Suomių užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto įteikė oficialius stojimo dokumentus JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui, kuris yra NATO steigiamosios sutarties saugotojas.

Priešais NATO būstinę Briuselyje iškelta Suomijos vėliava.

Ceremonijoje dalyvaus 30 dabartinių NATO narių užsienio reikalų ministrai bei Suomijos prezidentas Saulis Niinisto.

Suomijos prisijungimas prie NATO yra reakcija į Rusijos invaziją į Ukrainą. Šiaurės šalis, turinti daugiau kaip 1 300 km sieną su Rusija, iki šiol kariniu požiūriu buvo neutrali. NATO nare nori tapti ir Švedija. Tačiau šį jos norą kol kas blokuoja Turkija.

Prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas kaltina Švediją imantis nepakankamai veiksmų per ieš „teroristines organizacijas“. Ankara pirmiausiai omenyje turi uždraustą kurdų Darbininkų partiją PKK. Panašių kaltinimų pradžioje R. T. Erdoganas turėjo ir Suomijai.

Pasibaigus Suomijos priėmimo į NATO ceremonijai, prasidės dvi dienas truksiantis Aljanso šalių užsienio reikalų ministrų susitikimas. Čia bus kalbama apie tolesnę paramą Ukrainai kare su Rusija. Kaip svečias į konsultacijas pakviestas Ukrainos diplomatijos vadovas Dmytras Kuleba. Jam dalyvaujant, pirmą kartą per ilgesnį laiką vėl vyks NATO ir Ukrainos komisijos posėdis ministrų lygiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)