Pasak Suomijos premjero, jis kartu su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu sutarė, kad JK turi iki rugsėjo pabaigos pateikti pasiūlymus raštu, priešingu atveju, „viskas bus baigta“.

„Abu sutarėme, kad laikas B. Johnsonui pateikti savo pasiūlymus raštu, jei jie egzistuoja“, – pridūrė A. Rinnė.

Naujas terminas suteikia B. Johnsonui 12 dienų pateikti pasiūlymus dėl Airijos apsidraudžiamosios priemonės (Backstop), kurios JK premjeras nori atsisakyti ir pakeisti kažkuo kitu.

„Nei Suomija, nei aš, nei kitos 26 valstybės narės neturi daug entuziazmo pratęsti „Brexit“, nebent atsirastų protingas sprendimas ateičiai“, – pabrėžė suomių premjeras.

A. Rinne biuras patvirtino, kad kiek vėliau jis telefonu kalbėsis su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Donaldu Tusku apie siūlymą, kad JK pateiktų rašytinį pasiūlymą dėl „Brexit“ iki šio mėnesio pabaigos.

Ketvirtadienį vienas prancūzų diplomatinis šaltinis naujienų agentūrai AFP sakė, kad „senka laikas“ pasiekti „Brexit“ susitarimą, ir perspėjo, kad per kitą ES viršūnių susitikimą spalio viduryje nebus galima derėtis „tiesiogiai“.

28 ES šalių lyderiai susitiks Briuselyje spalio 17–18 dienomis, likus kiek mažiau nei dviem savaitėms iki planuojamos „Brexit“ datos.

Emmanuelis Macronas, Antti Rinne

JK „Brexit“ sekretorius Stephenas Barclay ketvirtadienio rytą pranešė, kad penktadienį susitiks su vyriausiuoju ES derybininku Micheliu Barnier.

„Premjeras grįžo iš derybų su pirmininku [Jeanu-Claude'u] Junckeriu Liuksemburge pirmadienį su garantijomis, kad derybos intensyvės“, – pareiškė Madride viešintis S. Barclay.

„Tuo pat metu aš susitikau su Micheliu Barnier, o rytoj susitiksime dar kartą“, – pridūrė jis.

Pasak vieno šaltinio ES, „Brexit“ grafikas taip pat bus aptariamas JK premjerui Borisui Johnsonui susitikus su J.-C. Junckeriu kitą savaitę Niujorke vyksiančios Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos sesijos kuluaruose.

Nors E. Macronas ir A. Rinne nekalba visos ES vardu, šis pareiškimas yra svarbus, atsižvelgiant į tai, kad Suomija šiuo metu pirmininkauja ES Tarybai. Vis dėlto neaišku, ar naujam terminui pritars kiti Europos lyderiai.

Pareigūnai Briuselyje taip pat yra sunerimę, kad B. Johnsonas švaisto jų laiką ir nepateikia jokių konkrečių pasiūlymų.

Bloko vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier trečiadienį sakė, kad B. Johnsonas liautųsi apsimetinėjęs, kad derasi.

„Praėjus trejiems metams po referendumo JK, nemanau, kad turėtume leisti laiką apsimetinėdami, kad deramės. Manau, kad turime ryžtingai judėti į priekį“, – sakė M. Barnier.

JK dar šių metų kovo 29 d. turėjo pasitraukti iš ES, bet gilūs politiniai nesutarimai šalyje dėl to, kokio „Brexit“ ji nori, privertė du kartus atidėti šalies išstojimo datą.

Dabartinė JK išstojimo data yra spalio 31-oji. B. Johnsonas, kuris liepos mėnesį tapo naujuoju JK ministru pirmininku, pasižadėjo išvesti šalį iš ES iki galutinio termino – spalio 31 d., esant reikalui, net ir be sutarties.

„Brexit“ sekretorius: užduotis per sunki

Europos Sąjunga, iš Jungtinės Karalystės reikalaudama kuo skubiau išspręsti didžiausio „Brexit“ kliuvinio klausimą, Londonui davė užduotį, kurios jis įveikti šiuo metu nepajėgus, teigia „Brexit“ sekretorius, skelbia „The Independent“.

S. Barclay teigimu, Jungtinei Karalystei turėtų būti leista dar bent metus ieškoti sprendimų, ką daryti su Airijos siena.

„Mums sako, kad Jungtinė Karalystė iki spalio 31 dienos privalo pateikti teisiškai galiojantį dokumentą“, – ketvirtadienį Madride sakė Jungtinės Karalystės ministras.

„Tik bėda ta, kad alternatyvą galima pateikti iki Įgyvendinimo termino pabaigos 2020 metų gruodį. Ir ją lems ateities santykiai, dėl kurių dar nesutarta. Trumpiau tariant, kam rizikuoti netvariu rezultatu, pasiektu lapkritį, jeigu abi pusės dar gali pasistengti – iki 2020 metų gruodžio. Noriu pasakyti, kad Europos Sąjunga Jungtinei Karalystei rengia testą, kurio ji negali išlaikyti, ir kurį šalies parlamentas atmetė jau tris kartus“, – sako S. Barclay.