Anksčiau Odesos milicija minėjo 37 žuvusius ir apie 200 sužeistųjų. Daugiausia aukų buvo per gaisrą Profsąjungų rūmuose – daugiau kaip 30. Miesto valdžia paskelbė trijų dienų gedulą – gegužės 3, 4 ir 5 dienomis.

„Reiškiu nuoširdžią užuojautą žuvusiųjų piliečių šeimoms ir tiems, kurie patyrė kūno
sužalojimų per įvykius Odesos mieste, kur žuvo 37 žmonės ir apie 200 sužeisti, tarp kurių yra ir 22 milicininkai“, – sakoma VRM Odesos srities valdybos viršininko Petro Luciuko pranešime,
paskelbtame šios žinybos tinklalapyje šeštadienio rytą.

Milicijos pareigūnai sulaikė daugiau kaip 130 asmenų, kurie aktyviai veikė per masinius neramumus.

„Aš raginu piliečius nepasiduoti provokacijoms ir nedalyvauti abejotinose masinėse akcijose“, –
pareiškė srities milicijos viršininkas.

Kaip pranešama naujienų portale unian.com, Odesoje penktadienį kilo susirėmimų tarp separatistų,
ginkluotų šaunamaisiais ginklais, ir aktyvių Kijevo valdžios šalininkų; keli iš pastarųjų žuvo.

Vėliau vieningos Ukrainos šalininkai Kulikovo lauke sunaikino separatistų stovyklą, o separatistai
užsibarikadavo Profesinių sąjungų rūmuose. Juose kilo gaisras, per kurį žuvo žmonių.

Į Odesą iš Kijevo išvyko Ukrainos vyriausybės komisija, kuriai vadovauja pirmasis vicepremjeras
Vitalijus Jarema.

Viskas prasidėjo nuo planuotų eitynių „Už vieningą Ukrainą“

Odesos Katedros aikštėje susirinko proukrainietiškai nusiteikę protestuotojai ir futbolo sirgaliai. Naujausiais duomenimis, žuvusiųjų Odesoje skaičius pasiekė keturis. Taip pat pranešama apie dešimtis sužeistųjų, tarp kurių 3 pašauti milicijos pareigūnai ir trys žurnalistai, skelbia unian.net.

Suplanuotos eitynės „Už vieningą Ukrainą“, rašo Glavcom.ua. Apie tai savo puslapyje „Facebook“ svetainėje parašė žurnalistė Katerina Sergackova, kuri vykdo tiesioginę transliaciją iš įvykių vietos.

Kaip praneša Dumskaja.net, Odesos Aleksandro prospekte susirinko grupė prorusiškų aktyvistų, dauguma jų su kaukėmis ir lazdomis. Jie ketina kliudyti eitynėms „Už vieningą Ukrainą“, kurias organizuoja Maidano ir „Dešiniojo sektoriaus“ aktyvistai, dalyvaujant ir futbolo sirgaliams iš Odesos bei Charkovo.

„Per susirėmimą buvo naudojami akmenys, Molotovo kokteiliai, sprogstamieji įtaisai..., vienam peršautas dešinysis plautis. Nelaimingasis mirė, greitosios pagalbos mašinai nespėjus atvažiuoti“, – patvirtino Vidaus reikalų ministerija ankstesnį Odesos žiniasklaidos pranešimą, kad vienas mitingo už Ukrainos vienybę dalyvis žuvo.

Milicija įsikišo stengdamasi sutrukdyti smurtui, dėl kurio dešimtys žmonių iš abiejų stovyklų buvo sužeisti. Pasak liudininkų, buvo sužeistas taip pat mažiausiai vienas milicininkas.

Į Odesos centre surengtą mitingą susirinko keli tūkstančiai Ukrainos vienybės šalininkų ir futbolo klubo „Černomorec“ aistruolių.

Odesoje, kurioje gyvena maždaug milijonas žmonių, iki šiol beveik nebuvo tokių neramumų, kurie krečia Rytų Ukrainą.

Tačiau šis miestas yra netoli sienos su Moldova ir jos separatistiniu Padniestrės regionu, kur nuo trumpo 1992 metų karo yra dislokuotos Rusijos pajėgos.

Vakarų remiama Ukrainos vyriausybė kaltina Rusiją sukilimo jos teritorijoje kurstymu.

Pirmadienį dešimtys prorusiškų banditų su lazdomis, plytomis ir peiliais atakavo proukrainietišką mitingą Donecke Rytų Ukrainoje, buvo sužeista 14 žmonių.

Pranešama, jog proukrainietiški aktyvistai padegė palapines šalia Profsąjungų rūmų, kuriuose užsibarikadavę separatistai.

Odesoje dega Profesinių sąjungų rūmai

Kaip praneša portalo unian.net korespondentas, ugnies apimti antras ir ketvirtas aukštai. Pastatas yra 5 aukštų. Gelbėdamiesi nuo ugnies žmonės ėmė šokinėti per išdaužtus langus. Žuvusiųjų skaičius tikslinamas, ant žemės guli daug nejudančių kūnų, uždengtų ukrainos vėliavomis.

Iš pastato prorusiški separatistai į ukrainiečius šaudė iš kovinių ginklų. Į įvykio vietą atvyko gelbėtojai – greitosios pagalbos automobiliai, milicija ir spec. pajėgų grupė, kuri sulaikė keletą separatistų.

Kaip portalui unian.net iš Odesos pranešė proukrainietiški aktyvistai, jie Kupikovo aikštėje sunaikino separatistų stovyklą. Separatistai užsibarikadavo Profesinių sąjungų rūmų pastate. Rusai į ukrainiečius mėtė akmenis.

Pranešama, kad žuvo mažiausiai 30 žmonių.

Remiantis policijos informacija, aukų skaičius išaugo iki 38. Anot policijos atstovo, į medikus pagalbos kreipėsi 50 žmonių, iš jų 10 policininkų.

Anot Viešųjų ryšių departamento, 30 žmonių žuvo apsinuodiję anglies monoksidu, dar 8 iššoko per langus gelbėdamiesi nuo ugnies.

Portalas unian.net praneša, kad gaisrą pavyko užgesinti.  

Naujausiais duomenimis daugiau nei 30 žmonių sulaikyta ir nuvežta į policijos skyrių. 

Šalia Slovjansko užpulti ukrainiečių kariai

21.30 val. duomenimis kaimo Adrejevka teritorijoje prie Slovjansko grupė ginkluotų ekstremistų, naudodama šaunamuosius ginklus, užpuolė 95-osios atskirosios oro desantinės brigados karius.

Kaip praneša Gynybos ministerijos spaudos tarnyba, vyksta žiauri kovinė priešprieša. Šiuo metu pasitvirtina informacija, kad jau žuvo 2 ukrainiečių kariškiai.

Separatistai bandydami sutrukdyti ukrainiečiams užimti tiltą, panaudojo jiems įprastą teroristinių grupuočių taktiką. Dangstėsi vietos gyventos gyventojais, tarp jų ir moterimis.

O. Turčynovas: per Ukrainos kariuomenės operaciją žuvo daug separatistų

Laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas teigė, kad per kariuomenės operaciją rytiniame Slovjankso mieste daug prorusiškai nusiteikusių separatistų žuvo, buvo sužeisti ir sulaikyti, skelbia BBC.

Tačiau prezidento pranešime teigiama, kad operacija separatistų kontroliuojame mieste nevyksta taip greitai, kaip buvo tikimasi.

Situacija Slovjanske neaiški. Kiek anksčiau Kijevas pranešė, kad miestą „kontroliuoja“ ukrainiečių kariniai daliniai.

O. Turčynovas pažymėjo, kad kova prieš separatistų pajėgas yra „labai sudėtinga“, nes konfliktas Rytų Ukrainoje vyksta gyvenamuosiuose centruose.

Pasak prezidento, per operaciją Slovjanske jau žuvo du Ukrainos kariai. O. Turčynovas apkaltino prorusiškas pajėgas slapstymusi už civilių ir įkaitų. Laikinasis šalies vadovas pridūrė, kad visi separatistų kontrolės postai aplink miestą buvo užimti, nors separatistai pareiškė dar kontroliuoją kelis postus.

Vokietijos laikraščio "Bild" reporteris pranešė iš Slovjansko, kad vietos gyventojai stovi priešais ukrainiečių kariuomenės tankus. Dauguma jų sakė kariams atsitraukti.

BBC korespondentas iš įvykio vietos prie Slovjansko, kur vyksta Ukrainos karių ir prorusiškų gyventojų konfrontacija, teigė, kad situacija įtempta ir nenuspėjama.    

Odesoje per susirėmimus žuvo mažiausiai vienas žmogus

Odesoje per Ukrainos vienybės šalininkų ir separatistų susirėmimus žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Kaip perduoda UNIAN korespondentas, Odesos centre prasiplėtė susirėmimų teritorija. Ji apėmė Derebasovskos ir Preobraženskos gatves, esančias Miesto sodo rajone, taip pat Graikijos, Bunino gatves, Aleksandrovsko prospektą ir Viceadmirolo Žukovo skersgatvį.

Jauno žuvusiojo kūnas guli Derebasovskos ir Preobraženskos gatvių sankryžoje, rašo unian.net.

Taip pat yra kelios dešimtys nukentėjusiųjų, įskaitant milicijos pareigūnus.

Separatistai apsiginklavę trauminiais ginklais. Susirėmimų liudininkai teigia, kad jie turi ir automatinių šautuvų „Kalašnikov“. Keli separatistai rankose turėjo mačetes, o dauguma įsitvėrę lazdas, vėzdus ir „Molotovo kokteilius“. Vienas iš jų butelį su degiu skysčiu paleido Miesto sodo pusėn. Odesos centre apdaužyti stovintys automobiliai.

Milicijai atkurti tvarkos kol kas nepavyksta.

Ukrainos vienybės šalininkai apsiginklavę daugiausia grindinio plytelėmis. Vietoje skydų jie naudoja dangčius nuo šiukšlių konteinerių, kelio ženklus ir metalines tvoras.

Ukrainos saugumo pajėgos užėmė visus kontrolės postus aplink Slovjanską, puolimas tęsiamas

Ukrainos rytuose per antiteroristinę operaciją Slovjanske pavyko užimti visus kontrolės postus aplink miestą, pareiškė Aukščiausiosios Rados pirmininkas, laikinasis šalies prezidentas Oleksandras Turčynovas.

„Per dabartinį operacijos etapą pavyko užimti visus įtvirtintus atraminius punktus ir kontrolės postus aplink Slovjansko miestą“, – sakė jis kreipdamasi į tautą penktadienį.

„Puolimas tęsiasi“, – pažymėjo O.Turčynovas.

Jis vėl pakartojo, kad „pagrindinis tikslas – apginti žmones ir neleisti, jog būtų aukų tarp gyventojų“

Per antiteroristinę operaciją žuvo „daug sukilėlių“, sakė prezidentas ir patvirtino, kad gyvybes prarado ir du Ukrainos kariai.

„Nusikaltėliai patyrė didelių nuostolių: daug nukautų sužeistų ir areštuotų“, – sakė O.Turčynovas, bet konkrečių skaičių nepateikė.

„Labai gaila, bet turime informacijos apie du žuvusius ir septynis sužeistus mūsų karius“, – pabrėžė O.Turčynovas.

„Aš kreipiuosi į Rusijos Federacijos vadovybę: nutraukite isteriją dėl Ukrainos įvykių; liaukitės grasinę ir gąsdinę“, – dar pridūrė jis.

Tuo metu Slovjansko vadinamosios savigynos pajėgos tvirtino, kad Ukrainos jėgos struktūroms pavyko užimti tik dvi gatves priemiesčiuose, o kitas miesto dalis kontroliuoja liaudies savanorių kariuomenė.

Kaip praneša BBC, O.Turčynovas dar sakė, kad naktį grupė ginkluotų diversantų mėgino prasiskverbti į Ukrainos teritoriją, bet Ukrainos pasieniečiai privertė juos grįžti atgal.

O. Turčynovas: Rusijos diversantai bandė kirsti sieną į Ukrainą

Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas teigė penktadienį, kad ukrainiečių pasieniečiai ketvirtadienio naktį į penktadienį užkirto kelią Rusijos „ginkluotiems diversantams“ kirsti sieną į Ukrainą, praneša „Reuters“.

O. Turčynovo pranešime taip pat teigiama, kad operacija, kuria siekiama atsikovoti rytinį Slovjansko miestą, nevyksta taip greitai, kaip buvo tikimasi, nes ją apsunkina prorusiški separatistai, pasislėpę „už civilių“ ir „šaudydami iš daugiabučių“.

„Mes reikalaujame teroristų, diversantų, visų, kurie pakėlė ginklus prieš mūsų valstybę, sudėti ginklus, pasiduoti, paleisti įkaitus ir pasitraukti iš administracinių pastatų", - pabrėžė O. Turčynovas.

Penktadienį anksti rytą Ukrainos kariuomenė Slovjanske pradėjo plataus masto antiteroristinę operaciją prieš prorusiškus separatistus.    

Krymo kovotojai: savo kelyje sunaikinsime viską

Kovotojai, vadinantys save Krymo savigynos pajėgomis, ketina vykti į pietrytines Ukrainos sritis, kad padėtų separatistams.

Apie tai jie kalba savo įrašytame vaizdo įraše, skelbia glavcom.ua.

Kiek anksčiau Krymo vadovu savavališkai pasiskelbęs Sergejus Aksionovas pareiškė, kad nesistengs sulaikyti kovotojų, trokštančių padėti savo „broliams“ Ukrainos pietryčiuose.

Ukrainos jėgos struktūros kontroliuoja pusę Slovjansko

Vykdant antiteroristinę operaciją Slovjanske iki 12 valandos perimta dešimties blokavimo postų kontrolė, pusę miesto teritorijos kontroliuoja jėgos struktūrų pareigūnai, praneša unian.net.

Kaip pranešė Ukrainos Saugumo tarnybos Kovos su terorizmu centras, kovotojai plačiai naudoja karo snaiperius, taip pat mobiliuosius padalinius, vilkinčius specialiosios paskirties „Berkut“ uniformas, minavimą sprogstamosiomis minomis.

Štabas sulaukė vietos gyventojų prašymų padėti ir apsaugoti. Žmonės praneša apie diversantų rengiamą provokaciją – vietos vandentiekio vandens užnuodijimą.