Sukarintos pajėgos teigė užėmusios prezidentūrą ir Chartumo oro uostą, tačiau kariuomenė tokius gandus neigė, o civilinė valdžia ragino abi puses nutraukti ugnį, kad būtų išvengta „visiškos šalies griūties“.

Smurtas kilo šalies kariniam vadovui Abdeliui Fattahui al-Burhanui ir sukarintų pajėgų vadui Mohamedui Hamdanui Dagloui nesutariant dėl ketinimų integruoti greitojo reagavimo pajėgas (RSF) į kariuomenės gretas.

Abiem vadams nesutariant dėl smulkmenų jau du kartus buvo atidėtas susitarimo pasirašymas dėl perėjimo prie civilinio valdymo ir politinės krizės užbaigimo, kuri kilo po 2021 m. perversmo.

AFP korespondentai girdėjo šūvius netoli oro uosto ir prie A. F. Burhano rezidencijos. Jie pranešė apie sprogimus gatvėse ir nuo pavojaus bėgančius žmones. Tuo metu danguje virš sostinės skraidė naikintuvai, o kariuomenė paskelbė, kad Karinės oro pajėgos vykdo operaciją prieš RSF. Kariuomenė ir sukarintos pajėgos kaltino viena kitą pradėjus šaudyti.

RSF buvo sukurta 2013 m. Sudano arabų kovotojų grupuotės „Janjaweed“ pagrindu. Pastarąją tuometis prezidentas Omaras al-Bashiras prieš dešimtmetį nukreipė prieš ne arabų kilmės etnines mažumas vakarų Darfuro regione ir už tai susilaukė kaltinimų dėl karo nusikaltimų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją