Šis išpuolis Potiskumo miesto, kuris yra Jobės valstijos komercinė sostinė, turguje buvo vienas iš daugybės pastaruoju metu šalyje įvykdytų mirtininkų sprogdinimų, per kuriuos ekstremistai šią šiurpią misiją patikėdavo vaikams.

Įvykio liudininkai ir ligoninės šaltiniai anksčiau nurodė, kad aukos buvo šešios – mažametė sprogdintoja ir penki kiti asmenys, bet Potiskumo valstybinės ligoninės medikai vėliau pranešė, kad mirė dar du per tą išpuolį sužeisti žmonės.

Po sprogdinimo Potiskume iš viso į ligoninę buvo išvežti 19 sužeistųjų.

Atsakomybės už šį išpuolį kol kas niekas neprisiėmė, bet dėl ankstesnių panašių atakų buvo kaltinama islamo ekstremistų grupuotė „Boko Haram“.

Nigerijos prezidentas Goodluckas Jonathanas sekmadienį pripažino, kad jo vyriausybė iš pradžių skyrė per mažai dėmesio „Boko Haram“ veiklai.

Pastarasis sprogdinimas išryškino didelius saugumo iššūkius, su kuriais susiduria Nigerija artėjant prezidento ir parlamento rinkimams, kurie vyks kovo 28-ąją.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Laurent'as Fabiusas, savaitgalį lankydamasis Čade, Kamerūne ir Nigeryje, paragino Nigeriją dėti visas pastangas kovai su „Boko Haram“.

„Būtina, kad Nigerija būtų visiškai įsipareigojusi kovai su „Boko Haram“, – sakė L.Fabiusas žurnalistams Nigerio sostinėje Niamėjuje.

Šeštadienį viešėdamas Čado sostinėje Ndžamenoje, L.Fabiusas aplankė koordinavimo centrą, įkurtą vienoje Prancūzijos karinėje bazėje, kurio tikslas – palaikyti ryšius tarp Kamerūno, Čado, Nigerio ir Prancūzijos.

Paryžius pažadėjo padidinti dalijimąsi žvalgybos informacija ir kitokią pagalbą Nigerijos ir jos trijų kaimynių ginkluotosioms pajėgoms, šioms valstybėms stengiantis susivienyti kovai su „Boko Haram“, kai ekstremistai savo kampaniją išplėtė didesniame regione.

Jau daugiau negu 13 tūkst. žmonių žuvo, o per 1 mln. gyventojų prarado namus nuo 2009 metų, kai „Boko Haram“ kovotojai pradėjo savo kampaniją, mėgindami įkurti islamo valstybę Nigerijos šiaurės rytiniame regione.

Nigerijos kariškiai sekmadienį sakė, kad puolime prieš „Boko Haram“ buvo pasiekta tam tikra pažanga. Nurodoma, kad kariai rado ginklų atsargų, kurias kovotojai paliko sprukdami iš vyriausybės pajėgų atkovoto Bagos miesto.

Nigerijos kariškiai paskelbė susigrąžinę Bagą, kurią „Boko Haram“ islamistai laikė užėmę ilgiau negu mėnesį. Manoma, kad tą miestą užėmę kovotojai čia surengė didžiausias žudynes per jau šeštus metus vykstantį sukilimą.

Nepriklausomi šaltiniai kol kas nepatvirtino, kad Bagą vėl kontroliuoja armija.