Didžiausias Europos branduolinis objektas pateko į Rusijos pajėgų rankas netrukus po invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį, o Kyjivas ir Maskva nuo to laiko kaltina vieni kitus planuojant incidentus objekte.

Ukrainos kariai anksčiau teigė, kad „ant trečiojo ir ketvirtojo reaktorių išorinio stogo“ buvo padėti „pašaliniai objektai, panašūs į sprogstamuosius įtaisus“.

„Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai, vakar popiet gavę galimybę pateikti ant Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės 3-iojo ir 4-ojo blokų reaktorių pastatų stogų ir į turbinų sales, nepastebėjo jokių minų ar sprogmenų“, – sakoma agentūros pranešime.

Liepos 23 dieną TATENA ekspertai buferinėje zonoje tarp vidinio ir išorinio teritorijos perimetro barjerų pastebėjo priešpėstines minas.

Po pakartotinio raginimo leisti be apribojimų patekti į elektrinę, „komanda galėjo nekliudomai patekti ant dviejų reaktorių blokų stogų ir aiškiai matyti turbinų salių stogus“, priduriama pranešime.

TATENA toliau prašys leisti apžiūrėti kitų keturių elektrinės reaktorių stogus.

„Savalaikis, nepriklausomas ir objektyvus faktų pateikimas objekte yra labai svarbus siekiant tęsti TATENA pastangas palaikyti branduolinę ir kitokią saugą karinio konflikto šalyje metu“, – sakė TATENA vadovas Rafaelis Mariano Grossi.

Patekusi į Rusijos rankas, didžiausia Europos elektrinė buvo apšaudoma ir kelis kartus buvo atjungta nuo elektros tinklo, taip sukeliant baimę, kad gali įvykti didelė branduolinė avarija.

Visi šeši reaktoriai, kurie iki karo gamino maždaug penktadalį Ukrainos elektros energijos, jau daug mėnesių yra sustabdyti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją