Alpių gelbėjimo tarnybos duomenimis, be kita ko, žuvo Italijoje gyvenusi izraeliečių pora ir vienas vaikas, o tos poros penkerių metų atžala kovoja dėl savo gyvybės, patyrusi smegenų traumų ir kojų lūžių.

Pasak gelbėtojų, tarp aukų yra ir devynmetis italas, o žuvusiųjų skaičius gali dar išaugti po nelaimės, įvykusios kurortiniame Strezos miestelyje, esančiame Madžorės ežero pakrantėje Pjemonto regione.

Prezidentas Sergio Mattarella ir ministras pirmininkas Mario Draghi kalbėjo apie „didžiulį sielvartą“, reikšdami užuojautą aukų artimiesiems, o regiono ir Europos Sąjungos lyderiai sakė esantys nuliūdę ir sukrėsti.

20 minučių trunkančią kelionę lyniniu keltuvu į 1,5 tūkst. m aukščio viršukalnę prie Strezos buvo pamėgę turistai.

Infrastruktūros ministerija savo pareiškime nurodė, kad nelaimė įvyko apie 12 val. 30 min. vietos (13 val. 30 min. Lietuvos) laiku, kai keltuvo kabina buvo maždaug 100 metrų atstumu nuo viršukalnės.

Pasak ministerijos, tragedija tikriausiai įvyko nutrūkus lynui netoli trasos pabaigos.

Strezos merė Marcella Severino nurodė, kad keltuvo kabina „pradėjo judėti atbulai ir veikiausiai atsitrenkė į stulpą“.

Infrastruktūros ministras Enrico Giovannini savo ruožtu paskelbė, kad pradedamas tyrimas dėl „tragiško įvykio, kurį itin atidžiai stebime“.

Kalno papėdėje esančiame kaime žmones pribloškė žinia apie nelaimę.

„Į Strezą atvykau kartu su draugų grupe. Planavome pakilti į Motaronės kalną, nes iš ten atsiveria gražus vaizdas“, – sakė 27 metų studentė iš Genujos Luisa Tesserin.

„Įlipome į keltuvą valanda iki tragedijos. Įlipę nepastebėjome kabinoje nieko keista, viskas buvo gerai. Išgirdę žinią buvome priblokšti“, – naujienų agentūrai AFP pasakojo ji.

„Priežiūra buvo atlikta“

„Visa techninė priežiūra buvo atlikta. Buvo išleista daug pinigų, padaryta daug darbo“, – AFP sakė keltuvo papėdėje įsikūrusio restorano „Idrovolante“ 59 metų savininkas Angelo Garavaglia.

„Manau, kad tai buvo nelaimingas atsitikimas, nes sistema yra tvarkinga, o techninės priežiūros įmonės yra pirmaujančios Italijoje. Tai buvo nelaimingas atsitikimas: technikos specialistai turės paaiškinti, kas nutiko“, – pridūrė jis.

Regiono prezidentas Alberto Cirio pareiškė esąs „priblokštas“ dėl „didžiulės tragedijos, kuri mus šokiravo“.

Kaimyninio Ligūrijos regiono prezidentas Giovanni Toti savo ruožtu pažymėjo, kad nelaimė įvyko Italijai pradėjus švelninti ne vieną mėnesį galiojusius suvaržymus, įvestus dėl koronaviruso grėsmės.

Pasak jo, sekmadienis turėjo tapti „vilties kupina atsivėrimo diena“.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis tviteryje itališkai pareiškė „nuoširdžiausią užuojautą šeimoms ir draugams, netekusiems artimo žmogaus per šį tragišką įvykį“.

Milano prokurorai iškėlė bylą dėl netyčinės žmogžudystės ir aplaidumo.

Priešgaisrinės tarnybos nufilmuotoje medžiagoje matyti baltos ir raudonos spalvos keltuvo nuolaužos stačiame miškingame šlaite, kurį sunku pasiekti.

Šis lyninis keltuvas 2014–2016 metais buvo uždarytas dėl techninės priežiūros darbų.

Per pastaruosius 50 metų Europoje įvyko virtinė su keltuvais susijusių incidentų.

2005 metų rugsėjį devyni vokiečiai slidininkai žuvo, ant jų kabiną nešusio lyno nukritus betono blokui iš sraigtasparnio, gabenusio šį krovinį netoli populiaraus Zeldeno kurorto Austrijos Tirolio žemėje.

1998 metų vasarį žemai skridusiam JAV kariuomenės reaktyviniam lėktuvui nuplėšus lyną Italijos Dolomitų slidinėjimo kurorte Kavalezėje žuvo 20 žmonių.

Kavalezėje taip pat įvyko 42 gyvybių pareikalavusį nelaimė 1976 metais, kai nutrūko plieninis atramos kabelis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)