„Pagaliau išvykstame po šešių mėnesių... pastangų. TATENA vyksta į Zaporižios atominę elektrinę“, – agentūros vadovas Rafaelis Grossi sakė žurnalistams Kyjive prieš išvažiuodamas.

„Puikiai suvokiu šio momento aktualumą, bet esame pasiruošę. TATENA pasiruošusi. Vėl pranešime po šios misijos. Praleisime ten kelias dienas“, – pridūrė jis.

Didžiausia Europoje atominė jėgainė buvo užimta Rusijos pajėgų kovą, Maskvos invazijos Ukrainoje pirmosiomis savaitėmis.

Ukraina kaltino Rusiją laikant tame komplekse karius, šaudmenis ir karines mašinas.

Rusija ir Ukraina kaltino viena kitą dėl Zaporižios AE komplekso ir jo apylinkių apšaudymų, didinančių nuogąstavimus visame pasaulyje dėl galimo incidento.

1986 metais Ukrainos šiaurėje esančioje Černobylio atominėje elektrinėje įvyko iki šiol didžiausia branduolinė katastrofa, sprogus vienam iš jos reaktorių ir atmosferoje pasklidus didžiuliam kiekiui radioaktyvių teršalų.

Ukraina iš pradžių nuogąstavo, kad TATENA vizitas Zaporižios AE legitimuos Rusijos pajėgų buvimą tame komplekse, bet galiausiai pritarė tokios misijos idėjai.

Vis dėlto Kyjivas reikalavo, kad inspektoriai į Zaporižia vyktų per Ukrainos pajėgų kontroliuojamą teritoriją.

Antradienį susitikęs su R. Grossi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė esąs „labai dėkingas“ už šį vizitą ir perspėjo, kad padėtis aplink jėgainę yra „itin grėsminga“.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją