„Dabar karinė taryba bando jėga nutraukti sėdimąjį protestą prie ginkluotųjų pajėgų štabo“, – rašoma trumpame pareiškime, paskelbtame Sudano specialistų asociacijos.

Ši asociacija buvo viena iš gruodį prasidėjusių didžiulio masto protestų iniciatorių. Protestuotojai reikalauja perduoti valdžią civilinei administracijai.

Pirmadienį paryčiais Sudano sostinėje aidėjo sprogimai ir šūviai. Kariai blokavo kelius prie sėdimojo protesto vietos. Naujienų agentūros „Associated Press“ žurnalistas pranešė matęs tame rajone į dangų kylančius dūmus ir sulaikomus civilius.

Protestuotojų lyderiai sakė, kad kariškiai mėgina išvaikyti sėdimąjį protestą, ir paragino šalininkus rinktis tame rajone. Sudano medikų asociacija pranešė, kad pirmadienį paryčiais žuvo mažiausiai vienas žmogus.

Daugelį savaičių vykstantis sėdimasis protestas tęsiamas, civiliams ir kariuomenės pareigūnams ginčijantis dėl būsimos pereinamojo laikotarpio vyriausybės sudėties.

Kariškių taryba perėmė valdžią, kai buvo nušalintas tris dešimtmečius šalį valdęs autokratas Omaras al Bashiras.

Dešimtys tūkstančių sudaniečių prisijungė prie sėdimojo protesto šalia ginkluotųjų pajėgų štabo. Šis rajonas buvo sukilimo, per kurį kariškiai nuvertė O. al Bashirą, epicentras.

Protestuotojai reikalauja, kad suverenioje taryboje, pereinamuoju trejų metų laikotarpiu vadovausiančioje Sudanui, nebūtų daug kariškių atstovų. Abi pusės ginčijasi dėl tarybos sudėties ir vadovybės, generolams nenorint atsisakyti valdžios.