Agentai, kuriuos anksčiau šiais metais sulaikė Nyderlandų žvalgyba, įtariami planavę išpuolį prieš „Spiez“ laboratoriją. Šioje laboratorijoje buvo tiriami mėginiai, susiję su šių metų kovą įvykdytu buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimu Jungtinėje Karalystėje, teigia Šveicarijos pareigūnai ir žiniasklaida.

Šveicarijos generalinė prokuratūra naujienų agentūrai AFP šeštadienį sakė, kad minėtieji du asmenys pakliuvo į teisėsaugos akiratį nuo 2017-ųjų kovo dėl „kibernetinės atakos prieš Pasaulinę kovos su dopingu agentūrą“.

„Teisinė procedūra vykdoma dėl įtarimų politiniu šnipinėjimu“, – elektroniniu laišku AFP patvirtino prokuratūros atstovė Linda von Burg (Linda fon Burg).

Generalinis prokuroras paprašė Šveicarijos teisingumo ministerijos suteikti leidimą pradėti baudžiamąjį procesą prieš asmenis, susijusius su WADA incidentu, sako L. von Burg.

Įtampa tarp Rusijos ir WADA tvyro jau keletą metų.

Agentūra 2015-aisiais suspendavo Rusijos agentūrą kuomet išaiškėjo plataus masto Maskvos remiama schema dėl sukčiavimo 2014-ųjų Sočio žiemos olimpinėse žaidynėse.

Penktadienį WADA pranešė, kad nepriklausomas Reikalavimų laikymosi komitetas (CRC) rekomenduoja atšaukti suspendavimą Rusijos antidopingo agentūrai (RUSADA) per rugsėjo 20-ąją vyksiantį posėdį.

Rusija pripažįsta esant trūkumų kovos su dopingu programoje, bet tuo pat metu atmeta, kad egzistuoja valstybės remiama sukčiavimo programa.

Užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį taip pat pasmerkė pranešimus, esą Rusijos agentai buvo nusitaikę į „Spiez“ laboratoriją. S. Lavrovas tvirtino negalįs patikėti, kad šios istorijos anksčiau nesusekė žiniasklaida.

Numanomi Rusijos karinės žvalgybos tarnybos GRU agentai nusitaikė į „Spiez“, nes tuo metu metu laboratorija tyrė mėginius, susijusius su nuodingųjų dujų atakomis Sirijoje, taip pat kovo 4 dienos nervus paralyžiuojančios medžiagos „Novičiok“ panaudojimu prieš rusų dvigubą agentą S. Skripalį ir jo dukrą Anglijos pietiniame Solsberio mieste, nurodė laikraščiai.

Laboratorija atlieka analitinį darbą Cheminio ginklo uždraudimo organizacijai (OPCW).

Kovo 26 dieną Nyderlandų ministras pirmininkas Markas Rutte (Markas Riutė) paskelbė, kad jo kabinetas nusprendė iš šalies išsiųsti „du Rusijos žvalgybos darbuotojus iš Rusijos ambasados“ dėl išpuolio prieš Skripalius. Daugiau detalių apie incidentą M. Rutte tuomet nepateikė.