Sudano policija penktadienį ašarinėmis dujomis mėgina išvaikyti apie 5000 demonstrantų, puolančių greta viena kitos Chartume esančias Vokietijos ir Didžiosios Britanijos ambasadas. Vėliau automobiliais ir autobusais daugelis patraukė JAV ambasados link.

Protestuotojai apmėtė akmenimis vokiečių ir britų ambasadų pastatus. Pasak liudininkų, išdaužti Vokietijos ambasados langai, prie pagrindinių vartų užkurtas laužas. Protestuotojai nulupo Vokietijos herbą ir iškėlė islamo vėliavą.

Agentūros "Reuters" reporteris matė, kaip protestuotojai įsiveržė į Vokietijos ambasados pastatą. Kai kurie užlipo ant stogo, kiti niokojo fasadą; jie nuplėšė Vokietijos vėliavą ir iškėlė juodą islamo vėliavą.

Minia užblokavo gatves, užkirto kelią ugniagesiams. Policija priversta panaudoti daugiau ašarinių dujų.

Kol kas nežinoma, kodėl puolamos Europos valstybių ambasados. Beje, islamistai dažnai smerkia Vokietijos kariškių dalyvavimą Afganistane.

Kanclerė Angela Mergel taip pat suerzino islamistus 2010-ųjų rugsėjį, kai stojo ginti danų karikatūristą, kuris nupiešė pranašą Muhammadą su bomba turbane ir pelnė apdovanojimą Vokietijoje.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Guido Westerwelle Berlyne šį penktadienį sakė, kad protestuotojų apsuptos ambasados Sudane personalas yra saugus.

"Vokietijos ambasadą Chartume šiuo metu puola įnirtę demonstrantai. Ambasados personalas saugus. Užsienio reikalų ministerijoje (Berlyne) tariasi krizės grupė, palaikomas ryšys su ambasada", - sakoma URM pranešime.

G.Westerwelle pažymėjo, kad į jo vadovaujamą ministeriją iškviestas Sudano ambasadorius, kuriam "nedviprasmiškai priminta, kad jo vyriausybės pareiga apsaugoti diplomatines misijas".

Demonstrantai atakuoja ir gretimą britų ambasadą, patvirtino Didžiosios Britanijos URM, pridurdama, jog padėtis stebima.

"Galime patvirtinti, kad prie britų ambasados Chartume demonstracija tebevyksta; Sudano policija yra įvykių vietoje", - sakė agentūrai AFP URM atstovas.

Minios, įtūžusios dėl JAV sukurto priešiško islamui filmo, rengia smurto akcijas įvairiose Arabų pasaulio vietose. Islamistų išpuoliai prasidėjo antradienį Bengazyje Libijoje prieš JAV konsulatą, kur žuvo JAV ambasadorius ir dar trys amerikiečių pareigūnai.

Libane islamistai padegė JAV greito maisto restoraną KFC 

Šiauriniame Libano mieste Tripolyje maždaug 300 islamistų minia penktadienį užpuolė KFC restoraną ir padegė jį, protestuodami prieš JAV sukurtą filmą, kuriame šaipomasi iš pranašo Muhammado.

Pasak policijos, protestuotojams mėginant įsiveržti į vyriausybės pastatą, žuvo vienas žmogus, sužeista dar 25, iš jų - 12 saugumo pareigūnų, kurie nukentėjo nuo mėtomų akmenų.

JAV greito maisto restoranas KFC užpultas tuo metu, kai popiežius Benediktas XVI atvyko į Libaną trijų dienų vizito smerkti religinį ekstremizmą ir raginti krikščionis bei musulmonus, kad gyventų sambūvyje taikiai.

Demonstrantai, daugelis ilgomis barzdomis, pasipylė iš mečetės Tripolio centre po penktadienio pamaldų, mosikuodami tradicinėmis juodomis islamo vėliavomis, skanduodami šūkius prieš JAV ir popiežių: "Amerika yra Dievo priešas", "Musulmonai, šaukite, mes nenorime popiežiaus". Viename plakate užrašyta: "Mes norime islamo valstybės, ne kryžiuočių".

Atėję prie restorano Tripolio pietinėje dalyje, jie ėmė mėtyti akmenis į policininkus, kurių penkis sužeidė, sakė AFP korespondentas.

Policija atsakė ašarinėmis dujomis ir šūviais į orą.

Žuvusiojo kūne - mirtina šautinė žaizda, bet jo žūties aplinkybės kol kas nežinomos.Tunise padegta amerikiečių mokykla JAV ambasados teritorijoje, žuvo trys žmonės žuvo

Tuniso sostinėje penktadienį per susirėmimus prie JAV ambasados žuvo trys žmonės, sužeisti 28, kai pranašą Muhammadą menkinančio filmo pakurstytų žmonių minia įsiveržė į JAV ambasados teritoriją ir susirėmė su riaušių policija, pranešė agentūros "Reuters" reporteris.

Anot agentūros AFP, kuri remiasi medikais, dviejų sužeistųjų būklė kritiška. Kas buvo žuvusieji, nepranešama.

"Reuters" reporteris matė, kaip protestuotojai įsiveržė į ambasados teritoriją, kaip pro langą buvo išmestas kompiuteris, kaip kiti daužė langus, padegė medžius. Virš pastato kilo dūmai.

Taip pat protestavusieji, dauguma kurių buvo islamo salafitai, padegė netoli ambasados esančią amerikiečių mokyklą, kuri penktadienį buvo uždaryta; ir nuniokojo ją, išnešė rastus kompiuterius, pranešė naujienų agentūra TAP.

Po penktadienio pamaldų prasidėjusius protestus paskatino islamistų "Facebook" ryšiu paskelbtas raginimas, prie kurio nedelsdama prisidėjo ir kovotojų grupė "Ansar al-Sharia".

Libijos pareigūnai įtaria, kad šios grupės šaka Libijoje surengė išpuolį antradienį Bengazyje, kur žuvo keturi amerikiečiai, vienas kurių - JAV ambasadorius.

Nuosaikioji islamistų organizacija "Ennahda", vadovaujanti Tunisui, patarė tautiečiams nedalyvauti protestuose.

Šimtai protestavusiųjų padegamosiomis bombomis, akmenimis, lazdomis puolė JAV ambasadą saugojusias saugumo pajėgas, privertė riaušių policiją trauktis, tada peršoko tvorą ir įsiveržė į ambasados teritoriją.

Protestuojanti minia skandavo: "Obama, Obama, mes visi esame Osamos", turėdami omenyje nužudytą "al Qaeda" lyderį Osama bin Ladeną.