Juodos spalvos drabužius vilkinčiam vyrui ketvirtadienį pradėjus šaudyti viename Suomijos prekybos centre, žuvo keturi žmonės, praneša policija.

Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE ketvirtadienį irgi pranešė, kad rasta viena nužudyta moteris, kuri, kaip manoma, yra susijusi su keturių žmonių gyvybes nusinešusiu šaudymo incidentu viename prekybos centre.

Suomijos nacionalinis transliuotojas YLE nurodė, kad netoli sostinės Helsinkio esančiame Espo mieste veikiančiame prekybos "Sello" buvo nušauti keturi žmonės - trys vyrai ir viena moteris.

Vienas to incidento liudininkas sakė YLE, kad vyras ketvirtadienio rytą pradėjo šaudyti į atsitiktinius žmones prekybos centro antrajame aukšte.

YLE praneša, kad šūviai pasigirdo apie 10 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, o dalis prekybos centro buvo evakuota.

Dienraščio "Ilta-Sanomat" tinklalapyje pranešama, kad prekybos centre buvo iššauta mažiausiai septynis kartus, tačiau šios informacijos šaltinis nebuvo nurodytas. Pasak YLE, per tą incidentą buvo šaudoma iš 9 milimetrų kalibro pistoleto.

Tą prekybos centrą netrukus apsupo saugumo tarnybos, o visuomeninis transportas nukreiptas aplinkiniu keliu.

"Kai išeidinėjome, išgirdau panašius į šūvius garsus, kurie sklido iš trečiojo aukšto. Tada aš išėjau", - sakė viena prekybos centro darbuotoja, kuri nesutiko atskleisti savo vardo.

"Sumokėjau už savo pirkinius ir norėjau eiti į automobilį, kai man buvo pasakyta, kad ten eiti negalima, - pirkėja Jorma Romo prie to pastato sakė naujienų agentūrai "Reuters". - Jie ragino žmones skubiai išeiti į lauką, o žmonės klausinėjo kodėl."

Dar vienas prekybos centre tuo metu buvęs liudininkas sakė Suomijos radijui, kad prasidėjus šaudymui kilo panika.

"Ten buvo daugybė žmonių, kurie verkė, o daugelį pardavėjų buvo visiškai apėmusi panika", - pasakojo neįvardytas liudininkas.

"Panašu, kad šaudęs asmuo nebuvo sučiuptas, - sakė jis. - Regis, niekas nežinojo, kad įvyko."

2005 metais susikūręs prekybos centrų tinklas "Sello" save vadina vienu iš didžiausių Šiaurės šalyse. Šiai kompanijai priklauso daugiau nei 170 prekybos centrų.

5,3 mln. gyventojų turinčioje Suomijoje privatūs asmenys turi iš viso apie 1,6 mln. registruotų šaunamųjų ginklų. Suomija yra viena iš penkių šalių, kurių civiliai gyventojai turi daugiausiai šaunamųjų ginklų.

Šios Šiaurės šalies politikai, socialiniai darbuotojai ir dvasiniai lyderiai ragino griežtinti ginklų kontrolės įstatymus, labiau kontroliuoti tinklalapius ir stiprinti ryšius bendruomenėse. Suomija pasaulyje garsėja dideliu savižudybių skaičiumi, alkoholizmu ir smurtu šeimose.

Praėjusių metų rugsėjį vienas jaunuolis nužudė devynis studentus ir vieną dėstytoją vienoje profesinėje mokykloje vakariniame Kauhajokio mieste.

2007 metų lapkritį 18-metis studentas nušovė aštuonis žmonės, o vėliau nukreipė ginklą į save vienoje mokykloje Suomijos pietuose.

Abu tie jaunuoliai vaizdo įrašų portale "YouTube" patalpintuose įrašuose demonstravo, kaip šaudo iš savo ginklų. Per tuos išpuolius jie nusižudė, šaudami sau į galvas, o 22 (5,6 mm) kalibro ginklus abu įsigijo toje pačioje parduotuvėje.