Namibija neteko iškilaus žmonių tarno, išsivadavimo kovų simbolio, pagrindinio mūsų konstitucijos architekto ir Namibijos namų ramsčio“, – sakoma laikinojo prezidento Nangolo Mbumbos pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

82 metų H. Geingobas buvo gydomas privačioje „Lady Pohamba“ ligoninėje Namibijos sostinėje Vindhuke po to, kai atlikus biopsiją gydytojai aptiko vėžinių ląstelių. Vasario 1 dieną prezidentūra paskelbė, kad H. Geingobas grįžo iš JAV, kur jam buvo atliktas „dviejų dienų naujoviškas vėžinių ląstelių gydymas“.

Prezidento žmona Monica Geingob ir vaikai buvo šalia, sakė N. Mbumba. Jis pridūrė, kad ministrų kabinetas nedelsdamas susirinks į posėdį, kuriame bus imtasi būtinų valstybinių priemonių, ir apie tai bus paskelbta vėliau.

H. Geingobas buvo trečiasis šalies prezidentas ir ėjo pareigas nuo 2015 metų. Jis buvo vienas iš svarbiausių šalies politinių figūrų ir atliko lemiamą vaidmenį iki Namibijos nepriklausomybės paskelbimo 1990 metais.

Gimęs 1941 metų rugpjūčio 3 d. Otjiwarongo miestelyje tuometinėje Pietvakarių Afrikoje, H. Geingobas iš pradžių rengėsi būti mokytoju.
Septintajame dešimtmetyje jis prisijungė prie išsivadavimo judėjimo, siekdamas išlaisvinti savo šalį nuo svetimos valdžios – kaimyninės Pietų Afrikos Respublikos, kuriai tuo metu vadovavo apartheido vyriausybė.

H. Geingobas tapo Pietvakarių Afrikos liaudies organizacijos (SWAPO) nariu – ji vėliau smurtu siekė nepriklausomybės su Sovietų Sąjungos ir Kubos karine parama.

Iš pradžių H. Geingobas buvo SWAPO pavaduotojas Botsvanoje, o 1964 metais tapo atstovu Jungtinėse Tautose Niujorke, kur tuo pat metu studijavo politikos mokslus garsiuose JAV universitetuose.

1975 m. įkūrus JT Namibijos institutą, H. Geingobas tapo jo direktoriumi ir šias pareigas ėjo iki 1989-ųjų, kai grįžo į savo gimtąją šalį.

Būdamas pirmasis nepriklausomos Namibijos premjeras (prezidentu buvo Samas Nujoma), H. Geingobas agitavo už susitaikymą ir buvusios Vokietijos kolonijos (1884-1915 m.), turinčios 2,6 mln. gyventojų, atstatymą.

H. Geingobas buvo laikomas puikiu mąstytoju ir kalbėtoju, gynusiu engiamųjų teises. Dėl savo vieningos ir ekonomiškai stiprios Namibijos vizijos jis buvo gerbiamas valstybės vadovas tiek šalyje, tiek tarptautiniu mastu, ypač pirmosios kadencijos metu.

Vienas iš svarbiausių H. Geingobo politinių laimėjimų buvo valstybės tarnybos Namibijoje įsteigimas. Taip pat svarbūs jo politinės darbotvarkės klausimai buvo gamtos apsauga ir ekologinis turizmas.
Tačiau per antrąją kadenciją, kurią jis laimėjo tik nežymia dauguma rinkėjų balsų, H. Geingobas prarado visuomenės paramą. Dėl negebėjimo sustabdyti netinkamą vyriausybės valdymą ir sumažinti didelį nedarbą pasitikėjimas juo smarkiai sumenko.

Jo prabangus gyvenimo būdas, negebėjimas priimti kritiką ir stiprėjantis politinis bendradarbiavimas su Kinija taip pat sukėlė gyventojų nepasitenkinimą.

2021 metais H. Geingobui buvo pareikšti rimti įtarimai korupcija, tačiau tyrimo rezultatų vis dar laukiama.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją