60 metų Sergejus Skvorcovas buvo oficialiai apkaltintas dešimtmetį vykdęs „neteisėtą žvalgybos veiklą“ prieš JAV ir Švediją iki jo sulaikymo 2022 m. lapkritį, rodo teismo dokumentai.

S. Skvorcovas įtariamas įgijęs informaciją apie Vakarų technologijas ir produktus bei perdavęs Rusijos karinei pramonei. Jis kaltinamas ryšiais su Rusijos karinės žvalgybos padaliniu GRU.

Pasak kaltinimo, S. Skvorcovas šnipinėjo JAV nuo 2013 m. sausio 1 d. iki sulaikymo 2022 m. lapkritį, o Švediją – nuo 2014 m. liepos 1 dienos.

Prokuratūra jį apkaltino rinkus „informaciją ir įsigijus įvairių gaminių, kurių Rusijos valstybė ir gynybos pajėgos negalėjo įsigyti atviroje rinkoje dėl eksporto taisyklių ir sankcijų“. Jis apkaltintas „Rusijos valstybės ir ginkluotųjų pajėgų prašomų gaminių lokalizavimu, derybomis ir pirkimu bei tolesniu prekių transportavimo organizavimu, nuslėpus tikrąjį galutinį vartotoją“.

Švedijoje kaltinimas „neteisėta žvalgybos veikla“ yra menkesnis nei šnipinėjimu. S. Skvorcovui gresia laisvės atėmimas iki ketverių metų, jei bus pripažintas kaltas. Jis kaltinimus neigia.

S. Skvorcovas ir jo žmona buvo suimti per auštant surengtą reidą į jų didelį namą žaliame Stokholmo priemiestyje, kai jį užgriuvo du sraigtasparniai „Blackhawk“ ir elitinė komandosų pajėgų grupė. Vėliau jo žmona buvo paleista ir nebėra įtariamoji.

Pora persikėlė į Švediją praėjusio amžiaus dešimtąjį dešimtmetį ir ėjo svarbias pareigas keliose pramonės produktus importuojančiose ir eksportuojančiose įmonėse.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją