Suomijos ambasadorė Lietuvoje A. I. Makkonen anksčiau ėjo ambasadorės pareigas Ukrainoje, kaip tik tuo metu, kai šalyje vyko Maidano revoliucija. Dabar diplomatė stipriai remia Ukrainą ir, kaip pati teigė, kalba apie Ukrainą nuolat. 

Anot jos, Rusija tikisi, kad Vakarai nustos remti Ukrainą, tačiau toks įvykių scenarijus keltų grėsmę visai Europai. 

Savo ruožtu Suomija, kuri sulaukia vis daugiau Maskvos pykčio, nuolat didina išlaidas gynybai ir net įstojusi į NATO pirmiausia kalba ne apie Aljanso suteikiamą saugumo jausmą, o apie prievolę gebėti apsiginti pačiam. 

Šalis ne tik turi pakankamai didelį karių rezervą, tankus, artileriją, bet ir įtraukia visus civilius į saugumo ir gynybos struktūrą. Būtent šią patirtį  A. I. Makkonen siūlo perimti Lietuvai. 

– Suomija praeityje kariavo su Rusija, dabar vėl girdi grasinimus. Atrodo, kad jūs esate ta šalis, kuri visuomet suvokė Maskvos grėsmę, todėl nuolat investavo į savo gynybą. Panašu, kad istorijos pamokas išmokote tikrai gerai. 

– Turime ilgą sieną su Rusija – 1300 kilometrų. Išmokome gyventi su Rusija ir visuomet buvome geru kaimynu. Tačiau dabar Rusijos naratyvas atsisuko prieš mus. Jie mano, kad mes esame jiems nedraugiška šalis. Bet mes nepadarėme nieko, kad iššauktume tokią reakciją. Rusija nemato, kas iš tiesų iššaukė tokią situaciją, o tai padarė būtent ji, užpuldama Ukrainą. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)