Anksčiau šią savaitę specialistai atliko tolesnius gamyklos patikrinimus ir nustatė, kad „nėra jokių matomų sprogmenų ar minų požymių“, sakoma ketvirtadienį paskelbtoje TATENA ataskaitoje.

Vis dėlto TATENA ir toliau reikalauja prieigos prie reaktorių stogų ir turbinų salių, sakoma pranešime, cituojamas TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

TATENA ekspertai „nepranešė, kad per pastarąją savaitę būtų girdėję kokius nors sprogimus, kitaip nei praėjusią savaitę, kai tai buvo beveik kasdien“, teigė R. Grossi.

TATENA ir toliau stebi, ar pakanka vandens reaktoriams aušinti po Kachovkos užtvankos sunaikinimo birželį, kai ėmė sekti didžiulis rezervuaras šalia jėgainės. „TATENA komanda pranešė, kad vandens tiekimas išlieka gana stabilus, vandens lygis mažėja maždaug 1 cm per dieną dėl sunaudojimo ir išgaravimo. Jėgainei užteks vandens kelis mėnesius“, - sakoma pranešime.

Ukraina pranešė, kad Rusija užminavo jėgainę ir galimai padėjo sprogmenis ant stogų. Rusija okupuoja didžiausią Europoje atominę elektrinę nuo 2022 m. kovo pradžios, ją užėmė pirmosiomis invazijos dienomis. Visi šeši reaktoriai uždaryti nuo rugsėjo mėnesio.