TBT kaltina O. al Bashirą genocidu, karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui, kurie buvo įvykdyti per Darfūro konfliktą, kilusį 2003 metais. TBT išdavė Sudano politiko arešto orderį dar 2009 metais. Pirmą kartą TBT istorijoje buvo išduotas orderis suimti savo pareigas einantį valstybės vadovą.

Bet 2019 metų balandį Sudano karinės valdžios politinio komiteto vadovas Omaras Zeinas El Abedinas teigė, kad šalis neketina išduoti O. al Bashiro Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui. „O. al Bashirą teis mūsų teismas“, - tikino tada jis.

O. al Bashiras nuolat vadovavo Sudanui nuo 1989 metų, bet praėjusių metų pavasarį kariškiai jį nušalino nuo valdžios ir sudarė laikinąją karinę tarybą.

2019 metų gruodį Sudano teismas pripažino O. al Bashirą kaltu dėl korupcijos ir nuteisė jį dvejus metus kalėti. Tada buvo pranešta, kad šią bausmę 75 metų eksprezidentas atliks ne kalėjime, o specialioje reabilitacijos klinikoje, kurioje laikomi garbaus amžiaus nusikaltėliai.

Etninis konfliktas Sudano vakaruose esančiame Darfūro regione kilo 2003 metais. JT duomenimis, šios konfrontacijos aukomis tapo apie 300 tūkstančių žmonių.