Pudros baltumo tropinį paplūdimį su jo įspūdingomis uolomis išgarsino 2000-aisiais sukurta Holivudo drama „Paplūdimys“ („The Beach“) su Leonardu DiCaprio. Turistai daug metų masiškai keliavo į negyvenamą Phi Phi Leho salą, kad galėtų pasigrožėti pasakiško grožio įlanka – ir rojus tada virto košmaru. Dešimtys laivų kiekvieną dieną išmesdavo savo inkarus į kadais buvusį nepažeistą rifą, koralai buvo sunaikinti, išnyko juodieji mažapelekiai rykliai, prisikaupė šiukšlių.

Raginamos jūrų biologų, institucijos galiausiai ėmėsi veiksmų: 2018 m. birželį Maya Bay netikėtai buvo uždarytas – į jį nebuvo galima patekti trejus metus. Tik 2022 m. sausį paplūdimys vėl buvo atvertas turistams, tačiau laikantis griežtų taisyklių. Svarbiausias pokytis: į įlanką neleidžiama įplaukti laivams, plaukikas ir nardytojams taip pat. Be to, buvo sumažintas lankytojų skaičius.

Sprendimas musoninių liūčių metu vėl uždaryti paplūdimį susijęs ir su lankytojų saugumu, sakė R. Phaenoi. Dauguma jų iš kaimyninės Phi Phi Dono salos atvyksta tradicinėmis ilgomis valtimis. Kai lyja ir kyla didelės bangos, laivams, kurių dalis yra labai seni, sunku prisišvartuoti Loh Samos įlankoje, iš kurios lankytojai dabar pėsčiomis keliauja į Maya Bay. Pasak parko vadovės, paplūdimys nuo šiol kasmet bus uždarytas rugpjūtį ir rugsėjį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją