Teismas Aecio Pereirai ir Matheusui Lima de Carvalho skyrė 17 metų laisvės atėmimo bausmes už vaidmenį riaušėse, per kurias sausio 8 dieną buvo nusiaubta Brazilijos sostinė. Trečiajam kaltinamajam Thiago de Assis Mathar‘ui skirta 14 metų kalėjimo.

Tūkstančiai J. Bolsonaro šalininkų tą dieną įveikė apsaugą ir šturmavo prezidento rūmus, Kongresą ir patį Aukščiausiąjį teismą, niokojo šiuos tris pastatus, ragindami kariuomenę nušalinti kairiųjų pažiūrų prezidentą Luizą Inacio Lula da Silvą, praėjus savaitei po jo inauguracijos.

„Tai nebuvo pasivaikščiojimas parke. Tai buvo niokojimo sekmadienis, nešlovės diena“, – sakė vyriausioji teisėja Rosa Weber.

Riaušės smarkiai sukrėtė tautą, vis dar susiskaldžiusią dėl Lulos pergalės prieš Bolsonaro nedideliu skirtumu 2022 metų spalį vykusiuose Brazilijos prezidento rinkimuose, ir sukėlė neišvengiamų palyginimų su 2021 metų sausio 6-osios tuometinio JAV prezidento Donaldo Trumpo – Bolsonaro politinio pavyzdžio – šalininkų Kapitolijaus šturmu.

Kaltinamiesiems grėsė maksimali 30 metų laisvės atėmimo bausmė. Teismas taip pat skyrė kolektyvinę 30 mln. realų (apie 6 mln. JAV dolerių) baudą visiems nuteistiesiems už riaušių metu padarytą žalą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją