Ministrė pirmininkė Magdalena Andersson apie tai pareiškė po Rusijos prašymų įtraukti ją į įtariamo sabotažo tyrimą.

Dujotiekiai „Nord Stream 1“ ir „Nord Stream 2“, jungiantys Rusiją su Vokietija, atsidūrė geopolitinės įtampos centre, kai Rusija nutraukė dujų tiekimą Europai galimai keršydama už Vakarų sankcijas dėl Maskvos invazijos į Ukrainą.

Dujotiekiai šiuo metu neveikia, tačiau juose buvo dujų, kol jie tapo akivaizdaus sabotažo taikiniais. Visi keturi nuotėkiai, aptikti prieš dvi savaites, yra Baltijos jūroje netoli Danijos Bornholmo salos.
„Švedijoje preliminarūs tyrimai yra konfidencialūs, tai, žinoma, galioja ir šiuo atveju“, – spaudos konferencijoje sakė M. Andersson.

Kadangi nuotėkis įvyko tarptautiniuose vandenyse, nors ir Švedijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, Rusija galės pasiekti nuotėkių vietas, sakė ji. „Dabar mes panaikinome užkardymą, taigi rajone galės būti ir kitų laivų, tokios yra taisyklės“, – sakė ji žurnalistams.

Vokietijos federalinė prokuratūra pirmadienį taip pat pranešė, kad prisijungė prie Europos partnerių ir oficialiai pradėjo tyrimą dėl tikėtinų „detonacijų“, sukėlusių nuotėkius Rusijos povandeniniuose dujotiekiuose.

Federalinės prokuratūros atstovas spaudai AFP pranešė, kad atliekamas tyrimas „prieš nežinomus asmenis“, įtariamus „tyčiniu sprogimo sukėlimu“ ir „sabotažu“, sukėlusiu nuotėkius.

Vokietijos federalinė prokuratūra paprastai pradeda tyrimus tik su nacionaliniu saugumu susijusiose bylose, pavyzdžiui, dėl teroro išpuolių.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją