SPALIS

2 d. Latvija: premjero Valdžio Dombrovskio centro dešinysis blokas "Vienybė" įtikinamai laimėjo parlamento rinkimus, aplenkęs rusakalbių gyventojų remiamą centro kairiosios pakraipos susivienijimą "Santarvės centras". "Vienybė" ir trečią vietą rinkimuose užėmusi Žaliųjų ir valstiečių sąjunga sudarė naują koalicinę vyriausybę, kurią lapkričio 2 dieną patvirtino Seimas. Premjero poste toliau liko dirbti V.Dombrovskis.

Nigerija: šaliai minint 50-ąsias nepriklausomybės metines Abudžoje sprogo du užminuoti automobiliai ir žuvo 12 žmonių, dar apie 70 buvo sužeisti. Atsakomybę už sprogdinimus prisiėmė Nigerio deltos išlaisvinimo judėjimo (MEND) kovotojai.

Indonezija: Centrinės Javos provincijos šiaurėje susidūrus dviem greitiesiems traukiniams, žuvo 36 žmonės, dar apie 50 buvo sužeisti. Manoma, kad nelaimė įvyko dėl mašinisto klaidos. Tą pačią dieną per analogišką traukinių susidūrimą Surakartos mieste Centrinėje Javoje žuvo vienas žmogus.

Didžioji Britanija: pagoniškajam druidų tikėjimui suteiktas oficialios religijos statusas.

3 d. Vokietija: šalis iškilmingai paminėjo savo susivienijimo, kai po Šaltojo karo dešimtmečių griuvus Berlyno sienai susijungė kapitalistinė Vakarų Vokietija ir komunistinė Rytų Vokietija, 20 metų sukaktį.

Bosnija ir Hercegovina: šalyje vyko visuotiniai rinkimai, kuriuose buvo renkamas valstybės vadovo funkcijas vykdantis trijų narių Prezidiumas, centrinis parlamentas ir dviejų pusiau nepriklausomų darinių - serbų dominuojamos Serbijos respublikos musulmonų bei kroatų Bosnijos ir Hercegovinos federacijos - parlamentai. Taip pat buvo renkamas Serbijos respublikos prezidentas, kuriuo tapo griežtosios linijos serbų nacionalistas Miloradas Dodikas.

4 d. Švedija: apdovanojimu už laimėjimus medicinos srityje Stokholme prasidėjo 109-oji Nobelio premijų savaitė. Karolio instituto skiriama Medicinos premija buvo įteikta fiziologui iš Didžiosios Britanijos Robertui Edwardsui - "už apvaisinimo in vitro (IVF) išvystymą". Vatikano atstovas šį sprendimą pavadino "visiškai nederamu".

Vengrija: vakariniame Aikos mieste aliuminio gamybos įmonėje sugriuvus cheminių atliekų rezervuarui, per aplinkinius kaimus ir miestelius nusirito silpnai radioaktyvaus ir labai ėdaus dumblo srautas, nusinešęs iš viso dešimt žmonių gyvybių. Raudono toksiško šlamo srautas užteršė 40 kv. km teritoriją. Teršalai pasiekė Dunojaus upę ir kai kuriuos jos intakus. Tai didžiausio masto cheminė avarija šalies istorijoje.

Irakas: smurtas šalies šiaurėje ir sostinėje Bagdade nusinešė 89 žmonių, tarp jų JAV finansuojamos palydovinės televizijos "Al Hurra" žurnalisto, gyvybes.

Nyderlandai: poulistas parlamentaras Geertas Wildersas stojo prieš teismą dėl kaltinimų kursčius rasinę neapykantą. Jam gresia iki vienų metų kalėjimo arba 7 600 eurų bauda už tai, kad pavadino islamą fašistiniu tikėjimu, o Koraną palygino su Vokietijos nacių lyderio Adolfo Hitlerio knyga "Mano kova" (Mein Kampf).

5 d. Švedija: Nobelio premija už pasiekimus fizikos srityje, kurią skiria Švedijos karališkoji mokslų akademija, atiteko Rusijoje gimusiems mokslininkams Andrejui Geimui ir Konstantinui Novosiolovui - už "proveržį sukėlusius eksperimentus su dvimate medžiaga grafenu". Šiuo metu jie abu dirba Didžiosios Britanijos universitetuose.

JAV: Niujorko teismas Pakistane gimusiam amerikiečiui Faisalui Shahzadaui dėl mėginimo gegužę Niujorko Taimso aikštėje susprogdinti užminuotą visureigį skyrė įkalinimo iki gyvos galvos bausmę be teisės būti paleistam anksčiau.

Jerome'as Kervielis
Pancūzija: Paryžiaus baudžiamųjų bylų teismas buvusiam banko "Societe Generale" darbuotojui Jerome'ui Kervieliui dėl milijardinių nuostolių pridariusio sukčiavimo skyrė trejus metus kalėjimo ir nurodė atlyginti bankui 4,9 mlrd. eurų žalą.

6 d. Švedija: Nobelio premija už pasiekimus chemijoje, kurią skiria Švedijos karališkoji mokslų akademija, atiteko amerikiečiui Richardui Heckui ir japonų mokslininkams Ei-ichi Negishi bei Akirai Suzuki, kurie atrado naujo tipo jungtis tarp anglies atomų.

Tadžikistanas: rytiniame Rašto rajone sudužo nacionalinės gvardijos sraigtasparnis Mi-8. Per katastrofą, įvykusią dėl techninio gedimo, žuvo 28 žmonės, tarp jų keli aukšto rango karininkai.

Pakistanas: šiaurės vakariniame Naušeros mieste ir pietvakariuose esančioje Kvetoje Talibano kovotojai sunaikino 40 benzinvežių, kuriais buvo gabenami degalai kaimyniniame Afganistane dislokuotoms NATO pajėgoms. Nužudytas vienos autocisternos vairuotojas.

7 d. Švedija: Nobelio literatūros premija, kurią skiria Švedijos karališkoji mokslų akademija, atiteko Peru rašytojui Mario Vargasui Llosai, parašiusiam daugiau nei tris dešimtis romanų, pjesių ir esė, įskaitant romanus "Pokalbis katedroje (Conversacion en la catedral), "Žali namai" (La casa verde) ir "Ožkos šventė" (La fiesta del chivo).

Pakistanas: pietiniame Karačio uostamiestyje sūfijų šventyklos komplekse susisprogdinus dviem mirtininkams, žuvo 14 žmonių ir dar apie 70 buvo sužeisti.

Liu Xiaobo
8 d. Norvegija: Norvegijos Nobelio komitetas šių metų Taikos premiją skyrė kinų disidentui Liu Xiaobo (Liu Siaobo) - už ilgą ir neprievartinę kovą dėl pagrindinių žmogaus teisių Kinijoje. Rašytojas ir buvęs universiteto literatūros profesorius šiuo metu atlieka "už antivalstybinę ardomąją veiklą" jam skirtą 11 metų laisvės atėmimo bausmę. Šis žingsnis labai supykdė Kinijos vyriausybę, kuri anksčiau įspėjo Oslą, kad šalių santykiai smarkiai pašlis, jei premija bus įteikta Liu Xiaobo.

Afganistanas: šiaurinės Tacharo provincijos sostinėje Talukane per sprogimą mečetėje žuvo kaimyninės Kundūzo provincijos gubernatorius ir dar 15 žmonių.

10 d. Kirgizija: šalyje vyko visuotiniai rinkimai, kuriuose iš viso penkios partijos prasimušė į parlamentą, o daugiausiai vietų jame netikėtai iškovojo griežtosios linijos nacionalistai - partija "Ata-Žurt" (Tėvynė), kuri siejama su nušalintu prezidentu Kurmanbeku Bakijevu. Rinkimai surengti pagal naują konstituciją, kuri buvo priimta birželį vykusiame referendume ir kurioje numatyta paversti šalį parlamentine respublika.

Serbija: sostinėje Belgrade prieš gėjų paradą protestavę riaušininkai susirėmė su policija ir puolė valdančiosios Demokratų partijos būstinę. Per neramumus, kuriuose dalyvavo apie 6 tūkst. riaušininkų, buvo sužeista 141 žmogus: 124 policininkai ir 17 civilių asmenų.

Vietnamas: smarkūs potvyniai centriniuos šalies rajonuose per kelias dienas nusinešė maždaug 70 gyvybių, žemės ūkiui ir šalies infrastruktūrai padaryta apie 110 mln. dolerių nuostolių.

Izraelis: vyriausybė pritarė siūlymui įvesti ištikimybės "žydiškai ir demokratinei Izraelio valstybei" priesaiką visiems pilietybės siekiantiems asmenims.

Šveicarija: eidama 84-iuosius metus po ilgos ligos mirė Australijos operos žvaigždė, viena garsiausių XX amžiaus sopranų Joan Sutherland.

11d. Švedija: Nobelio ekonomikos premiją pelnė amerikiečiai Peteris Diamondas ir Dale'as Mortensenas bei Kipro ir Didžiosios Britanijos pilietybę turintis Christopheris Pissaridesas - už darbą, kuris gali paaiškinti, kaip nedarbas, laisvos darbo vietos ir atlyginimai yra veikiami reguliavimo ir politikos. Šią premiją įsteigė Švedijos centrinis bankas "Riksbank".

Epaminondas Korkoneas
Graikija: teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos policijos pareigūną Epaminondą Korkonėją (Epaminondas Korkoneas), kuris 2008 metų gruodį per reidą Atėnuose nušovė 15-metį paauglį. Po šios žmogžudystės per šalį nusirito riaušių banga.

12 d. Didžioji Britanija: britų rašytojui Howardui Jacobsonui už jo satyrinį romaną "Finklerio klausimas" (The Finkler Question) paskirta prestižinė "Booker" grožinės literatūros premija.

13 d. Kinija: grupė įtakingų Komunistų partijos veikėjų paskelbė drąsų kreipimąsi, ragindami atšaukti šalyje taikomus didelius žodžio laisvės suvaržymus.

14 d. Nyderlandai: prisaikdinta naujoji šalies mažumos vyriausybė, vadovaujama liberalo Marko Rutte. Naujasis kabinetas buvo suformuotas po keturis mėnesius trukusių derybų tarp partijų.

JAV: Kembridže Masačusetso valstijoje būdamas 85 metų mirė Prancūzijos ir JAmiV matematikas Benoit Mandelbrotas, kuris tyrinėjo naują geometrinių darinių - fraktalų - grupę.

16 d. Gruzija: parlamentas priėmė naują konstituciją, gerokai apribosiančią būsimo prezidento, kuris pakeis dabartinį šalies lyderį Michailą Saakašvilį po eilinių prezidento rinkimų 2013 metais, įgaliojimus.

17 d. Vatikanas: popiežius Benediktas XVI per mišias Šv.Petro aikštėje Vatikane, kuriose dalyvavo maždaug 50 tūkst. maldininkų, kanonizavo pirmąją Australijos šventąją - Kryžiaus Mariją MacKillop ir dar penkis šventuosius: kanadietį brolį Andre Bessette'ą, Stanislawą Kazimierczyką iš Lenkijos, ispanę Kandidą Jėzaus Mariją ir dvi italų vienuoles - Giulią Salzano ir Battistą Camillą da Varano.

19 d. Gruzija: Rusija išvedė savo karius iš Gruzijos Perevio kaimo, esančio prie sienos su separatistine Pietų Osetija. Rusų kariai ten buvo nuo 2008 metų rugpjūtį vykusio trumpo karinio konflikto tarp Rusijos ir Gruzijos.

Rusija: Čečėnijos respublikos sostinėje Grozne trys kovotojai mirtininkai atakavo parlamento kompleksą, kur tuo metu į posėdį rinkosi įstatymų leidėjai. Užpuolikams apšaudžius parlamento darbuotojus ir detonavus prie kūno pritvirtintus sprogstamuosius užtaisus, žuvo du milicininkai ir vieno deputato padėjėjas, taip pat buvo sužeisti dar 17 žmonių.

20 d. Prancūzija: Europos astronomai patvirtino, kad 2009 metų rugsėjį teleskopo "Hubble" užfiksuota galaktika UDFy -38135539, esanti už maždaug 13,1 milijardų šviesmečių nuo Žemės, yra pats tolimiausias žinomas Visatos objektas.

21 d: Haitis: oficialiai patvirtinta, kad šioje neturtingoje ir dažnai stichinių nelaimių niokojamoje Karibų jūros šalyje kilo choleros epidemija. Šios ligos protrūkis kilo kaimiškose vietovėse prie Artibonito upės, o dėl prastų higienos sąlygų bei nepakankamų sveikatos apsaugos sistemos išteklių naujasis užkratas greitai išplito visuose šalies regionuose. Iki spalio pabaigos epidemijos akų skaičius viršijo 300 ir toliau sparčiai augo.

Rusija: Maskvos miesto dūma triuškinama balsų dauguma patvirtino premjero Vladimiro Putino buvusį administracijos vadovą Sergejų Sobianiną naujuoju sostinės meru. Jo kandidatūrą į šį postą pasiūlė prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

Mianmaras: pakeistas oficialus šalies pavadinimas ir jos valstybinė simbolika. Vietoje Mianmaro Sąjungos patvirtintas Mianmaro Sąjungos Respublikos pavadinimas. Vietoje anksčiau naudotos raudonos vėliavos su mėlynu stačiakampiu jos viršutiniame kairiajame kampe pristatyta nauja trispalvė vėliava, spalvine gama identiška Lietuvos Respublikos valstybinei vėliavai. Vienintelis skirtumas - Mianmaro vėliavos centre pavaizduota didžiulė balta žvaigždė.

22 d. Pasaulis: tinklalapis "WikiLeaks" paskelbė 400 tūkst. slaptų JAV karinių dokumentų apie karą Irake, kuriuose pateikiama faktų apie Irako saugumo pajėgų vykdytą smurtą prieš civilius gyventojus, kalinių kankinimus ir tyčiojimąsi iš jų. Jie taip pat rodo, Irake žuvo apie 15 tūkst. civilių gyventojų daugiau nei buvo skelbta anksčiau.

Taivanas: šalį užgriuvęs stiprus taifūnas "Megi" nusinešė 38 žmonių gyvybes. Anksčiau "Megi" praslinko pro Filipinus, kur žuvo 31 žmogus.

24 d. Meksika: narkomanų reabilitacijos centre, esančiame netoli pasienio miesto Tichuanos, užpuolikai sušaudė 13 besigydančių narkomanų. Šios žudynės siejamas su žiauriu karu tarp narkotikų kartelių. Tą pačią dieną dar 6 nužudyti vyrai buvo rasti netoli kurortinio Akapulko miesto, o kitą dieną buvo aptikti trys surišti lavonai.

Bahreinas: Persijos įlankos regiono karalystėje vyko parlamento rinkimai, po kurių savo pozicijas žemuosiuose parlamento rūmuose sustiprino pagrindinė šiitų opozicinė grupė - Islamo nacionalinio susitarimo asociacija.

25 d. Indonezija: atokių vakarinių Mentavajaus salų pakrantėms smogė cunamis, nusinešęs daugiau nei 400 žmonių gyvybių. Cunamį sukėlė 7,5 balo žemės drebėjimas, kuris įvyko Indijos vandenyno dugne.

Pakistanas: rytiniame Pakpatano mieste prie garsios sūfijų šventovės sprogus bombai, žuvo aštuoni žmonės, dar apie 20 buvo sužeisti.

26 d. Indonezija: po kelerius metus trukusios ramybės išsiveržė vienas aktyviausių šalyje - Merapio - ugnikalnis. 2 968 metrų aukščio ugnikalnis yra pagrindinėje Javos saloje, maždaug 500 km į pietryčius nuo sostinės Džakartos.

Irakas: buvusiam ilgamečiam diktatoriaus Saddamo Husseino režimo vicepremjerui ir užsienio reikalų ministrui Tarequi Azizui už jo vaidmenį vykdant represijas prieš šiitų religines partijas skirta mirties bausmė.

27 d. Argentina: eidamas 61 metus ištikus širdies smūgiui mirė buvęs prezidentas Nestoras Kirchneris, dabartinės šalies vadovės Cristinos Kirchner vyras.

Meksika: vakarinėje Najarito valstijoje grupė užpuolikų automobilių plovykloje nužudė 15 žmonių. Dauguma aukų buvo plovyklos darbininkai, tarp kurių buvo buvusių narkomanų.

30 d. Kinija: pietiniame Sanjos kurorte vykusį 60-ąjį tarptautinį grožio konkursą "Mis Pasaulis" laimėjo 18-metė amerkietė Alexandria Mills, nugalėjusi daugiau kaip šimtą gražuolių iš viso pasaulio. Lietuvos atstovei 21-erių metų vilnietei Gritei Maruškevičiūtei nepavyko prasimušti į konkurso pusfinalį, į kurį buvo atrinktos 25 merginos.

31 d. Brazilija: kadenciją baigusio populiaraus prezidento Luizo Inacio Lula da Silvos pasirinkta įpėdinė Dilma Rousseff, anksčiau jo kabinete užėmusi vyriausiosios ministrės postą, iškovojo pergalę antrajame valsybės vadovo rinkimų ture, įveikusi buvusį San Paulo valstijos gubernatorių Jose Serrą. Sausio 1 dieną ji perims šalies vairą iš L.I.Lula da Silvos ir taps pirmąja Brazilijos vadove moterimi.

Expo 2010. Lietuvos paviljonas
Šanchajuje baigėsi pasaulinė paroda "Expo 2010, kurioje per pusmetį apsilankė ir su įvairiausiomis kultūromis bei technologijomis susipažino daugiau kaip 72 mln. lankytojų. Tai buvo didžiausia ir brangiausiai atsiėjusi paroda nuo pat tokių renginių pradžios 1851 metais Londone.

Kuba: JAV karo tribunolas per teismo procesą Gvantaname skyrė aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmę Kanadoje gimusiam Omarui Khadrui, kuris pagal susitarimą su kaltintojais padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl amerikiečių kario nužudymo Afganistane 2002 metais. Daugiau nei trečdalį savo gyvenimo amerikiečių nelaisvėje Gvantaname praleidęs 24 metų O.Khadras buvo sulaikytas Afganistane 2002-aisiais, kai jam tebuvo 15 metų.

LAPKRITIS

1 d. Irakas: Bagdado centre per saugumo pajėgų operaciją, vaduojant vienoje bažnyčių įkaitais paimtus daugiau kaip 100 žmonių, žuvo 58 įkaitų pagrobėjai, įkaitai ir policijos pareigūnai, o dar 67 žmonės buvo sužeisti.

Indija: Vakarų Bengalijoje, Muri Gangos upėje apvirtus keltui nuskendo mažiausiai 50 žmonių.

Rusija: prezidentas Dmitrijus Medvedevas apsilankė Kunašyre - vienoje pietinių Kurilų salų, dėl kurių vyksta teritorinis Rusijos ir Japonijos ginčas. Japonijos premjeras Naoto Kanas šį D.Medvedevo vizitą pavadino "keliančiu didelį apgailestavimą".

JAV: automobilių milžinė "General Motors" likvidavo "Pontiac" markę.

2 d. Graikija: Rusijos ir Šveicarijos ambasadose Atėnuose sprogo atsiųstuose paketuose buvusios bombos, tačiau žmonės nenukentėjo. Vėliau paaiškėjo, kad per kelias dienas įvairių šalių ambasadoms ir kelių Europos valstybių lyderiams, tarp jų Prancūzijos prezidentui Nicolas Sarkozy ir Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, buvo išsiųsta iš viso 15 pašto siuntose paslėptų bombų. Dauguma siuntinių buvo perimti ir sunaikinti Atėnuose.

Sent Lusija: per atogrąžų audrą "Tomas" žuvo mažiausiai 14 žmonių.

Didžioji Britanija: britų premjeras Davidas Cameronas ir Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy Londone pasirašė sutartis, numatančias, kad šalys sukurs bendras greitojo reagavimo pajėgas, kurias sudarys iki 5 tūkst. karių, bendrai naudos lėktuvnešius ir kartu vykdys savo branduolinių užtaisų bandymus.

Kosovas: parlamentas pareiškė nepasitikėjimą premjero Hashimo Thaci (Hašimo Tačio) vyriausybe. Laikinasis prezidentas Jakupas Krasniqi (Jakupas Krasničis) paleido parlamentą ir gruodžio 12 dieną paskyrė pirmalaikius rinkimus.

Italija: opozicijos politikai ragina premjerą Silvio Berlusconi atsistatydinti dėl pranešimų apie jo ryšius su 17-mete mergina. Jis atkirto, kad "geriau mėgti gražias merginas, nei būti gėjumi", taip išprovokuodamas dar didesnį pasipiktinimą ir gėjų organizacijų demonstracijas.

JAV: kadencijos vidurio rinkimuose Respublikonų partija perėmė Atstovų Rūmų kontrolę iš prezidento Baracko Obamos demokratų ir sumažino jų daugumą Senate.

3 d. Irakas: sostinės Bagdado šiitiškus rajonus sudrebino 17 koordinuotų sprogdinimų, per kuriuos žuvo 113 žmonių, dar daugiau nei 270 buvo sužeisti.

Viktoras Černomyrdinas
Rusija: eidamas 73-čius metus mirė buvęs ministras pirmininkas, dujų milžinės "Gazprom" įkūrėjas ir pirmasis jos vadovas Viktoras Černomyrdinas.

4 d. Kolumbija: kelias savaites šalį merkusios smarkios liūtys ir potvyniai nusinešė mažiausiai 102 gyvybes, tūkstančiai žmonių buvo priversti palikti savo namus.

Pakistanas: šiaurės vakarų genčių ruože netoli Afganistano sienos per JAV bepiločio lėktuvo ataką nukauta 13 kovotojų.

Kroatija: Serbijos prezidentas Borisas Tadičius atvyko istorinio susitaikymo vizito į Vukovaro miestą ir atsiprašė už serbų čia surengtas žudynes. 1991 metais Vukovare buvo sušaudyti ir palaidoti masinėje kapavietėje 250 kroatų.

Kuba: Santi Spirituso provincijoje sudužo iš rytinio miesto Santjago de Kubos į sostinę skridęs valstybinės oro bendrovės "AeroCaribbean" lėktuvas. Visi 68 laineryje buvę žmonės, tarp jų 28 užsieniečiai, žuvo.

5 d. Pakistanas: šiaurės vakarų regione, netoli Pešavaro miesto, mirtininkams susisprogdinus dviejose mečetėse, žuvo daugiau nei 70 žmonių, dar apie 80 buvo sužeisti.

Indonezija: besiveržiantis Merapio ugnikalnis išspjovė didžiulį įkaitusių dujų debesį ir padengė aplinkinius namus bei gatves 30 cm storio pelenų sluoksniu, o bendras ugnikalnio aukų skaičius perkopė šimtą. Iki lapkričio pabaigos aukų padaugėjo iki 324. Daugiausiai gyvybių nusinešė įkaitusių dujų srautai. Kiti žuvo kilus panikai per evakuaciją arba nuo kvėpavimo sutrikimų bei kitų su ugnikalnio išsiveržimu susijusių priežasčių.

Gruzija: šalies specialiosios tarnybos paskelbė išardžiusios Maskvos šnipų tinklą ir sulaikiusios 13 asmenų, tarp kurių yra keturi Rusijos piliečiai. Rusijos valdžios atstovai pranešimus apie rusų žvalgybininkų sulaikymą pavadino nauja prezidento Michailo Saakašvilio režimo provokacija.

Pakistanas: tik pakilęs iš pietinio Karačio miesto oro uosto sudužo nedidelis privatus lėktuvas. Žuvo visi 22 juo skridę žmonės.

6 d. Lenkija: vakariniame Svebodzino mieste baigta statyti didžiausia pasaulyje Kristaus statula. 440 tonų sverianti statula yra 33 metrų aukščio, o jos galvą vainikuoja dar trijų metrų aukščio auksinė karūna. Koloso bendras aukštis kartu su specialiai supilta 16,5 metro aukščio kalvele, ant kurios jis pastatytas - 52,5 metro.

Indija: JAV vadovas Barackas Obama vizitu Indijoje pradėjo devynių dienų kelionę po Aziją, kurios metu taip pat aplankė Indoneziją, Pietų Korėją bei Japoniją ir dalyvavo dviejuose tarptautiniuose ekonomikos forumuose - Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikime bei Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo organizacijos (APEC) susitikime.

Rusija: prie savo namų Maskvoje žiauriai sumuštas laikraščio "Kommersant" žurnalistas Olegas Kašinas.

7 d. Mianmaras: šalyje vyko pirmieji po 20 metų pertraukos rinkimai, kuriuos laimėjo karinės chuntos remiama Solidarumo ir plėtros sąjungos partija. Vakarų šalių vyriausybės pareiškė, kad balsavimas rinkimuose nebuvo laisvas

Azerbaidžanas: šalyje vyko parlamento rinkimai, kuriuos laimėjo valdančioji Naujojo Azerbaidžano partija. ESBO stebėtojai pareiškė, kad rinkimai neatitiko tarptautinių reikalavimų. Opozicija balsavimą pavadino akivaizdžia apgaule su iš anksto nulemtais rezultatais.

Ispanija: popiežius Benediktas XVI antrąją savo vizito Ispanijoje dieną švęstu vandeniu konsekravo Barselonos Šventosios Šeimos bažnyčią, taip paversdamas šį Antoni Gaudi šedevrą bazilika. Pirmąją vizito dieną pontifikas praleido Santjago de Kompostelos mieste, kur aukojo mišias.

Didžioji Britanija: karalienė Elžbieta II prisijungė prie socialinio tinklo "Facebook". Oficialiame monarchės puslapyje skelbiami vaizdo įrašai, nuotraukos ir naujienos apie jos bei kitų karališkosios šeimos narių veiklą ir kasdienį gyvenimą.

8 d. Prancūzija: rašytojas Michelis Houellebecqas už romaną "Žemėlapis ir teritorija" (La Carte et Le Territoire) pelnė garbingiausią Prancūzijos literatūrinę brolių Goncourt'ų (Gonkūrų) premiją.

9 d. Jordanija: šalyje vyko pirmalaikiai rinkimai, kuriuos laimėjo dabartinei vyriausybei lojalios politinės jėgos. Pagrindinė opozicinė islamistų partija boikotavo rinkimus.

Tailandas: paskelbta, kad kelias savaites šalį niokoję smarkūs potvyniai nusinešė 181 žmogaus gyvybę. Stichija paveikė 7,8 mln. žmonių - daugiausiai šalies šiaurės rytuose ir pietuose.

10 d. JAV: Los Andžele sulaukęs 91 metų mirė legendinis italų kino prodiuseris Dino De Laurentiis, prisidėjęs kuriant kai kuriuos didžiojo ekrano šedevrus, tarp jų režisierių Federico Fellini ir Roberto Rossellini filmus.

11 d. Irakas: parlamentas perrinko kurdą Jalalą Talabani šalies prezidentu.

12 d. Pietų Korėja: pietrytiniame Pohango uostamiestyje per gaisrą senelių globos namuose žuvo dešimt garbaus amžiaus moterų ir dar 17 žmonių buvo sužeisti.

Izraelis: buvęs Izraelio premjeras Arielis Sharonas, kuris nuo 2006 metų sausio, kai jį ištiko smarkus insultas, yra komos būklėje, buvo perkeltas iš ligoninės į savo šeimos namus.

13 d. Mianmaras: šalį valdanti karinė chunta paleido demokratinės opozicijos lyderę Aung San Suu Kyi (Aung San Su Či), kuriai septynerius metus buvo taikomas namų areštas. Nobelio taikos premijos laureatė nelaisvėje praleido 15 iš 21 pastarųjų metų.

Prancūzija: prieš ilgai lauktą vyriausybės pertvarkymą atsistatydino Francois Fillono kabinetas. Jau kitą dieną F.Fillonas vėl tapo premjeru, o į pertvarkytą kabinetą buvo paskirta daugiau dešinesnės pakraipos ministrų. Posto neteko populiarus užsienio reikalų ministras, buvęs socialistas Bernard'as Kouchneras, kurį pakeitė teisingumo ministrė Michele Alliot-Marie.

14 d. Prancūzija: šalies rytuose esančiame Dižono mieste per gaisrą darbininkų imigrantų name žuvo septyni žmonės, dar maždaug 90 buvo sužeisti.

15 d. Kinija: verslo sostinėje Šanchajuje per gaisrą daugiaaukščiame gyvenamajame name žuvo mažiausiai 42 žmonės, daugiau nei 90 buvo sužeisti.

16 d. Tailandas: įtariamas ginklų kontrabandininkas Viktoras Butas, kuris yra Rusijos pilietis, po kelis mėnesius trukusių teisminių ginčų dėl jo ekstradicijos specialiu lėktuvu iš Bankoko buvo išskraidintas į Jungtines Valstijas, kur stos prieš teismą dėl terorizmo. "Mirties pirkliu" pramintam buvusiam Sovietų Sąjungos oro pajėgų karininkui gresia įkalinimas iki gyvos galvos.

Didžioji Britanija: Klarenso rūmai paskelbė, kad princas Williamas, kuris yra antrasis eilėje į sostą, kitąmet susituoks su savo ilgamete drauge Kate Middleton, kuriai įteikė savo velionės motinos Dianos sužadėtuvių žiedą. Poros vestuvės numatytos balandžio 29 dieną Vestminsterio abatijoje Londone.

Lisa Murkowski
17 d. JAV: Respublikonų partijos senatorė Lisa Murkowski tapo pirmuoju per daugiau nei pusę šimtmečio asmeniu, išrinktu į aukštuosius Kongreso rūmus, kurio pavardės nebuvo balsalapiuose, bet ją ten savo ranka įrašė patys rinkėjai. Po įtempto biuletenių skaičiavimo paaiškėjo, kad senatorei varžybose dėl Aliaskai skirtos vietos Senate vis dėlto pavyko įveikti savo varžovą, remiamą ultrakonservatyvaus Arbatėlės judėjimo.

19 d. Naujoji Zelandija: netoli Atarau miesto Pietinės salos vakarinėje pakrantėje kalnakasybos bendrovės "Pike River Coal" akmens anglių kasykloje sprogus susikaupusioms dujoms, po žeme liko įkalinti 29 angliakasiai. Gelbėtojai negalėjo patekti į kasyklą, nes jos štolnėse susikaupė pavojingai daug metano ir kitų nuodingų dujų. Lapkričio 24 dieną kasykloje įvykęs antras sprogimas palaidojo viltis išgelbėti kalnakasius.

20 d. Vatikanas: Šventasis Sostas po popiežiaus Benedikto XVI organizuoto kardinolų pasitarimo Vatikane pranešė rengiantis naujas instrukcijas vyskupams, kaip kovoti su dvasininkų vykdomu vaikų seksualiniu išnaudojimu.

Portugalija: NATO lyderiai per susitikimą Lisabonoje patvirtino naująją Aljanso strateginę koncepciją ateinančiam dešimtmečiu. Taip pat pritarta planui, pagal kurį numatyta ateinančių metų pradžioje pradėti atsakomybės už saugumą perdavimo afganistaniečių pajėgoms procesą ir jį užbaigti iki 2014 metų pabaigos. Be to, NATO sutarė kurti visą Europą apimančią priešraketinės gynybos sistemą, ir pakvietė Rusiją dalyvauti šiame projekte.

Baltarusija: sostinėje Minske vykusiame tarptautiniame vaikų dainų "Eurovizijos" konkurse nugalėtoju tapo Vladimiras Arzumanjanas su daina "Mama". Lietuvai atstovavęs 14-metis kaunietis Nojus Bartaška-Bartas, su daina "Oki-doki" pradėjęs konkursą, liko šeštas.

21 d. JAV: kanadietis paauglių dievaitis Justinas Bieberis triumfavo Amerikos muzikinių apdovanojimų (AMA) ceremonijoje, per kurią laimėjo keturis prizus, įskaitant metų atlikėjo titulą. 16-metis dainininkas tapo jauniausiu šį prestižinį apdovanojimą pelniusiu atlikėju.

22 d. Kambodža: sostinėje Pnompenyje didžiulės Vandens šventės metu ant tilto kilus masinei panikai ir spūsčiai, žuvo apie 460 žmonių, tarp jų daug moterų. Dar keli šimtai žmonių per šią tragediją buvo sužeisti.

23 d. Didžioji Britanija: būdama 73 metų mirė viena iš žinomiausių britų siaubo filmų žvaigždžių Ingrid Pitt.

24 d. Vatikanas: parduotuvių lentynas pasiekė popiežiaus Benedikto XVI knyga "Pasaulio šviesa: popiežius, Bažnyčia ir laiko ženklai" (Licht der Welt: Der Papst, die Kirche und die Zeichen der Zeit), kurioje jis atvirai dėsto savo mintis įvairiais klausimais, įskaitant seksualumą ir seksualinę prievartą vaikų atžvilgiu. Joje, be kita ko, pontifikas sulaužydamas Bažnyčios tabu sako, kad tam tikrais atvejais prezervatyvų naudojimas yra priimtinas, "pavyzdžiui, kai prezervatyvus naudoja prostitutai".

25 d. Prancūzija: Pasaulinė sveikatos organizacija pristatė pirmojo pasaulinio pasyvaus rūkymo tyrimo ataskaitą, kurioje teigiama, kad pasyvus rūkymas pasaulyje kasmet nusineša 600 tūkst. žmonų gyvybių, o beveik trečdalį šių aukų sudaro vaikai.

28 d. Pasaulis: tinklalapis "WikiLeaks" pradėjo viešinti 250 tūkst. diplomatinio susirašinėjimo tarp JAV Valstybės departamento ir šalies ambasadų užsienyje dokumentų, atskleidusių ne visada diplomatišką JAV diplomatijos veidą.

ES: Bendrijos narės sutarė suteikti Airijai 85 mlrd. eurų finansinę pagalbą, kad padėtų šaliai susidoroti su didžiulės bankų krizės pasekmėmis.

Pakistanas: tik pakilęs iš Karačio oro uosto nukrito krovininis lėktuvas Il-76, turėjęs skristi į Sudano sostinę Chartumą. Visi įgulos nariai - rusas ir septyni ukrainiečiai, žuvo.

Moldova: šalyje vyko pirmalaikiai parlamento rinkimai, kuriuose daugiausiai balsų surinko trijų narių liberalios pakraipos aljansas. Tačiau jis neužsitikrino pakankamai vietų, kad galėtų paskirti provakarietišką šios skurdžiausios Europos valstybės prezidentą.

Ispanija: turtingame šiaurės rytiniame Katalonijos regione per rinkimus į vietos parlamentą nesėkmę patyrė valdantieji socialistai, turėję pripažinti nuosaikios nacionalistų partijos "Konvergencija ir sąjunga" pergalę.

Dramblio Kaulo Krantas: vyko antrasis prezidento rinkimų turas, po kurio šalyje kilo aštri politinė krizė, nes abu kandidatai - seniai šiame poste dirrbantis Laurent'as Gbagbo ir ministras pirmininkas Alassane'as Ouattara - pasiskelbė nugalėtojais, davė prezidento priesaiką bei paskyrė savo ministrus pirmininkus.

Leslie Nielsenas
JAV: būdamas 84 metų ligoninėje netoli savo namų Floridos mieste Fort Loderdeilyje mirė legendinis kino komikas Leslie Nielsenas.

29 d. Iranas: Teherane vienas garsus branduolinės fizikos mokslininkas Majidas Shahriari buvo nužudytas, o kitas jo kolega Fereydoonas Abbasi sužeistas, kai jie abu ir jų žmonos buvo užpulti pakeliui į darbą. Dėl šio išpuolio Teheranas apkaltino Izraelį.

Rusija: eidama 74-uosius metus mirė žymi rusų poetė Bella Achmadulina.

30 d. Egiptas: vyko pirmasis parlamento rinkimų ratas, po kurio per šalį nusirito riaušių banga, išprovokuota opozicijos kaltinimų, kad valdančioji Nacionalinė demokratų partija (NDP) masiškai klastojo balsus. Po gruodžio 5 dieną įvykusio antrojo turo paaiškėjo, kad opozicija 508 vietų parlamente užsitikrino vos 14 vietų. Įtakingiausias opozicinis judėjimas - Musulmonų brolija - boikotavo rinkimus.

GRUODIS

1 d. Kazachstanas: Vidurinės Azijos valstybėje surengtas pirmasis po daugiau nei dešimties metų pertraukos Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) viršūnių susitikimas. Sprendimą rengti šį susitikimą Astanoje griežtai kritikavo žmogaus teisių aktyvistai, tvirtinę, kad šalis, kurios valdžia kaltinama teisių suvaržymais, yra netinkama vieta tokiems renginiams.

2 d. Izraelis: šiaurėje esančiame Karmelio regione įsiplieskė didžiulis miškų gaisras, kuris nusinešė 42 žmonių gyvybes. Liepsnas, kurios apėmė iš viso 50 kv. km teritoriją, pavyko užgesinti tik gruodžio 6 dieną.

JAV: interneto milžinė "Amazon.com" pasidavė politiniam spaudimui ir pašalino konfidencialią diplomatinę medžiagą paviešinusį tinklalapį "WikiLeaks" iš savo serverių, todėl jo vadovai buvo priversti perkelti portalą į Europą.

Šveicarija: Tarptautinės futbolo asociacijų federacijos (FIFA) vykdomasis komitetas Ciuriche paskelbė, kad 2018 metų pasaulio futbolo pirmenybių finalinis turnyras vyks Rusijoje, o 2022 metais - Katare.

5 d. Estija: kino grando Romano Polanski politinis trileris "Vaiduoklis" (The Ghost Writer) triumfavo per Europos kino apdovanojimų (European Film Awards, EFA) teikimo ceremoniją Taline. Ši juosta laimėjo šešiose iš septynių kategorijų, kuriose buvo nominuota, tarp jų - geriausio filmo kategorijoje. Pats R.Polanski buvo pripažintas geriausiu režisieriumi. "Vaiduoklis" taip pat pelnė geriausio aktoriaus apdovanojimą Ewanui McGregorui, o geriausio scenarijaus apdovanojimas bendrai paskirtas rašytojui Robertui Harrisui ir R.Polanski.

Britanija: 25 metų Katia Zatuliveter, padedanti Bendruomenių Rūmų Gynybos komiteto nariui, liberalui demokratui Mike'ui Hancockui, buvo areštuota dėl įtarimų šnipinėjus. Britanijos vidaus žvalgybos tarnyba MI5 nusprendė, kad ji slapta dirba Rusijos žvalgybos tarnybai kaip užsikonspiravusi agentė.

6 d. JAV: interneto milžinė "Google" atidarė virtualią elektroninių knygų parduotuvę "Google eBookstore".

Julianas Assange'as
7 d. Didžioji Britanija: Londone pagal Švedijos išduotą arešto orderį buvo sulaikytas tinklalapio "Wikileaks" įkūrėjas Julianas Assange'as, kurį Stokholmo teismas siekia apklausti dėl įtariamų seksualinių nusikaltimų, tarp jų išžaginimo ir seksualinio priekabiavimo.

8 d. Čilė: sostinėje Santjage veikiančiame Šv.Mykolo (San Michelio) kalėjime kilus gaisrui, žuvo mažiausiai 81 kalinys. Dauguma žuvusiųjų užduso dėl dūmų.

Nigerija: šalies Kovos su korupcija agentūra pateikė kaltinimus buvusiam JAV viceprezidentui Dickui Cheney dėl kyšininkavimo, kai jis ėjo bendrovės "Halliburton" vykdomojo direktoriaus pareigas. Teigiama, kad "Halliburton" antrinė bendrovė KBR davė kyšius Nigerijos valdžios atstovams, kai buvo statomi suskystintųjų dujų gamybos fabrikai šalies pietuose.

9 d. Didžioji Britanija: įstatymų leidėjai po įnirtingų debatų, kurių metu gatvėse prie parlamento rūmų vyko kaukėtų demonstrantų ir guminėmis lazdomis ginkluotų policininkų susirėmimai, pritarė siūlymui nuo 2012 metų rugsėjo padidinti maksimalų mokestį už studijas šalies aukštosiose mokyklose tris kartus - iki 9 tūkst. svarų (36,9 tūkst. litų).

Kinija: Pekinas skyrė buvusiam Taivano viceprezidentui Lien Chanui naują Konfucijaus taikos apdovanojimą, kuris buvo įsteigtas kaip alternatyva Nobelio taikos premijai. Pats laureatas atsisakė atsiimti apdovanojimą ir pareiškė nieko apie jį nežinantis.

JAV: Holivudo aktorius Wesley Snipesas kalėjime Pensilvanijos šiaurės vakaruose pradėjo trejų metų laisvės atėmimo bausmę, kuri jam buvo skirta už vengimą mokėti mokesčius.

10 d. Norvegija: Osle įvyko Nobelio taikos premijos teikimo ceremonija, kurioje nedalyvavo jos laureatas Liu Xiaobo (Liu Siaobo) - kalinamas kinų disidentas, kuriam šiame renginyje buvo simboliškai palikta tuščia kėdė.

11 d. Švedija: šalį sukrėtė pirmoji savižudžio sprogdintojo ataka. Prie judrios pėsčiųjų gatvės Stokholmo centriniame rajone mirtininkas, kuris, tyrėjų nuomone, buvo Taymouras Abdul Wahabas, iš pradžių susprogdino savo automobilį, o vėliau susisprogdino pats.

JAV: savo namuose Niujorke rastas pasikoręs už milžiniško masto sukčiavimą nuteisto finansininko Bernardo Madoffo vyriausiasis sūnus - 46 metų Markas. Jis nusižudė praėjus dviem metams po to, kai buvo suimtas jo tėvas, kuriam teismas už dešimčių milijardų dolerių pasisavinimą iš tūkstančių žmonių skyrė 150 metų kalėjimo.

12. d. Kosovas: šalyje vyko pirmieji visuotiniai rinkimai po nepriklausomybės paskelbimo 2008 metais, kuriuos laimėjo premjero Hashimo Thaci (Hašimo Tačio) Kosovo demokratų partija (PDK).

13 d. Egiptas: Egiptas paskelbė vėl atidarantis paplūdimius populiariame Raudonosios jūros kurorte Šarm aš Šeiche, kuriame ryklys mirtinai sužalojo vieną moterį, o dar keturis apkandžiojo.

14 d. Italija: pirmininkas Silvio Berlusconi laimėjo svarbius balsavimus dėl pasitikėjimo jo vyriausybe abiejuose parlamento rūmuose. Jei bent vienas šių balsavimų būtų buvęs nepalankus S.Berlusconi, premjerui būtų tekę atsistatydinti.

Bangladešas: netoli sostinės Dakos esančiame tekstilės fabrike per didelį gaisrą žuvo 25 žmonės, o dar daugiau nei 100 nukentėjo.

Markas Zuckerbergas
JAV: žurnalo "Time" skaitytojai per balsavimą internete Metų žmogumi išrinko tinklalapio "Wikileaks" įkūrėją Julianą Assange'ą. Tuo tarpu leidinio redakcija svarbiausiu šių metų žmogumi paskelbė socialinio tinklo "Facebook" įkūrėją Marką Zuckerbergą.

15 d. Prancūzija: Europos Tarybos parengtoje ataskaitoje teigiama, kad Kosovo premjeras Hashimas Thaci (Hašimas Tačis) įtariamas buvęs vienas svarbiausių veikėjų organizuojant iš kalinių serbų paimtų organų kontrabandą per 1998-1999 metais vykusį karinį konfliktą. H.Thaci vyriausybė šį pranešimą pavadino klastote, kuria siekiama apšmeižti šalies lyderius.

JAV: Santa Monikoje eidamas 89-uosius metus mirė kino režisierius, scenaristas ir prodiuseris Blake'as Edwardsas, sukūręs daugiau nei 40 filmų, tarp jų klasika tapusį "Pusryčiai pas Tifanį" (Breakfast at Tiffany's) bei komedijas "Rožinė pantera" (Pink Panther).

Prancūzija: mokslininkai paskelbė neginčijamai nustatę, kad porą šimtmečių iš vienos privačios kolekcijos į kitą keliavusi balzamuota galva yra 1610 metais nužudyto Prancūzijos karaliaus Henriko IV.

16 d. Didžioji Britanija: teismas už 240 tūkst. svarų užstatą paleido tinklalapio "WikiLeaks" vadovą Julianą Assange'ą, kuris dabar Britanijoje laukia sprendimo dėl Švedijos prašymo jį išduoti. Stokholmo prašymo išduoti seksualiniais nusikaltimais įtariamą J.Assange'ą svarstymas Londono teisme turi prasidėti vasario 7 dieną.

ES: Bendrijos lyderiai per susitikimą Briuselyje sutarė dėl Lisabonos sutarties pataisos, kuri būtina siekiant sukurti kovos su finansų krize euro zonos valstybėse mechanizmą.

18 d. JAV: bankas "Bank of America Corp." pasekė "Visa", "Mastercard Inc." bei "PayPal Inc" pavyzdžiu ir atsisakė tvarkyti pervedimus "WikiLeaks", taip suduodamas dar vieną smūgį šios interneto svetainės pastangoms tęsti veiklą. "Visa", "MasterCard" ir "PayPal" atsisakymas pervesti "WikiLeaks" jai paaukotas lėšas išprovokavo kompiuterių įsilaužėlių atsakomuosius veiksmus.

JAV: Kongresas po įnirtingų debatų galutinai pritarė įstatymo projektui, kuriuo panaikinamas 1993 metų "Tu neklausk, o aš nesakysiu" (Don't Ask, Don't Tell) teisės aktas, draudęs lytinės orientacijos neslepiantiems gėjams tarnauti Amerikos kariuomenėje.

19 d. Baltarusija: šalyje vyko prezidento rinkimai, kuriuose Aleksandras Lukašenka buvo perrinktas ketvirtai penkerių metų kadencijai, surinkęs beveik 80 proc. balsų. Geriausiai tarp opozicijos kandidatų pasirodęs Andrejus Sanikovas gavo tik kiek daugiau nei 2 proc. balsų. Po balsavimo Minsko centre įvyko daugiatūkstantinis protesto mitingas, kurį žiauriai išvaikė milicija. Iš viso buvo sulaikyta daugiau nei 600 opozicijos šalininkų, tarp jų septyni iš devynių buvusių A.Lukašenkos varžovų rinkimuose.

20 d. Haitis: paskelbta, kad nuo spalio vidurio šalyje siaučianti choleros epidemija nusinešė jau per 2 500 žmonių gyvybių.

Ukraina: generalinė prokuratūra pateikė buvusiai premjerei ir opozicijos lyderei Julijai Tymošenko kaltinimą dėl biudžeto lėšų, gautų pardavus kvotas pagal Kioto protokolą, iššvaistymo.

21 d. Iranas: kino režisieriui Jafarui Panahi, kuris aktyviai remia opozicijos judėjimą, teismas skyrė šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už "propagandos prieš sistemą rinkimą ir platinimą".

Iranas: šalies pietryčiuose įvyko 6,5 balo žemės drebėjimas, per kurį žuvo apie 40 žmonių, o dar keli šimtai buvo sužeistai.

Pasaulis: Šiaurės Amerikos ir Europos vietovėse, kur dangus paryčiais buvo giedras, žmonės galėjo pasigrožėti visišku Mėnulio užtemimu. Pirmą kartą per beveik 400 pastarųjų metų Šiaurės pusrutulyje visiškas Mėnulio užtemimas sutapo su žiemos saulėgrįža.

22 d. Estija: Estijos saugumo policija (KAPO) paskelbė informaciją, pagal kurią didžiausios opozicinės Centro partijos pirmininkas, Talino meras Edgaras Savisaaras prašė Rusijos suteikti "konspiraciniu būdu" lėšų ortodoksų cerkvei statyti Talino Lasnamejės rajone, taip pat parlamento rinkimų kampanijai.

JAV: Centrinė žvalgybos valdyba (CŽV) įkūrė specialią darbo grupę ("WikiLeaks" Task Force - WTF) įvertinti, kokią žalą padarė konfidencialios informacijos paviešinimas, už kurį atsakingas Juliano Assange'o įkurtas tinklalapis.

23 d. ES: Europos Komisija pareiškė kol kas nematanti sąlygų inicijuoti dokumentą, kuris būtų pagrindas visoje Bendrijoje uždrausti komunistinių režimų nusikaltimų neigimą ar menkinimą.

Juodkalnija: atsistatydino šalies premjeras Milo Džiukanovičius. Savo sprendimą politikos veteranas motyvavo tuo, jog šaliai, kuriai gruodžio 17 dieną buvo suteiktas kandidatės į ES statusas, reikia naujos vadovybės, o jis pats ketina užsiimti verslu.

23 d. JAV: Senatas ratifikavo Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutartį (START) su Rusija. Įstatymų leidėjai prie sutarties pridėjo teisiškai neįpareigojančių papildymų, rekomenduojančių Vašingtonui dislokuoti priešraketinės gynybos sistemą, modernizuoti šalies branduolinius arsenalus ir siekti derybų su Maskva dėl taktinių branduolinių ginklų mažinimo.

Rumunija: Rumunijos premjero Emilio Boco vyriausybė laimėjo jau ketvirtą šiais metais parlamento balsavimą dėl nepasitikėjimo. Bet debatai parlamente buvo trumpam sustabdyti, kai vienas nacionalinės televizijos darbuotojas nušoko nuo salėje esančio balkono, protestuodamas prieš vyriausybės vykdomą diržų veržimo politiką, pagal kurią mažinami atlyginimai viešajame sektoriuje ir didinami mokesčiai.

Italija: Čilės ir Šveicarijos ambasadose Romoje sprogus siuntiniuose paslėptoms bomboms, buvo sužeisti du personalo darbuotojai. Specialistai spėja, kad sprogmenis ambasadoms išsiuntė italų anarchistai. Po sprogimų buvo surengti patikrinimai ir kitose ambasadose mieste.

24 d. Rusija: parlamento žemieji rūmai - Valstybės Dūma pirmuoju svarstymu pritarė Strateginės puolamosios ginkluotės mažinimo sutarčiai (START) su JAV. Tačiau ateinančiais metais prieš sutarties ratifikavimą bus reikalingi dar du svarstymai, nes deputatai pareiškė nepritarimą JAV Senato priimtiems teisiškai neįpareigojantiems papildymams, kurie pakurstė tam tikrus Maskvos būgštavimus.

25 d. Didžioji Britanija: "WikiLeaks" vadovas Julianas Assange'as pranešė pasirašęs kontraktų už daugiau kaip 1 mln. svarų leisti savo autobiografiją ir sakė, kad šie pinigai padės jam gintis nuo įtarimų išžaginimų, kuriuos pareiškė dvi moterys Švedijoje.

Michailas Chodorkovskis
27 d. Rusija: Maskvos Chamovnikų teismas pripažino buvusį naftos bendrovės "Jukos" vadovą Michailą Chodorkovskį ir buvusį tarptautinio finansinio susivienijimo "Menatep" vadovą Platoną Lebedevą, kurie jau atsėdėjo 7 metus už sukčiavimą ir vengimą mokėti mokesčius, kaltais jiems iškeltojoje antrojoje baudžiamojoje byloje. Antroje byloje jie kaltinami iš "Jukos" antrinių bendrovių pagrobę naftos už maždaug 30 mlrd. dolerių ir juos išplovę. Kaltintojai reikalauja pratęsti jų laikymo kalėjime laiką dar šešeriems metams.

28 d. Rusija: tarp Tulos ir Oriolo regionų sudužo Rusijos karinis transporto lėktuvas An-22. Per katastrofą žuvo visi 12 įgulos narių.

Didžioji Britanija: britų popmuzikos superžvaigždė seras Eltonas Johnas ir jo gyvenimo draugas Davidas Furnishas tapo kūdikio, kurį gruodžio 25 dieną Kalifornijoje pagimdė surogatinė motina, tėvais. Berniukui suteiktas Zachary Jacksono Levono Furnisho-Johno vardas.

Izraelis: šalies archeologai paskelbė aptikę apie 400 tūkst. metų senumo fosilijų, kurios tikriausiai yra ankstyviausios iki šiol žinomos šiuolaikinių žmonių liekanos.