Ši Skandinavijos valstybė turi senas finansinio skaidrumo tradicijas. Kasmet lapkričio pradžioje žiniasklaida paskelbia šalies gyventojų praėjusių metų pajamų dydį, o svarbiausia – kiek mokesčių jie sumokėjo.

Daugeliui suomių viešai skelbiami mokesčių duomenys yra svarbūs kaip šalies įsipareigojimo gyventojų socialinei lygybei ir socialinio aprūpinimo užtikrinimui rodiklis. Mokesčių administravimo institucijos teigimu, 95 proc. šalies gyventojų džiaugiasi mokėdami mokesčius ir už juos gaudami aukštos kokybės švietimo, sveikatos apsaugos ir kitas valstybės teikiamas paslaugas.

Tačiau šiemet Suomijos teisingumo kancleris paskelbė, kad nagrinės skundus, gautus dėl Suomijos mokesčių inspekcijos sprendimo leisti 200 asmenų, uždirbančių daugiau nei 100 tūkst. eurų per metus, neskelbti savo pavardės žiniasklaidos publikuojamame turtingiausiųjų sąraše.

Laikraščio „Maaseudun Tulevaisuus“ redaktorius Jouni Kemppainenas užsipuolė tokį mokesčių institucijos sprendimą kaip prieštaraujantį „demokratinės ir atviros socialinės gerovės visuomenės principui“.

Tuo metu administracinės teisės profesorius Olli Maenpaa laikraščiui „Kauppalehti“ sakė, kad mokesčius renkančios institucijos pareiškimas, kad pajamų viešas skelbimas pažeidžia ES duomenų apsaugos įstatymus, yra nepagrįstas.

Pasak mokesčių administravimo institucijos vyresniosios patarėjos Noora Kontro, institucija sutiko patenkinti 200 prašymų dėl mokesčių neskelbimo dėl „ekonominių, socialinių arba sveikatos ir saugumo priežasčių“.

Ji pridūrė, kad nors šių asmenų pavardės žiniasklaidai nebuvo perduotos, bet kuris visuomenės atstovas gali susipažinti su jų pajamomis atvykęs į mokesčių instituciją.

Remiantis pernai paviešintais duomenimis, pernai daugiausiai uždirbo du Suomijos vaizdo žaidimų kūrėjos „Supercell“ įkūrėjai Ilkka Paananenas ir Mikko Kodisoja, atitinkamai susižėrę 109 mln. eurų ir 98 mln. eurų.

100 daugiausiai tais metais uždirbusių asmenų sąraše yra 10 moterų, iš kurių daugiausiai – 36 mln. eurų – uždirbo Maria Severina, pardavusi biotechnologijų bendrovę „Hytest“.