Nuolatinės JAV karinės bazės Lenkijos teritorijoje steigimas buvo viena iš antradienį Vašingtone vykusių Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos derybų su Amerikos prezidentu Donaldu Trumpu temų. Baltųjų rūmų šeimininkas pareiškė, jog jo šalis svarsto galimybę įkurti tokią bazę. Jis taip pat pažymėjo, kad Lenkija pasirengusi kompensuoti Jungtinėms Valstijoms daugiau kaip du milijardus dolerių už nuolatinį Amerikos kariškių dislokavimą savo teritorijoje.

„Nauja Amerikos bazė Lenkijoje su bent jau klasikinio nuolatinio buvimo elementais pakeistų Europos geopolitinį kraštovaizdį“, - pareiškė T. Szatkowskis. Anot jo, galimybė įsteigti Lenkijoje nuolatines Amerikos bazes yra geras „sandoris“ Jungtinėms Valstijoms.

Antradienį A. Duda Vašingtone susitiko su JAV prezidentu D. Trumpu. Dviejų šalių lyderiai, be kita ko, pasirašė JAV ir Lenkijos deklaraciją dėl bendradarbiavimo saugumo, gynybos, energetikos, prekybos ir investicijų srityje.

Per spaudos konferenciją A. Duda pareiškė viltį, kad D. Trumpas priims sprendimą nusiųsti į Lenkiją naujų karinių dalinių. Savo ruožtu D. Trumpas pabrėžė, kad nuolatinės Amerikos bazės būtų „naudingos“ JAV ir Lenkijos saugumo didinimui.

Per susitikimą su D. Trumpu A. Duda užsiminė, kad bazė galėtų būti pavadinta prezidento vardu – „Fort Trump“. „Esu tvirtai įsitikinęs, kad tai įmanoma“, – sakė A. Duda ir teigė, kad tai atitiktų abiejų šalių interesus.