Tai penktadienį pranešė Švedijos premjeras Ulfas Kristerssonas, kalbėdamas po šių šalių, kurios priklauso Jungtinėms ekspedicinėms pajėgoms (JEF), lyderių susitikimo Gotlando saloje.

Pasak U. Kristerssono, Suomiją ir Estiją jungiančiame „Balticconnector“ vamzdyne sekmadienį pastebėtas nuotėkis „parodo kritinės infrastruktūros saugumo svarbą“.

„Pavedėme JEF gynybos ministrams aptarti tolesnę visoms mūsų šalims svarbios kritinės infrastruktūros, ypač tos, kuri yra po vandeniu, apsaugą“, – žurnalistams sakė švedų ministras pirmininkas.

„Jūros dugne yra daug kabelių, vamzdynų ir infrastruktūros, kuri yra labai svarbi duomenų srautui... ir viskam, kas valdoma skaitmeniniu būdu“, – nurodė U. Kristerssonas.

JEF yra 10 šalių koalicija, kuri savo dėmesį skiria saugumui Šiaurės Europoje. Jai priklauso Jungtinė Karalystė (JK), Danija, Suomija, Estija, Islandija, Latvija, Lietuva, Nyderlandai, Švedija ir Norvegija.

Dujotiekyje „Balticconnector“ pastebėto nuotėkio priežastis kol kas neaiški. Suomijos lyderiai mano, kad jį galimai lėmė „išoriniai“ veiksmai. Vamzdynas buvo uždarytas ir neveiks penkis mėnesius, kol vyks jo remontas. Suomija ir Estija bendradarbiauja atliekant tyrimą, kurio metu bandoma išsiaiškinti incidento aplinkybes.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją