Iš kalėjimo paleistas 41 metų Abdul Rahmanas, kuris dėl islamo išsižadėjimo turėjo stoti prieš teismą ir kuriam pagal islamiškąją šariato teisę grėsė mirties bausmė, trečiadienį slapta buvo atgabentas į Italiją, kuri jam suteikė prieglobstį.

Jo byla papiktino Vakarų valstybes, kurios 2001 metais padėjo nuversti Talibano režimą ir nuo kurių dabar priklauso Kabulo kova su talibų vadovaujamais sukilėliais bei šalies atstatymas.

Parlamentas trečiadienį pasmerkė "kišimąsi" į šią bylą ir pareiškė, jog Abdul Rahmanui nereikėjo leisti "pabėgti".

Parlamentarai ketvirtadienį teigė pradėsiantys tyrimą dėl teisėsaugininkų sprendimo paleisti Abdul Rahmaną, netgi jei jo šalyje nėra.

Aukščiausiasis Teismas savaitgalį sustabdė bylos nagrinėjimą, kai Abdul Rahmano giminaičiai leido suprasti, kad jis turi protinę negalią ir nėra tinkamas stoti prieš teismą.

Įstatymų leidėjas ir konservatyvus dvasininkas Haji Ahmadas Faridas teigė, kad teisėjas ir valstybės prokurorai prieš parlamentą turėtų pasiaiškinti, ar jie priėmė "pagrįstą sprendimą, ar buvo spaudžiami tai padaryti".

"Islame aiškiai pasakyta, kad jei asmuo išsižada islamo ir nesutinka vėl jo priimti, jis turi būti nužudytas per tris dienas, nebent būtų protiškai nesveikas", - sakė jis.

Parlamento Teisės komiteto vadovas Alimi Balkhi sutiko, kad toks tyrimas būtų tęsiamas.

"Mes toliau dirbsime, kaip buvo nuspręsta parlamente. Pasikviesime bylos teisėją ir prokurorą bei išnagrinėsime dosjė", - sakė jis.

Konvertito byla taip pat išryškino skirtumus tarp konservatyvių ir labiau demokratiškų naujojo parlamento elementų.

Demokratė Shukria Barikzai teigė, kad parlamentas neturi galios kištis į teismo darbą ir kad šią bylą reikėtų nutraukti.

"Teisėsauga yra nepriklausomas organas. Kišimasis į jos sprendimus pažeidžia konstituciją", - sakė ji.

Teisėjas Ansarullah Mawlawizada gynė savo sprendimą paleisti Abdul Rahmaną, teigdamas, kad konvertitas pats teismui sakė girdėjęs balsus "iš dangaus".

Tuo tarpu Talibanas nurodė, kad šis incidentas pademonstravo, jog prezidento Hamido Karzai vyriausybė yra užsienio šalių "marionetė".

"Atsimetėlio Abdul Rahmano paleidimas rodo, kad Afganistano teisėsauga nėra nepriklausoma ir kad jos sprendimai yra užsieniečių rankose", - sakė talibų atstovas spaudai Mohammedas Hanifas, perskaitęs fundamentalistų pranešimą.

"Kabule nebeliko teisėjų ar mulų - jie visi yra parsidavėliai, apgaudinėjantys šalį islamo teisės vardu", - teigiama jų pranešime.

Talibai, kurie buvo įvedę griežtąją šariato versiją, kuri taip pat numatė, kad svetimautojai turi būti užmėtomi akmenimis, teigė, kad islamo išpažinėjai turėtų reaguoti, paremdami jų sukilimą.

"Prašome mūsų brolių musulmonų užimti poziciją prieš šį islamo priešų nusižengimą ir imtis veiksmų, paremtų atsakomybe už savo religiją ir Dievą, bei pradėti džihadą prieš H.Karzai administraciją", - teigiama pranešime.