Tuo metu Sirijos vyriausybės šaltinis teigia, kad sukilėlių kovotojai palieka Alepą su įkaitais. Kiek anksčiau Alepo gyventojai vėl pradėti vežti iš nusiaubto miesto. Vakar Alepą paliko apie t3 tūkst. žmonių. Jungtinės Tautos teigia, kad mieste dar liko 50 tūkstančių gyventojų.

Rusija praneša, kad Alepo sukilėlių evakuacija „baigta“

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė, kad baigė evakuoti sukilėlius ir jų šeimų narius iš Sirijos Alepo miesto, kuriame liko tik „radikalūs ir nepalenkiami“ kovotojai.

„Rusijos operacija... (per kurią) iš rytinių Alepo rajonų buvo evakuoti sukilėliai ir jų šeimų nariai, yra baigta“, – nurodoma pranešime.

Taip pat pranešama, kad „visos moterys ir vaikai buvo perkelti iš sukilėlių kontroliuojamų rajonų“.

„Pasak žmonių, kuriuos išvežė paskutinė autobusų vilkstinė, išvyko visi, kurie per pastarąją parą panoro išvykti iš rytinių Alepo rajonų“, – nurodoma pranešime, kuriame pat sakoma, kad iš viso Alepą paliko 4,5 tūkst. sukilėlių ir 337 sužeistieji.

„Kai kuriuose rajonuose liko radikalių kovotojų grupės ir nepalenkiamos gaujos, kurie šaudo į Sirijos karius“, – informavo ministerija, pasak kurios, Sirijos armija „tęsia įvairių Alepo rajonų, kuriuose liko radikalų, išvadavimą“.

Tuo tarpu vienas šaltinis Sirijos kariuomenėje naujienų agentūrai AFP nurodė, kad evakuacija iš paskutinių sukilėlių užimtų Alepo rajonų buvo sustabdyta, bet nebuvo baigta.

Pasak šaltinio, operacija „suspenduota“ bet „jie dar nebaigė“.

Praėjusį ketvirtadienį Jungtinių Tautų taikos pasiuntinys Sirijai Staffanas de Mistura sakė, kad rytiniame Alepe tebėra įstrigę maždaug 50 tūkst. žmonių, daugiausia civilių gyventojų.

„Yra 50 tūkst. žmonių, įskaitant 40 tūkst. civilių, kuriems nepasisekė, kad jie gyvena toje (rytinėje) miesto dalyje. Likusieji yra kovotojai, jų skaičius siekia nuo 1,5 tūkst. iki 5 tūkst., ir jų šeimos“, – sakė jis žurnalistams Paryžiuje.

Alepo evakuacija tęsėsi visą naktį

Alepe prasidėjus antrajai evakuacijos dienai traumuoti civiliai ir kovotojai palieka miestą ir per naktį, nurodė Raudonasis kryžius.

„Evakuacija tęsėsi per naktį ir bus tęsiama visą dieną šiandien tiek ilgai, kol išvyks visi norintys žmonės“, – sakė Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus Komiteto atstovė Ingy Sedky (Ingi Sedki).

Ji sakė, kad visą naktį iš paskutinės sukilėlių kontroliuojamos teritorijos rytiniame Alepe į kitas sukilėlių valdomas vietas provincijoje kursavo greitosios pagalbos automobiliai ir autobusai. Išsodinus keleivius transportas grįždavo paimti daugiau žmonių.

Iš pradžių visi automobiliai važiavo viena vilkstine, tačiau per naktį visi jie grįždavo paimti daugiau žmonių, kol jų visai neliko, sakė ji.

„Tai reiškia, kad mums sunku tiksliai žinoti, kiek žmonių jau išvyko, tačiau pasibaigus operacijai bus atliktas vertinimas“, – sakė ji.

Be žaliųjų vyriausybės autobusų ir greitosios pagalbos automobilių, kai kurie gyventojai išvyko nuosavomis transporto priemonėmis, sakė Ahmedas al Dbisas (Ahmedas Dbisas), gydytojų ir savanorių, koordinuojančių sužeistųjų evakuaciją, grupės vadovas.

„Yra žmonių, važiuojančių savo automobiliais“, – sakė jis naujienų agentūrai AFP iš Alepo provincijos vakaruose esančio punkto, į kurį atvyksta evakuoti žmonės

„Daug šeimų atvyksta krovininiais sunkvežimiais su savo daiktais“, – pridūrė A.al Dbisas.

„Tie žmonės renkasi čia, o tada vyksta toliau į provincijos vakarus, o iš ten – į stovyklas arba pas gimines ar draugus, gyvenančius tose vietovėse“, – nurodė jis.

Jo skaičiavimais, iš rytų Alepo kol kas atvyko apie 6 000 žmonių, o iš jų mažiausiai 250 yra sužeisti. Dar apie 250 žmonių reikalinga medikų pagalba dėl įvairių susirgimų.

Kai kuriems atvykėliams buvo reikalinga skubi medicininė pagalba, todėl jie buvo nugabenti į Turkiją, pridūrė jis.

Tačiau vienas Sirijos saugumo šaltinis penktadienį evakuacija buvo sustabdyta, nes opozicija esą pažeidė susitarimą.

„Evakuacijos operacija buvo sustabdyta, nes kovotojai nesilaikė susitarimo sąlygų“, – šaltinis sakė AFP.

Rytų Alepas sukilėlių rankose buvo nuo 2012 metų, o vyriausybės kariai apsupo jį liepos viduryje.

Dėl blokados trūko maisto ir vaistų, o per antskrydžius ir apšaudymus buvo sunaikintos beveik visos ligoninės ir klinikos, taigi gyventojai sunkiai galėjo pasinaudoti medicinos paslaugomis.

Damasko režimo kariuomenė užėmė daugiau kaip 90 proc. rytinio Alepo per puolimą, pradėtą lapkričio viduryje. Manoma, kad pasibaigus evakuacijai ji paskelbs apie visišką šio regiono perėmimą.