Superantradienį pirminiai rinkimai vyko penkiolikoje valstijų, įskaitant Kaliforniją ir Teksasą. Kol kas tai – didžiausias įvykis 2024 m. kovoje dėl Baltųjų rūmų, kurioje abu kandidatai siekia būti išrinkti dar vienai kadencijai.

Būtent Teksase D. Trumpas pasiekė vieną iš svarbiausių pergalių prieš savo varžovę Nikki Haley, užsitikrindamas paramą visuose demografiniuose sluoksniuose – tiek konservatyviuose pietinėse valstijose, tiek liberalesniuose mūšio laukuose, pavyzdžiui, Virdžinijoje – vienoje iš valstijų, kuriose šiaip mažai šansų laimėti rinkimuose turinti jo varžovė turėjo daugiausiai galimybių pasiekti pergalę.

Tačiau „sausai“ laimėti jam nepavyko – N. Haley nedidele balsų persvara išplėšė pergalę liberalioje Vermonto valstijoje. Kaip ten bebūtų, buvęs prezidentas savo rėmėjams teigė , jog tai buvo „nuostabus vakaras ir nuostabi diena“.

„Ši diena ne šiaip sau vadinama superantradieniu“, – jo Mar-a-Lago paplūdimio klube Floridoje jį pasveikinti susirinkusiai miniai sakė D. Trumpas.

„Tai didis įvykis. Visi man sako – tiek ekspertai, tiek visi kiti, – kad nieko panašaus nėra buvę, kad nieko tokio įtikinamo jie nėra matę.“

Šių metų superantradienį didelės įtampos nebuvo, nes tiek J. Bidenas, tiek D. Trumpas savo partijų nominacijas iš esmės užsitikrino dar iki antradienį prasidedant balsavimui.

Per sausį Ajovoje vykusius pirmuosius pirminius rinkimus trečioje vietoje atsidūrusi buvusi ambasadorė Jungtinėse Tautose N. Haley ir toliau nesugebėjo reikšmingai pasipriešinti D. Trumpui šio kelyje tampant savo partijos kandidatu.

D. Trumpo profilis nė iš tolo nepanašus į jokio kito kandidato į JAV prezidentus šios šalies istorijoje – jo atžvilgiu dukart pradėtas apkaltos procesas, 2020 m. rinkimus jis pralaimėjo septyniais milijonais balsų, o keturiose jurisdikcijose jam pareikštas 91 kaltinimas baudžiamosiose bylose.

Tačiau jis traukia darbininkų klasei priklausančius baltaodžius rinkėjus iš kaimo vietovių, kurių palankumas ir padėjo jam pelnyti nominaciją vienuose iš labiausiai nelygiaverčių pirminių rinkimų šių laikų istorijoje.

N. Haley, kurios rinkėjai – pasiturintys priemiesčių gyventojai su aukštuoju išsilavinimu, pavyko pelnyti vos saujelę teritorijų deputatų balsų, kurių reikia nominacijai gauti.

Donaldas Trumpas

Haley Vermonte įveikė Trumpą


Remiantis JAV kanalų prognozėmis, mažai šansų laimėti rinkimuose turinti respublikonų kandidatė Nikki Haley pasiekė pergalę superantradienį Vermonte vykusiuose šios partijos pirminiuose rinkimuose, atimdama iš D. Trumpo galimybę laimėti „sausai“.

N. Haley savaitgalį rinkimus laimėjo ir Vašingtone, tačiau vis dar smarkiai atsilieka nuo D. Trumpo ir yra raginama pasitraukti iš rinkimų kovos, kurios laimėtojas lapkritį vyksiančiuose prezidento rinkimuose susigrums su demokratų kandidatu Joe Bidenu. Jis laimi daugelyje valstijų, nors prognozuojama, kad pralaimės mažai žinomam varžovui Jasonui Palmeriui mažoje Ramiojo vandenyno teritorijoje Amerikos Samoa.

Haley rinkimų kampanijos štabas sureagavo į superantradienį patirtą pralaimėjimą


N. Haley rinkimų kampanijos štabo teigimu, superantradienį vykusio balsavimo dėl to, kas taps respublikonų partijos kandidatu užimti prezidento postą, rezultatai rodo, kad partija vis dar yra labai susiskaldžiusi.

„Vienybės nepasieksi, vien sakydamas, kad esame vieningi. Šiandien visose valstijose vis dar egzistuoja didelė grupė respublikonų rinkėjų, kurie reiškia didelį nerimą dėl Donaldo Trumpo“, – teigiama rinkimų kampanijos štabo pranešime.

Nei rinkimų kampanijos štabas, nei pati N. Haley nepaskelbė, ar planuoja toliau dalyvauti rinkimuose.

Donaldas Trumpas

Bideno teigimu, Trumpas „pasiryžęs sunaikinti mūsų demokratiją“


JAV prezidentas J. Bidenas perspėjo, kad D. Trumpas yra „pasiryžęs sunaikinti“ JAV demokratiją. Tiek demokratų partijai atstovaujantis prezidentas, tiek jo varžovas iš respublikonų partijos užtikrinamai laimėjo superantradienį vykusius pirminius rinkimus ir lapkritį jų laukia nauja dvikova.

D. Trumpas „yra pasiryžęs sunaikinti mūsų demokratiją, sudraskyti pamatines laisves, tokias, kaip galimybė moterims pačioms priimti sprendimus dėl savo sveikatos priežiūros, o turtingiesiems vėl pritaikyti milijardus dolerių siekiančių mokestinių lengvatų, ir jis padarys ir pasakys bet ką, kad tik ateitų į valdžią“, – rinkimų kampanijos biuro išplatintame pranešime teigia J. Bidenas.

Nikki Haley

Ir vėl J. Bidenas prieš D. Trumpą?


D. Trumpas pergalę pasiekė ir Meine – vienoje iš trijų valstijų, kuriose buvo siekiama iš rinkimų biuletenių išbraukti jo pavardę, nes jis siekė panaikinti 2020 m. rinkimų rezultatus ir kurstė savo rėmėjus pulti JAV Kongreso rūmus, dėl ko buvo pradėta jo apkalta.

Aukščiausiasis teismas pirmadienį atmetė siūlymą neleisti jam dalyvauti rinkimuose, atverdamas D. Trumpui duris balotiruotis kiekvienoje valstijoje.

Valstijoms, kuriose antradienį vyko balsavimas, atstovauja 70 proc. deputatų, kurių respublikonams reikia tam, kad vasarą įvyksiančiame suvažiavime būtų paskelbti savo partijos kandidatais.

Skaičiai rodo, kad D. Trumpui nepavyko užsitikrinti pergalės šioje kovoje, tačiau, jo rinkimų štabo teigimu, nominaciją užsitikrinti jis tikisi ne vėliau nei iki kovo 19 d.

Iki superantradienio didelių vilčių nepuoselėjusi N. Haley rinkimų rezultatus stebėjo Čarlstone Pietų Karolinoje, o trečiadienį jokių komentarų paskelbti ar renginiuose dalyvauti neplanavo.

Kai kurie pirminių rinkimų stebėtojai prognozuoja, kad 52-erių kandidatė turėtų netrukus užbaigti savo kampaniją, nors ji teigia turinti daugiau galimybių nei D. Trumpas lapkritį laimėti prieš J. Bideną ir iš kovos gali nesitraukti.

J. Bidenas buvo vienas iš kelių kandidatų demokratų partijos pirminiuose rinkimuose, tačiau lengvai įveikė kitus du autsaiderius, todėl pakartotinė jo nominacija dabar tėra formalumas.

Planuojama, kad ketvirtadienį Kongrese J. Bidenas pasakys savo metinę kalbą, kurioje galimai pristatys ir savo rinkimų kampanijos platformą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)