TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi penktadienį grįžo į Vieną po apsilankymo Zaporižios AE su 14 organizacijos narių. Jis teigė, kad apšaudymų padaryta žala šiam objektui buvo akivaizdi ir tai yra nepriimtina.

Spaudos konferencijos metu R. Grossi sakė matęs sprogimų padarytas skyles ir žymes ant pastatų, o tai patvirtina, kad buvo pažeistas „objekto fizinis vientisumas“.

Nepaisant to, jis pažymėjo, kad svarbūs saugumo elementai, tokie kaip elektros energijos tiekimas AE, vis dar veikia.

R. Grossi aiškino nesusidaręs įspūdžio, kad rusų okupantai galėjo ką nors nuslėpti nuo TATENA misijos. Jis taip pat sakė manąs, kad tai bus nuolatinė jo agentūros misija Zaporižios AE. Nors dauguma ekspertų iš elektrinės išvyko, tačiau ten liko keli komandos nariai.

Vis dėlto Ukrainos generalinis štabas penktadienio vakarą feisbuke paskelbė, kad okupantai dar prieš TATENA vizitą iš atominės elektrinės teritorijos išgabeno visą karinę įrangą. Tuo metu Rusija tikina, kad sunkioji ginkluotė net nebuvo ten laikoma.

Ukrainos generalinis štabas taip pat paskelbė, kad ukrainiečių pajėgos sunaikino tris artilerijos sistemas, amunicijos sandėlį ir grupę kareivių Chersone ir Enerhodare, o pastarasis miestas yra arti Zaporižios AE.

„Dėl prasto medicininės pagalbos lygio dauguma okupantų mirė nuo patirtų sužalojimų“, – teigė Ukrainos generalinis štabas.

Tuo metu Ukrainos bendrovė „Energoatom“ pranešė, kad vėl pradėjo veikti penktasis AE reaktorius, kuris buvo sustabdytas dieną prieš tai dėl minosvaidžių ugnies netoli elektrinės.

Rusijos kariai AE užėmė kovo mėnesį, netrukus po įsiveržimo į Ukrainą.

Zaporižios AE yra didžiausia Europoje – jos šeši reaktoriai gali bendrai pagaminti 5 700 megavatų (MW) elektros energijos. Prieš prasidedant karui joje dirbo daugiau nei 10 000 žmonių.

Pastaruoju metu išaugo tarptautinės bendruomenės susirūpinimas dėl to, kad vis dažnėjantys apšaudymai naudojant artileriją gali sukelti branduolinę katastrofą.

„Energoatom“ penktadienį išreiškė abejones tuo, kad TATENA misija atskleis rusų veiksmus Zaporižios AE.

„Okupantai meluoja, falsifikuoja faktus ir įrodymus“, – „Energoatom“ paskelbė socialiniame tinkle „Telegram“.

TATENA delegacijai nebuvo leista apsilankyti elektrinės krizių centre, kur šiuo metu įsikūrę rusų kareiviai.

Nors organizacijos vadovas R. Grossi ir sakė, kad norėtų nuolatinės misijos Zaporižios AE, tačiau „Energoatom“ penktadienį išplatino pranešimą, kuriame R. Grossi sakė, kad TATENA ekspertai atominėje elektrinėje liks tik iki sekmadienio ar pirmadienio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)