Tūkstančiai afganų kreipėsi dėl naujų kelionės dokumentų, siekdami pabėgti nuo stiprėjančios ekonomikos ir humanitarinės krizės, kurią Jungtinės Tautos pavadino „bado lavina“.

Dokumentų išdavimas bus pradėtas nuo sekmadienio Kabulo pasų biure, žurnalistams teigė Vidaus reikalų ministerijos pasų skyriaus vadovas Alamas Gulas Haqqani.

Talibanas nustojo išduoti pasus netrukus po to, kai rugpjūčio 15 dieną sugrįžo į valdžią, o dešimtys tūkstančių žmonių plūstelėjo į vienintelį Kabulo oro uostą, siekdami suspėti į paskutiniuosius evakuacinius tarptautinius skrydžius.

Spalio mėnesį valdžios institucijos vėl atidarė pasų skyrių Kabule, tačiau vos po kelių dienų sustabdė darbą, nes dėl didelės apkrovos sugedo biometrinė įranga.

„Visos techninės problemos dabar išspręstos“, – pareiškė A. G. Haqqani ir pridūrė, kad iš pradžių kelionės dokumentai bus išduoti tiems, kurie jau kreipėsi prieš biurui sustabdant darbą.

Pasak jo, naujos paraiškos bus priimamos nuo sausio 10 dienos.

Daugelis afganų, kurie norėjo nuvykti į kaimyninį Pakistane gydymo tikslais, taip pat negalėjo to padaryti kelis mėnesius, nes neturėjo galiojančių pasų.

„Mano mama turi tam tikrų sveikatos problemų ir mums jau seniai reikėjo vykti į Pakistaną, bet negalėjome to padaryti, nes buvo uždarytas pasų skyrius“, – teigė vienas gyventojas, vardu Jamshidas (Džamšidas), kuris, kaip ir daugelis afganų, turi tik vardą.

„Dabar esame laimingi <...> galime gauti pasus ir vykti į Pakistaną“, – sakė jis, kai netrukus po šeštadienio pranešimo prie pasų biuro susirinko minia žmonių.

Raginimas pabėgėliams grįžti

Pasų išdavimas ir leidimas žmonėms išvykti iš šalies stiprėjančios humanitarinės krizės fone yra vertinamas kaip Talibano įsipareigojimų tarptautinei bendruomenei išbandymas.

Talibanas spaudžia pagalbą teikusias šalis atnaujinti milijardinę pagalbą, kuri buvo sustabdyta, kai ankstesnis Vakarų remiamas režimas žlugo iš šalies baigiantis trauktis JAV kariams.

Staigus pagalbos sustabdymas sukėlė „precedento neturintį“ fiskalinį šoką ekonomikai, kuri jau kenčia nuo sausros ir dešimtmečius trunkančio karo, teigia Jungtinių Tautų plėtros programa.

Krizė privertė daugelį sostinės gyventojų imti pardavinėti namų ūkio daiktus, kad galėtų nupirkti maisto savo šeimoms.

Šeštadienį Talibano vyriausybės užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sheras Mohammadas Abbas Stanekzai paragino JT pagalbos agentūras daryti spaudimą, kad būtų atblokuoti Jungtinėse Valstijose saugomi beveik 10 mlrd. JAV dolerių aktyvai.

Sh. M. A. Stanekzai taip pat paragino visus afganų pabėgėlius, gyvenančius užsienyje, sugrįžti, karui jau pasibaigus.

„Kviečiame ir raginame visus grįžti į Afganistaną, net mūsų politinius oponentus“, – sakė jis Kabule vykusioje ceremonijoje, skirtoje Tarptautinei migrantų dienai paminėti.

„Prašau Jungtinių Valstijų paremti mus, suteikiant mūsų žmonėms gerą gyvenimą čia, Afganistane, o ne išvežant juos.“

Per pastaruosius keturis dešimtmečius daugiau nei 6 mln. afganų pabėgo iš šalies, kad išvengtų karo ir ekonominių krizių. Dauguma jų gyvena kaimyniniuose Irane ir Pakistane.

Tarptautinė bendruomenė iki šiol nepripažino dabartinės Talibano vyriausybės, kuri buvo suformuota netrukus po chaotiško JAV vadovaujamų užsienio kariuomenės išvedimo.

Tuo tarpu tarptautiniai skrydžiai, daugiausia į Dubajų ir Abu Dabį, pamažu atnaujinami Kabulo oro uoste, kuris rugpjūtį buvo smarkiai apgriautas, kai minios žmonių veržėsi evakuotis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)