano, tapsiančių antruoju etapu procese, kuris balandį buvo atgaivintas Stambule po 15 mėnesių pertraukos.

Irano ir TATENA susitaikymas bei susitarimas dėl naujų bendradarbiavimo nuostatų ir didesnio Teherano branduolinės programos skaidrumo gali pasiųsti teigiamą signalą susitikimui Bagdade.

Penkios nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės ir Vokietija, sudarančios "P5 plius 1" grupę, reikalavo iš Irano konkrečių žingsnių, kurie rodyto jo norą siekti, kad ginčas dėl branduolinės programos būtų išspręstas diplomatinėmis priemonėmis.

Ši branduolinė programa buvo pasmerkta šešiose JT Saugumo Tarybos rezoliucijose, o keturiose iš jų buvo numatytos sankcijos, kurias vėliau Vakarų valstybės vėliau ne kartą vienašališkai griežtino.

Pagrindinis šiitiškos respublikos priešininkas Izraelis ir JAV grasino panaudoti karinę jėgą prieš Irano branduolinius objektus, jeigu šio ginčo nepavyks išspręsti diplomatija.

Didžiojo aštuoneto (G-8) šalys šeštadienį ragino Iraną pradėti Bagdade "išsamias diskusijas", kurios galėtų "vesti prie visapusiško derybinio sprendimo, kuris atkurtų tarptautinį pasitikėjimą, jog Irano branduolinė programa yra išskirtinai taiki".