Nors tarptautiniai stebėtojai paskelbė, kad rinkimai buvo gerai organizuoti, tačiau kritikavo paskutinę minutę priimtą sprendimą išbraukti Rusijos verslininko Renato Usato vadovaujamą partiją iš kandidatų sąrašų, kadangi ši partija yra finansuojama iš užsienio.

Maskva atkreipia dėmesį į tarptautinių ekspertų įvertinimą dėl Moldovos parlamento rinkimų, įvykusių lapkričio 30 dieną, rezultatų“, – sakoma ministerijos pareiškime.

„Taip pat negalima ignoruoti fakto, kad išvados dėl jų (rinkimų) skaidraus ir demokratiško pobūdžio nesiderina su šiurkščiais pažeidimais, kurie buvo leidžiami pasiruošimo rinkimams ir rinkimų procese“, – nurodoma pranešime, kuris skelbiamas ministerijos interneto svetainėje.

Moldovos trys pagrindinės proeuropietiškos partijos po rinkimų matyt sudarys naują valdančiąją koaliciją, nors daugiausia balsų laimėjo Socialistų partija, palaikanti šalies stojimą į Rusijos vadovaujamą ekonominį bloką, o ne kelią Europos Sąjungos link.

Pasak Rusijos URM, „rinkimų rezultatai parodė, kad daugelis rinkimuose dalyvavusių moldavų pasisakė už glaudesnius ryšius su Rusijos Federacija ir šalies integracijos į Eurazijos erdvę procesus“.

ESBO stebėtojai pirmadienį nuosaikiai gyrė parlamento rinkimus Moldovoje.

Sekmadienį „didžiąją dalimi sklandžiai vykę rinkimai suteikė rinkėjams galimybę pasirinkti savąjį kandidatą ir net geopolitinius lūkesčius“, sakė Europos saugumo ir bendradarbiavimo (ESBO) stebėtojų misijos vadovas Eminas Onenas, turėdamas omenyje buvusios sovietinės respublikos Rytų ir Vakarų takoskyrą.

Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) delegacijos vadovas prancūzų parlamentaras Jeanas-Claude'as Mignonas per spaudos konferenciją pasakė, kad rinkimai Moldovoje buvo „laisvi ir demokratiški“.

Kita ESBO misijos atstovė, albanų politikė Arta Dade pažymėjo, jog „dar reikės daug nuveikti, kad naujasis parlamentas pradėtų darbą ir nauja vyriausybė būtų suformuota“.

ESBO palinkėjo didesnio žiniasklaidos valdymo skaidrumo šioje šalyje, kurioje dauguma leidinių patiria „politinį kišimąsi“, bei pažymėjo, kad būtina griežtinti rinkimų kampanijos finansavimo nuostatas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)