Vyriausybės komplekse dar buvo likę vietų, kur vyriausybės elitinės antiteroristinės pajėgos dar negalėjo įžengti, nes atsitraukdami džihadistai užminavo teritorijas.

Pavienių džihadistų židinių dar gali būti likę, bet Irako pajėgos sakė nebepatiriančios jokio pasipriešinimo, o pareigūnai jau sveikino jas su vakarinės Anbaro provincijos išvadavimu.

„Visi „Daesh“ kovotojai pasitraukė. Pasipriešinimas baigėsi“, – naujienų agentūrai AFP sakė Sabahas al Numanas, pavartodamas kitą IS akronimą.

Operacija jau beveik pasibaigė“, – pridūrė jis, nors reikalingos didelės teritorijų išvalymo pastangos, kad pajėgos galėtų judėti pirmyn.

Keliuose šalies miestuose, tarp jų sostinėje Bagdade ir šiitų šventajame Karbalos mieste žmonės išėjo į gatves, mojuodami Irako vėliavomis, švęsdami pergalę Ramadyje.

Parlamento pirmininkas Salimas al Juburi paskelbė pranešimą, kuriame sveikina „saugumo pajėgų didvyrius su didele pergale, dėl kurios Ramadžio miestas buvo išvaduotas nuo terorizmo“.

JAV vadovaujama koalicija, intensyviai palaikiusi Irako pajėgas Ramadyje, taip pat sveikino jas su sėkme operacijoje, pradėtoje netrukus po to, kai džihadistai gegužę užėmė tą miestą.

„Tai Irako armijos, Kovos su terorizmu tarnybos, Irako oro pajėgų, vietos ir federalinės policijos ir genčių kovotojų daug mėnesių dėtų didelių pastangų, kurios nuo liepos buvo palaikomos daugiau negu 600 koalicijos oro smūgių, rezultatas“, – sakė koalicijos atstovas JAV pulkininkas Steve'as Warrenas.

Nežinomas aukų skaičius

Irako pajėgos, palaikomos JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos smūgių, pradėjo puolimą Ramadžio centre praeitą antradienį, pradėdamos paskutinį miesto išvadavimo etapą.

Kautynės dvi pastarąsias dienas buvo sutelktos aplink administracijos pastatų kompleksą, kurių užėmimas tapo pergalės mūšyje dėl Ramadžio simboliu.

Pasak medicinos šaltinių, vien sekmadienį buvo atvežti 93 sužeisti saugumo pajėgų nariai.

„Lavonai vežami tiesiai į pagrindinę karinę ligoninę“ netoli oro uosto, sakė vienas medikas.

Bent penki vyriausybės pajėgų kovotojai žuvo per dvi pastarąsias dienas, bet pareigūnai neatskleidė bendro šios operacijos aukų skaičiaus.

Prieš savaitę pateikti vertinimai rodė, kad Ramadžio centrą gina apie 400 „Islamo valstybės“ kovotojų, kurių daugelis buvo sutelkti administraciniame komplekse.

Džihadistų ten smarkiai sumažėjo per dvi pastarąsias dienas. Dalis kovotojų atsitraukė iš pagrindinių kautynių zonos, o dešimtys kitų buvo nukauti per susirėmimus arba mirtininkų atakas.

Įkvėpimas armijai

Ramadis yra už maždaug 100 km į vakarus nuo Bagdado; šis miestas yra didžiausios Irako provincijos, kuri ribojasi su Sirija, Jordanija ir Saudo Arabija, sostinė.

Pergalė Ramadyje turėtų suteikti teigiamą postūmį daug kritikos sulaukusioms Irako ginkluotosioms pajėgoms, kurios buvo smarkiai demoralizuotos, kai IS užėmė dideles teritorijas šalyje 2014 metų birželį.

Ginkluotas judėjimas „Hashed al Shaabi“ („Liaudies mobilizacija“), kurio branduolį sudaro Teherano palaikomi šiitai kovotojai, atliko pagrindinį vaidmenį atkovojant kelis miestus ir teritorijas, bet per kautynes Ramadyje jis liko miesto pakraščiuose.

„Prestižas tenka Irako kariuomenei, – sakė politikos analitikas Ihsanas al Shammari. – Kaip institucija ji pirmąkart nuo „Daesh“ invazijos (2014-ųjų birželį) iškovojo pergalę be „Liaudies mobilizacijos“ pajėgų pagalbos.“

I.al Shammari argumentavo, kad teigiama baigtis Ramadyje pateisins premjerą Haiderą al Abadi ir koaliciją, kurie buvo dažnai kritikuojami, kad neįstengė greičiau susigrąžinti Ramadžio.

Vyriausybės pajėgos kelis mėnesius atrėminėjo IS puolimus Ramadyje iki šių metų gegužės, kai džihadistams pavyko jas išstumti, surengus virtinę atakų, per kurias mirtininkai detonuodavo sprogmenų prikrautus automobilius. Galiausiai IS kovotojai visiškai perėmė to miesto kontrolę.

Pastangos išvaduoti Ramadį strigo ir buvo temdomos politinių kivirčų, bet gynybos ministras Khaledas al Obeidi prieš savaitę sakė, kad Irako pajėgos susigrąžino pusę teritorijos, kurią prarado šalyje per IS puolimą praeitais metais.

„Islamo valstybė“ tebekontroliuoja Faludžos miestą, esantį Eufrato upės slėnyje tarp Ramadžio ir Bagdado, taip pat antrąjį didžiausią šalies miestą Mosulą.