Ankaros teismo sprendimu, prieiga prie šios interneto svetainės buvo blokuojama nuo 2008 metų gegužės iki 2010 metų spalio dėl joje paskelbtų 10 vaizdo įrašų, kurie neva įžeidžia šiuolaikinės Turkijos įkūrėją Mustafą Kemalį Ataturką, nurodė Strasbūre įsikūręs tribunolas.

„Vartotojų prieigos prie „YouTube“ blokavimas be jokio teisinio pagrindo pažeidė teisę gauti ir perduoti informaciją“, – išaiškino teismas, išnagrinėjęs trijų Turkijos teisės profesorių iškeltą bylą.

„Teismas taip pat nustatė, kad įstatymas nenumato galimybės vietos teismams skelbti bendrą potvarkį dėl prieigos prie interneto, šiuo atveju „YouTube“, remiantis vieno iš jų leidimu“, – išaiškino EŽTT.

Toks ilgalaikis „YouTube“ ir tūkstančių kitų svetainių blokavimas privertė susirūpinti dėl saviraiškos laisvės šalyje, valdžioje esant tuometiniam premjerui ir dabartiniam prezidentui Recepui Tayyipui Erdoganui, kuris, pasak kritikų, vis dažniau linksta į autoritarinį valdymą.

Iki blokavimo „YouTube“ buvo penkta pagal populiarumą interneto svetainė Turkijoje.

2014 metų kovą Teisingumo ir plėtros partijos (AKP) vyriausybė dar kartą blokavo „YouTube“ ir „Twitter“, kai tinkle buvo išplatinti garso įrašai, patvirtinantys įtarimus dėl galimos premjero R.T.Erdogano ir jo aplinkos korupcijos.