„Federalinė Taryba šiandien paskelbė naujų ekonominių sankcijų Baltarusijai. Jos apima prekybos kai kuriomis prekėmis kontrolę ir suvaržymus finansų sektoriuje“, – sakoma Šveicarijos vyriausybės tinklalapyje paskelbtame pranešime.

Nurodoma, kad naujosios priemonės įsigaliojo trečiadienį 18 val. vietos (19 val. Lietuvos) laiku.

Pranešime sakoma, kad naujas ekonominių sankcijų paketas buvo suformuotas atsižvelgiant į „Europos Sąjungos birželį priimtus analogiškus sprendimus“. Be kita ko, Šveicarija kontroliuos prekių, „kurios gali būti naudojamos sekimui arba interneto ir telefono ryšių perėmimui“, tiekimą Baltarusijai.

Be to, buvo „suvaržyta prekyba dvejopos paskirties prekėmis, technologijomis, įvairiais naftos produktais ir kalio chloridu, taip pat tabako produktams gaminti skirtomis prekėmis“, nurodoma pranešime.

Imdamasi su finansų sektoriumi susijusių veiksmų Federalinė Taryba įvedė suvaržymus „teikti finansinius instrumentus ir jais prekiauti, taip pat teikti Baltarusijos vyriausybei ir kitoms valstybinėms institucijoms bei įstaigoms paskolas ir draudimo ir perdraudimo paslaugas“.

Į Šveicarijos sankcijų sąrašą taip pat buvo įtraukta Baltarusijos oro erdvės kontrolės įmonė „Belaeronavigacija“.

Pranešime sakoma, kad Šveicarija „smarkiai susirūpinusi nuolat blogėjančia žmogaus teisių padėtimi Baltarusijoje ir dialogo tarp vyriausybės ir pilietinės visuomenės nebuvimu“. Bernas dar kartą paragino Minską „laikytis tarptautinių įsipareigojimų žmogaus teisių srityje“.

JAV, Europos Sąjunga, Didžioji Britanija ir Kanada birželį drauge paskelbė naujų sankcijų Baltarusijai dėl oro bendrovės „Ryanair“ keleivinio lainerio, skridusio iš Atėnų į Vilnių, priverstinio nutupdymo Minske dėl esą lėktuve iškilusios grėsmės saugumui, ir juo skridusių opozicijos tinklaraštininko Ramano Pratasevičiaus bei jo draugės, Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės Sofijos Sapegos, arešto.

Naujasis sankcijų paketas numato priemones, varžančias Baltarusijos galimybes eksportuoti kalio trąšas, naftos produktus ir tabako gaminius.

Be to, bus ribojama Minsko prieiga prie ES kapitalo rinkų ir draudžiama teikti draudimo arba perdraudimo paslaugas Baltarusijos vyriausybei bei valstybinėms institucijoms.

Šiuo metu ES sankcijos Baltarusijai taikomos 166 asmenims ir 15 juridinių subjektų.