Suomija, turinti ilgiausią iš visų Europos Sąjungos valstybių narių sieną su Rusija, apie šį sprendimą paskelbė rugpjūtį, didėjant politikų ir paprastų piliečių spaudimui apriboti rusų turistų judėjimą per šią Šiaurės šalį dėl besitęsiančio Maskvos karo prieš Ukrainą.

„Svarbu, kad parodytume, jog tuo pat metu, kai kenčia ukrainiečiai, neturėtų būti vietos įprastam turizmui“, – sakė suomių diplomatijos vadovas Pekka Haavisto per trečiadienį Prahoje vykusį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Nuo rugsėjo 1 dienos Suomija leis rusams prašyti turistinių vizų tik kartą per savaitę ir tik keturiuose Rusijos miestuose: Maskvoje, Sankt Peterburge, Murmanske ir netoli Suomijos sienos esančiame Petrozavodske.

Pasak P. Haavisto, jam ypač didelį nerimą kelia savotiškas rusų „turistinis maršrutas“ per Helsinkio oro uostą, kuriuo iki vasario 24 dieną prasidėjusio Maskvos karinio puolimo prieš Ukrainą naudojosi tūkstančiai Rusijos piliečių.

Suomijos užsienio reikalų ministerija taip pat pranešė, kad vyriausybė šiuo metu nagrinėja galimybę padėti Kremliaus politikai nepritariantiems Rusijos žmogaus teisių gynėjams, pilietinės visuomenės nariams ir žurnalistams. Šiam tikslui Helsinkis įves naują humanitarinės paskirties vizą, leidžiančią tokiems asmenims patekti į Šiaurės šalį.

Šią savaitę Čekijos sostinėje vykstančiame susitikime ES užsienio reikalų ministrai nusprendė sugriežtinti rusams kelionių taisykles 27 narių bloke.

Nuspręsta sustabdyti 2007 metų susitarimo, kuriuo rusams palengvinamas kelias prašyti vizų kelionėms į bloką, galiojimą.

Vis tik susitarimo dėl visiško vizų draudimo nebuvo pasiekta, nepaisant Lenkijos ir Baltijos šalių raginimų.

Suomija, turinti 1 340 km ilgio sieną su Rusija, jau ilgą laiką yra viena populiariausių Vakarų šalių, kur vyksta ar per kurią tranzitu keliauja rusų turistai.