„Tarptautinis teisingumo teismas, pagrindinis Jungtinių Tautų teisminis organas, pirmadienį, kovo 7 dieną, ir antradienį, kovo 8 dieną, surengs viešus bylos dėl įtarimų genocidu pagal Konvenciją dėl kelio užkirtimo genocido nusikaltimui ir baudimo už jį (Ukraina prieš Rusijos Federaciją) posėdžius“, – rašoma teismo pranešime.

Hagoje įsikūręs TTT viešus posėdžius rengia Ukrainai pateikus teismui skundą, kad Rusija nutrauktų savo invaziją.

„Posėdžiai bus skirti Ukrainos pateiktam prašymui dėl laikinųjų apsaugos priemonių taikymo“, – sakoma teismo pranešime.

Daugiau nei 660 000 žmonių jau pabėgo į užsienį, pranešė JT pabėgėlių agentūra, apskaičiavusi, kad Ukrainoje, turinčioje 44 mln. gyventojų, dar milijonas žmonių pasitraukė į kitas vietoves šalies viduje.

JT nurodė, kad artimiausiais mėnesiais pagalbos gali prireikti iki 4 mln. pabėgėlių, o dar 12 mln. reikės pagalbos šalies viduje.

Jungtinės Valstijos tiki, kad TTT „atsižvelgia į sunkias aplinkybes ir sparčiai besivystančius įvykius“, sakoma Valstybės departamento antradienio pareiškime.

Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad Vašingtonas tikisi, jog teismas posėdyje „kuo skubiausiai imsis Ukrainos prašymo taikyti laikinąsias priemones“.

„Kiekviena diena, kai Rusija nevaržoma dėl savo agresijos, atneša daugiau smurto, kančių, mirties ir sunaikinimo Ukrainoje“, – sakė jis.

TTT neturi įgaliojimų pareikšti baudžiamųjų kaltinimų atskiriems Rusijos lyderiams, atsakingiems už invaziją, tačiau tai yra aukščiausios instancijos teismas, sprendžiantis ginčus tarp valstybių dėl įtariamų tarptautinės teisės pažeidimų.

Tuo metu Tarptautinio Baudžiamojo Teismo prokuroras Karimas Khanas pirmadienį paskelbė, kad pradeda tyrimą dėl „padėties Ukrainoje“ po Rusijos invazijos.

Pasak jo, esama „pagrįstų priežasčių“ manyti, jog Ukrainoje nuo 2014 metų, kai Maskva aneksavo Krymo pusiasalį, buvo įvykdyta karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmoniškumui.

Kremlius praėjusią savaitę įsiveržė į Ukrainą ir pradėjo karą, sukėlusį pasibaisėjimą ir įtūžį visame pasaulyje.

Vakarai į tai atsakė griežtomis sankcijomis Rusijai ir įvairia parama Ukrainai.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją