Tokiu atveju naujas Tailando parlamentas būtų išrinktas praėjus ilgiau kaip keturiems metams po karinio perversmo.

„2018-ųjų lapkritį bus rinkimai. Aišku?“ – žurnalistams prie Vyriausybės rūmų Bankoke pareiškė Prayutas Chan-O-Cha.

Iškart po 2014-ųjų pučo chuntos lyderis pažadėjo sugrąžinti civiliams valdžią per pusantrų metų, tačiau bėgant laikui ta data buvo vis atidėliojama, ir, kritikų nuomone, net ir po rinkimų demokratija šalyje bus ribojama.

Būsimi rinkimai neatkurs šalyje visiškos demokratijos, klestėjusios Tailande prieš naujausią karinį perversmą. Nuo 1932-ųjų, kai šalyje buvo panaikinta absoliutinė monarchija, Tailande įvyko keliolika tokių perversmų.

Kariškiai, perėmę valdžią, parengė naują konstituciją, apribojančią išrinktų politikų galias ir numatančią, kad visi aukštesniųjų Senato rūmų nariai turi būti paskirti, o kelias vietas juose privalo gauti kariuomenės lyderiai.

Chunta taip pat pareiškė, kad bet kokia būsima vyriausybė privalės laikytis „teisiškai įpareigojančio 20-mečio plano“, kuris tebėra rengiamas.

Šis pareiškimas pasirodė po Prayuto Chan-O-Cha anksčiau šį mėnesį surengto vizito į Jungtines Valstijas. Baltuosiuose rūmuose jį priėmė JAV prezidentas Donaldas Trumpas, nors jo pirmtako Baracko Obamos administracija Tailando chuntos lyderiui tokios garbės nesuteikė.

Po minėto susitikimo paskelbtame bendrame pareiškime sakoma, kad D. Trumpas pasveikino Tailando įsipareigojimą „siekti laisvų ir teisingų rinkimų 2018-aisiais“.

Šis netikėtas pranešimas Tailande sukėlė sambrūzdį, o Prayutas Chan-O-Cha iš pradžių tvirtino, kad tiksli rinkimų data bus paskelbta 2018-aisiais.