Iš pradžių policija pranešė, kad dronai skraidė virš dviejų atominių elektrinių – į šiaurę nuo Stokholmo esančiame Forsmarke ir Oskašhamne šalies pietryčiuose. Žvalgybos tarnyba SAPO nurodė, kad taip pat buvo pranešta apie droną virš Ringhalso atominės elektrinės šalies vakarų pakrantėje. Pastaroji elektrinė yra didžiausia iš minimų.

Policija jokių įtariamųjų dar nėra nustačiusi.

Dėl dronų skraidymo virš trijų atominių elektrinių pobūdžio saugumo agentūra perėmė iš policijos jos pradėtus preliminarius tyrimus, siekdama šiuos incidentus išanalizuoti nuodugniau, sakoma SAPO pareiškime.

Vėlai penktadienį policijai buvo pranešta apie dronus, bet jų pėdsakai buvo pamesti. Švedijos žiniasklaida pranešė, jog dronai buvo pakankamai dideli, kad atsilaikytų prieš gan stiprų vėją.

Švedijos nacionalinio gynybos koledžo profesorius adjunktas Hansas Liwangas švedų transliuotojui SVT sakė, kad šalis nėra pakankamai pasirengusi tokiems įvykiams.

„Iš tiesų nepritaikėme savo požiūrio į tokius įvykius prie šiandienos realybės, – sakė jis. – Vis dar galvojame, kad pasaulyje būna arba taika, arba karas.“

2019 metais Ringhalso elektrinės 2-asis reaktorius buvo visam laikui uždarytas. Operatorė priežastimi nurodė nepakankamą pelningumą ir augančius eksploatacijos kaštus.

Švedijoje dar yra dvi uždarytos atominės elektrinės – Bašebeke prie šalį nuo Danijos skiriančio sąsiaurio ir Ogestoje į pietus nuo Stokholmo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją