Nuo 2018 metų šiai agentūrai vadovaujantis Danas Eliassonas paprašė vyriausybės jį atstatydinti, o sprendimas turėtų būti priimtas artimiausiu metu, nurodoma MSB pranešime.

Kontroversija kilo Danui Eliassonui nuvykus į Kanarus švęsti Kalėdų su savo dukra, gyvenančia tame salyne netoli Šiaurės Afrikos krantų.

Dienraštis „Expressen“ pranešė, kad D. Eliassonas išskrido praėjus šiek tiek daugiau nei savaitei po to, kai vyriausybė rekomendavo gyventojams atsisakyti nebūtinų kelionių į užsienį.

Teisindamas savo veiksmus atsistatydinantis MSB vadovas pareiškė laikraščiui: „Per šią pandemiją susilaikiau nuo daugelio kelionių, bet pagalvojau, kad būtent ši yra reikalinga.“

Tačiau pareigūno poelgis sukėlė didžiulį pasipiktinimą, o keli opozicijos politikai paragino jį atsistatydinti.

Pasak D. Eliassono, jo sprendimą trauktis paskatino ši reakcija ir jos poveikis agentūros darbui.

Jis pareiškė norįs, kad MSB „turėtų geriausias sąlygas savo svarbiai misijai vykdyti“.

„Čia svarbus ne aš, kaip asmenybė. Svarbu, kaip mes, visuomenė, dorojamės su pandemija – ir kad visas dėmesys būtų telkiamas į šią nepaprastai reikšmingą užduotį“, – pridūrė D. Eliassonas.

Švedija pagarsėjo pasaulyje dėl savo sprendimo grumtis su koronavirusu daugiausia rekomendacinio pobūdžio priemonėmis, užuot įsivedusi karantiną kaip likusios Europos valstybės.

Švedų pareigūnai ne kartą ragino žmones elgtis atsakingai, tačiau per šventes pasirodė dalį visuomenės supykdžiusių pranešimų apie savo pačių patarimų nepaisančius valdininkus.

Keli politikai, regis, ignoruoja rekomendacijas vengti minių ir nekeliauti, net jei įstatymų jie nepažeidžia.

Pavyzdžiui, buvo paskelbta nuotraukų, kuriuose matyti laikrodžių parduotuvėje besilankantis ministras pirmininkas Stefanas Lofvenas.

Teisingumo ministras Morganas Johanssonas buvo pastebėtas apsipirkinėjantis per išpardavimus laikotarpiu tarp Kalėdų ir Naujųjų metų.

Tuo metu finansų ministrė Magdalena Andersson prieš pat Kalėdas buvo nufotografuota besinuomojanti slides viename Švedijos kurorte.

Transliuotojo SVT politikos komentatorius Matsas Knutsonas pažymėjo, kad ministrai tikriausiai yra dėkingi, jog iš pareigų besitraukiantis MSB vadovas užsitraukė nemalonę.

„Dabar visas yra nukreiptas į Daną Eliassoną“, o ne į juos pačius, parašė M. Knutsonas.