Iš Madervelio kilęs 42-ejų metų Stephenas Cameronas buvo pripažintas sunkiausiai COVID-19 persirgusiu ligoniu Vietname. Šioje Azijos šalyje jis pagarsėjo kaip pacientas Nr. 91.

„Esu gyvas pavyzdys to, ką virusas gali padaryti ir koks jis pavojingas“, – BBC žurnalistams sakė Škotijos Višo miesto ligoninėje toliau gydomas S. Cameronas.

Pasak juo besirūpinančių gydytojų, iki visiško atsigavimo dar laukia ilgas kelias.

Nuo pat S. Camerono sugrįžimo į Škotiją liepos 12 d. jo sveikatos būklę stebi respiracinių ligų specialistas Manishas Patelis.

„Patekimą į intensyvios terapijos skyrių žmonės lygina su maratonu. S. Cameronas, man atrodo, nubėgo net kelis ultramaratonus“, – pakomentavo jis.

„Nemanau, kad JK Nacionalinė sveikatos tarnyba susidorotų su galimu krūviu, jei plūstelėtų pacientai, kuriems reikėtų tiek pat priežiūros ir gyvybę palaikančių priemonių, kiek reikėjo man“, – sakė S. Cameronas.

Sunkiausias ligonis Azijoje

Lygiai 68 dienas pilotas buvo prijungtas prie plaučių ventiliavimo aparato. Didžiąją laiko dalį jo gyvybę palaikė ir EKMO (ekstrakorporinė membraninė oksigenacija) įranga – tik kritiniais atvejais naudojama sistema gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

„Tuo metu, kaip mane informavo, buvau pats sunkiausias ligonis visoje Azijoje, – sakė S. Cameronas. – Tai, ko pasimokė besirūpindami manimi, Vietnamo medikai galėjo pritaikyti gydydami kitus panašios būklės pacientus.“

Gydytojas M. Patelis patikino, kad S. Camerono išgyvenimą tiek laiko išbuvus mediciniškai sukeltoje komoje, reikia laikyti išskirtiniu atveju.

„Paprastai prie ventiliavimo aparato žmonės būna prijungti ne ilgiau kaip mėnesį su puse“, – paminėjo jis.

Remiantis Škotijos intensyvios terapijos draugijos pateiktais duomenimis, trys ketvirtadaliai iš visų nuo COVID-19 pasveikusių asmenų intensyvios terapijos skyriuose išbuvo ne ilgiau kaip 21 dieną, o ventiliavimo aparatų jiems prireikė dar trumpiau.

S. Cameronas per plauką išvengė abiejų plaučių transplantavimo operacijos, nes vienu momentu jo plaučių tūris tesiekė 10 proc. Per komoje praleistą laikotarpį sutriko ir kitų jo organų funkcijos. Pilotas neteko net 30 kilogramų svorio. Vaikščioti, nepaisant intensyvios reabilitacijos, jam dar labai sunku.

„Kai nubudau, suabejojau, ar vėl galėsiu vaikščioti, – prisiminė jis. – Nežinojau, ar liksiu paralyžiuotas visam gyvenimui, kadangi nejaučiau pėdų, taip pat nežinojau, ar tai reiškia mano, kaip piloto, karjeros pabaigą.“

Dabartinis S. Camerono tikslas – vėl pilotuoti lėktuvą ne vėliau kaip iki kitų metų pradžios.

Visgi akivaizdu, kad reabilitacija bus ilga sudėtinga, o garantiją dėl darbo vietos išsaugojimo gerokai menkina drastiški pandemijos padariniai Azijos oro skrydžių sektoriui.

Prie mirties nuo koronavirusinės infekcijos S. Cameronas buvo atsidūręs arčiau nei bet kuris kitas pacientas Vietname. Iš viso intensyvios terapijos šioje šalyje prireikė dešimčiai žmonių, o patvirtintų užsikrėtimo atvejų skaičius nesiekia 500.

Teko dėti milžiniškas pastangas, norint išsaugoti S. Camerono gyvybę ir užkirsti kelią pirmam mirties nuo viruso atvejui 95 mln. gyventojų turinčiame Vietname.

S. Cameronu rūpinosi geriausi šalies specialistai, o žinios apie jį mirgėjo vietos laikraščiuose ir skambėjo televizijos eteryje.

„Daugelis šalies piliečių žinojo apie pacientą Nr. 91 – taip buvau įvardijamas, – sakė S. Cameronas. – Naujienų laidoje būtinai dalyvaudavo koks nors specialistas, demonstruojantis mano rentgeno nuotraukas, kompiuterinės tomografijos atvaizdus, tyrimų duomenis ir kokias penkias minutes visa tai komentuojantis. Geriau pagalvojus, visa tai šokiruoja.“

Šimtai žiniasklaidos atstovų ir eilinių žmonių prieš dvi savaites stebėjo S. Camerono išvykimą iš Ho Či Minio mieste esančios ligoninės.

S. Camerono atvejis buvo plačiai aptarinėjamas nuo pat pradžių: kai kurie komentatoriai laikėsi nuomonės, kad būtent jis ir buvo didžiausio COVID-19 protrūkio pietinėje Vietnamo dalyje priežastimi.

„Atrodo, kad kai kurie troško suversti viską man, kaip atvykėliui iš užsienio, kadangi prieš savaitę buvau Bankoke“, – birželį, dar būdamas Vietname kalbėjo S. Cameronas.

„Buvau pirmas asmuo, pakėlęs rankas ir pasakę: „Prastai jaučiuosi.“ Išvengti kaltinimų buvo neįmanoma“, – samprotavo S. Cameronas.

Kai S. Cameronas grįžo į Jungtinę Karalystę, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas išreiškė padėką savo kolegai Vietnamo užsienio reikalų ministrui Phamui Binhui Minhui už rūpinimąsi 20-ia COVID-19 susirgusių Vietname atsidūrusių britų, įskaitant ir S. Cameroną.