Norvegijos policijos saugumo tarnyba (PST) praneša išsiuntusi tyrėjus į Keniją, kad jie patikrintų šiuos įtarimus, rašo bbc.co.uk.

Agentūra teigė pradėjusi tyrimą, „paremtą informacija, jog šioje atakoje dalyvavo vienas Norvegijos pilietis“.

Iš Somalio kilęs Norvegijos pilietis galėjo prisidėti planuojant ir surengiant rugsėjo 21 dienos užpuolimą, per kurį buvo nužudyti 67 žmonės, teigė PST.

„Šio tyrimo tikslas – padėti apsisaugoti nuo naujų teroristinių aktų ir (nustatyti), kokia dalimi Norvegijos pilietis prisidėjo prie šios atakos“, - pažymėjo agentūra.

Ji pridūrė mėginsianti išsiaiškinti, ar neįvardijamas įtariamasis turėjo ryšių su „Al Shabaab“ – prie „Al Qaedos prisišliejusia Somalio grupuote, kuri tvirtina surengusi šį užpuolimą.

PST teigė mėginanti įvertinti bet kokią potencialią grėsmę Norvegijai ir Norvegijos interesams.

Žiniasklaida skelbė, kad vienas „Al Shabaab“ lyderis, praėjusį savaitgalį tapęs vienos Jungtinių Valstijų karinės operacijos taikiniu, galėjo kurį laiką gyventi Norvegijoje.

Per spalio 5 dienos reidą nepavyko sučiupti Abdukadiro Mohamedo Abdukadiro, slapyvardžiu Ikrima. Manoma, kad jis yra Kenijos pilietybę turintis somalietis – vienas iš daugelio Kenijos somaliečių ir kitų užsienio kovotojų, prisijungusių prie „Al Shabaab“.

Norvegijos televizija TV2 anksčiau šią savaitę pranešė, kad Ikrima buvo atvykęs į Norvegiją ir 2004 metais paprašė prieglobsčio. Tačiau 2008 metais jis išvyko, taip ir nesulaukęs sprendimo dėl savo prašymo.

Norvegijos pareigūnai šių faktų nekomentavo.

Praėjusią savaitę Kenijos kariuomenė nustatė keturių vyrų, prisidėjusių prie „Westgate“ apsiausties, tapatybes. Ji nurodė, kad Abu Baara al Sudani, Omaras Nabhanas, Khattabas al Kene ir Umayras žuvo prekybos centre per saugumo pajėgų operaciją.

Teigiama, kad A. B. al Sudani buvo „patyręs kovotojas“ iš Sudano, vadovavęs grupuotei. O. Nabhanas buvo arabų kilmės Kenijos pilietis, o Kh. Al Kene – somalietis, susijęs su „Al Shabaab“. Detalių apie Umayrą neskelbiama.