Vokietija šiuo metu bando susitvarkyti su trečiąja koronaviruso banga, vėl auga naujų susirgimų skaičius. Šeštadienį Roberto Kocho institutas pranešė, jog per vieną dieną diagnozuoti 16 tūkst. 33 atvejai – tai 3359 susirgimais daugiau nei prieš savaitę. Medikai ragina kuo skubiau griežtinti karantino sąlygas ir taip neleisti jau trečią kartą ligoninėms persipildyti.

Pirmadienį Vokietijos politikai ketino aptarti karantino, šalyje prasidėjusio lapkričio 2-ąją, švelninimo sąlygas, tačiau, situacijai ir toliau blogėjant, jie greičiausiai kalbėsis, kaip dar būtų galima viską apriboti.

„Žmonės pervargę, išsekę ir nebeturi tam kantrybės. Vokietijoje vis tęsiamas karantinas sudaro įspūdį, kad jis jau niekad nesibaigs. Labai laukiau, kada galėsiu susitikti su draugais išgerti kavos, bet naujų atvejų skaičiai vėl auga. Man plyšta širdis“, – sako žurnalistas iš Berlyno Trentas Murray.

Nepasitenkinimo neslepia ir dvidešimtmetė studentė iš Diusedorfo Defne Cicek: „Man atrodo, kad sukamės kažkokiame užburtame rate. Ateitis dar niekada neatrodė tokia neaiški ir bauginanti, toks jausmas, kad gyvenimas jau niekada nebegrįš į normalias vėžes“.

Dauguma Vokietijos gyventojų neslepia nusivylimo ir itin lėtai vykstančia skiepijimo kampanija: iki praėjusio šeštadienio tik 8,69 proc. visos populiacijos buvo gavę pirmąjį skiepą. Naujausiame „Spiegel“ numeryje kalbama apie „dar vieną Vokietijos kompetencijos trūkumą“: kodėl kitos šalys skiepija greičiau?

„Jaučiuosi asmeniškai apvilta valdžios. Pas mus procesas, lyginant su kitomis šalimis, vyksta per lėtai“, – apmaudo neslepia D. Cicek.

Tai, kaip lėtai skiepijami vokiečiai, ne juokais nustebino ir iš Australijos kilusį T. Murray: „Maniau, kad Vokietija iš kitų pasaulio šalių išsiskiria organizuotumu ir produktyvumu. Pamatęs, koks čia lėtas vakcinavimo procesas, kaip reikiant nustebau“.

Prie Tempelhofo oro uosto Berlyne penktadienį, kai po pauzės buvo atnaujintas skiepijamas „AstraZeneca“ vakcina, per sniegą klampojo perkelti atšauktą skiepijimą norintys vokiečiai.

„Esu laimingas, kad gausiu vakciną, nes protrūkis Vokietijoje įgauna pagreitį“, – sako septyniasdešimtmetis Jonny Neukircheneris.

I.Eggers savaitgalį taip pat pagaliau sulauks skiepo: „Esu labai laiminga. Nervina, kad viskas taip lėtai. Dėl „AstraZenecos“ krizės praradome dar tris diena“.

Situacijai Vokietijoje negerėjant, šalies sveikatos ministras Heiko Maasas praeitą savaitę perspėjo saulės išsiilgusius vokiečius be reikalo nevykti į užsienį. Kai iš Berlyno didelės rizikos sąrašo buvo išbraukta Ispanijos Maljorkos sala, kelionių organizatorius užplūdo norintieji ten išvykti. „Tai nėra kvietimas ten vykti“, – pabrėžia H. Maasas.

Daugumai vokiečių ši žiema buvo kaip niekad ilga ir nerami. Panašu, kad laukia ne ką šviesesnis pavasaris.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)