Kaip sakė paminklo, kuris sveria apie 500 kilogramų, autorius Jerzy Szumczykas, jog sukurti šią instaliaciją jį paskatino istorinės žinios.

Studentas, kuris stovėdamas netoli savo kūrinio stebėjo praeivių reakciją, buvo sulaikytas, tačiau po apklausos paleistas. Jam iškelta byla dėl viešosios tvarkos pažeidimo.

Pasak skulptūros autoriaus Dailės akademijos studento, kūriniu siekiama atkurti istorinę tiesą ir prisiminti moterų likimą karo metais.

Norėjo pastatyti skulptūrą Berlyne

Skulptūra buvo išgabenta jau sekmadienio rytą miesto valdžios ir policijos potvarkiu. Gdansko administracija pabrėžė nedavusi leidimo pastatyti paminklą. Paties menininko šis faktas nenustebino.

Pasak J. Szumczyko, jis nesikreipė į valdžią, žinodamas, kad ji jam neleis demonstruoti šio kūrinio.

Žiniasklaidos duomenimis, Krokuvoje jau atsirado pirkėjas, norintis įsigyti Dailės akademijos auklėtinio kūrinį.

Skulptūra, kurią sudaro natūralaus dydžio vyro ir moters figūros, vaizduoja žaginimo sceną. Vyras sovietų kareivio uniforma ir šalmu su penkiakampe žvaigžde viena ranka laiko už plaukų gulinčią nėščią moterį, o kita kiša jai į burną pistoleto vamzdį.

J. Szumczykas sako norėjęs pastatyti savo kūrinį priešais Brandenburgo vartus Berlyne, bet jam nepakakę pinigų šiam sumanymui įgyvendinti.