Pareiškime, kuriame cituojamas TATENA generalinis direktorius Rafaelis Grossi, agentūra nurodė, kad sekmadienį per patikrinimą jos komanda pamatė „keletą minų, esančių buferinėje zonoje tarp objekto vidinio ir išorinio perimetro barjerų“.

Agentūra teigė, kad minos buvo riboto patekimo zonoje, į kurią negali patekti elektrinės personalas, ir kad jos komanda nepastebėjo jokių minų „vidiniame aikštelės perimetre“.

„Kaip jau informavau anksčiau, TATENA žinojo apie anksčiau už aikštelės perimetro, taip pat tam tikrose vietose jos viduje padėtas minas. Mūsų komanda iškėlė klausimų dėl šio konkretaus radinio elektrinei ir jiems buvo atsakyta, kad tai yra kariuomenės sprendimas ir kariškių kontroliuojamoje teritorijoje“, – sakė R. Grossi.

„Tačiau tokių sprogmenų buvimas aikštelėje neatitinka TATENA saugos standartų ir branduolinio saugumo gairių ir sukuria papildomą psichologinį spaudimą elektrinės darbuotojams – net jei TATENA, remdamasi savo stebėjimais ir elektrinės paaiškinimais, iš pradžių įvertino, kad šių minų sprogimas neturėtų daryti įtakos aikštelės branduolinės saugos ir kitoms saugumo sistemoms. Komanda toliau bendraus su elektrine“, – pridūrė jis.

Ukraina apkaltino Rusiją, kad ši atominėje elektrinėje pridėjo sprogmenų, o Maskva savo ruožtu apkaltino Kyjivą, kad šis planuoja atakuoti elektrinę raketomis ir dronais kamikadzėmis.

Didžiausią Europoje atominę elektrinę Rusija kontroliuoja nuo 2022 metų kovo pradžios, netrukus po Maskvos invazijos. Visi šeši reaktoriai buvo sustabdyti nuo rugsėjo mėnesio.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)