„Esu sukrėsta ir manau, kad čia jie jau peržengė ribą. Ką jie švenčia Fredriksdale? Nejau tai tik komercinė mugė?“, - vietos dienraščiui „Helsingborgs Dagblad“ sakė bažnyčios atstovė Eva Asare.

Kai prieš kelis mėnesius Fredriksale, Švedijos Skonės grafystėje, prasidėjo pasiruošimas Kalėdų mugei, iš pradžių organizatoriai manė, jog Kalėdų prakartėlės, kurioje vaidintų vietos vaikai, pasiūlymas taptų gražia mugės tradicija.

Bet po kelių mėnesių bažnyčia gavo elektroninį laišką, kuriame teigiama, jog mugėje prakartėlės nebus, nes organizatoriai norėtų apsaugoti savo kaip „politiniu ir religiniu požiūriu nepriklausomo renginio“ tapatybę.

Bažnyčios atstovės teigimu, toks mugės organizatorių sprendimas – „akivaizdus religijos baimės ženklas“, keliantis daug naujų klausimų.

„Ar jūs leisite sau pardavinėti šiaudines žvaigždes, kurios taip pat laikomos religiniu simboliu? Ar leisite koncertuose giedoti Kalėdų giesmes? O kaip dėl Advento kalendorių?“, - klausė E. Asare.

Moterį stebina sprendimas prakartėlę išginti iš Kalėdų mugės, juk ji kaip tik ir pagrindžia, kodėl Kalėdos švenčiamos Helsingborge ir kitur pasaulyje.

„Juk niekas nebus verčiamas žiūrėti į prakartėlę, esu tikra, jog dauguma mugės svečių norėtų prisiminti, kas įvyko viename iš Betliejaus tvartų prieš 2 tūkst. metų“, - mano bažnyčios atstovė.

Vietos valdžios kultūros taryba pažadėjo šiuo klausimu pasidomėti ir spėja, jog galbūt mugės organizatoriai su tokiu kategorišku sprendimu paskubėjo.

„Pažiūrėsime, ką jie ten nori padaryti. Tai tikrai nereiškia, kad situacija pakeis, tačiau galimybė tokia yra“, - dienraščiui sakė kultūros tarybos pirmininkė Andrea Danielsson.