Per vaizdo ryšiu įvykusį JAV prezidento Joe Bideno, Australijos ministro pirmininko Scotto Morrisono ir JK vyriausybės vadovo Boriso Johnsono susitikimą paskelbtas pranešimas apie kuriamą aljansą neabejotinai smarkiai supykdys Pekiną.

Nepasitenkinimą greitai pareiškė ir Prancūzija, vedusi derybas su Australija dėl įprastinių povandeninių laivų pardavimo. Pagal šį kontraktą Australija būtų nupirkusi povandeninių laivų už daug milijardų dolerių.

J. Bidenas sakė, jog užtikrinus Australijai sąlygas pasistatyti atominių povandeninių laivų ši šalis turės „moderniausias galimybes, o jų mums reikia norint manevruoti ir gintis nuo sparčiai besiplėtojančių grėsmių“.

Australijos povandeniniai lavai nebus apginkluoti branduoliniais ginklais, tik varomi branduoliniais reaktoriais, pabrėžė J. Bidenas ir kiti lyderiai.

S. Morrisonas vėliau paskelbė, kad Australija taip pat įsigis amerikietiškų tolimojo nuotolio sparnuotųjų raketų „Tomahawk“.

Trys lyderiai paskelbdami partnerystę, pramintą AUKUS, Kinijos nepaminėjo, bet šis motyvas yra akivaizdus.

„Mūsų pasaulis tampa sudėtingesnis, ypač čia, mūsų regione, Indijos ir Ramiajame vandenynuose. Tai veikia mus visus. Indijos ir Ramiojo vandenyno regiono ateitis paveiks visų mūsų ateitį“, – sakė S. Morrisonas.

B. Johnsonas pridūrė, kad drauge su kolegomis dirbs dėl „stabilumo ir saugumo Indijos ir Ramiojo vandenyno regione išsaugojimo“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją