Po susitikimo su Jungtinės Karalystės ministru pirmininku Rishiu Sunaku J. Stoltenbergas taip pat pažadėjo, kad Aljansas „ir toliau rems (Ukrainą) aplink Chersoną“ po to, kai Rusija įsakė savo kariams pasitraukti iš miesto.

NATO generalinis sekretorius sakė negalįs išsamiai komentuoti tebesitęsiančio balsų skaičiavimo po antradienį įvykusių JAV Kongreso rinkimų.

„Tačiau visiškai aišku, kad Jungtinėse Valstijose yra stiprus abiejų partijų palaikymas tolesniam Ukrainos rėmimui, – sakė jis žurnalistams. – Tai nepasikeitė ir po JAV įvykusių rinkimų“.

JAV Kongresas gegužės mėnesį įsipareigojo skirti 40 mlrd. dolerių Ukrainai, kovojančiai su užpuolusia Rusija, ir tam pritarė abi partijos.

Tačiau respublikonas Kevinas McCarthy, kuris pretenduoja tapti Atstovų Rūmų pirmininku, praėjusį mėnesį perspėjo, kad jei jo partija atgaus kontrolę, Ukrainai nebus suteiktas „tuščias čekis“ (neribota pinigų suma – red.).

Ukrainą remia didžioji dalis respublikonų, nors buvusiam prezidentui Donaldui Trumpui artimi griežtai dešiniųjų pažiūrų įstatymų leidėjai kritikuoja JAV paramą.

J. Stoltenbergas sakė, kad „visada yra balsų, kurie turi kitokią nuomonę“. Tačiau nuomonių apklausos NATO valstybėse narėse parodė, kad „esame pasirengę toliau teikti paramą tiek, kiek reikės“, – sakė jis prie Dauningo gatvės 10 namo.

Prieš tapdamas pirmuoju užsienio svečiu, apsilankiusiu pas naująjį JK ministrą pirmininką, J. Stoltenbergas stebėjo, kaip Pietų Anglijoje britų, kanadiečių ir kitų NATO šalių karininkai rengia Ukrainos karius.

„Tokiame pavojingame pasaulyje dar svarbiau, kad Šiaurės Amerika ir Europa būtų kartu NATO aljanse“, – sakė jis ir padėkojo JK už jos indėlį remiant Ukrainą.

Susitikimo pradžioje R. Sunakas sakė J. Stoltenbergui, kad NATO yra „kertinis JK saugumo akmuo“, ir pažadėjo kartu „atremti naujas grėsmes, kurias visi matome“, iš Rusijos ir kitų šalių.

R. Sunakas rengia skausmingus biudžeto apkarpymus po to, kai paveldėjo ekonominę krizę iš savo neilgai dirbusios pirmtakės Liz Truss, kuri buvo pažadėjusi padidinti JK išlaidas gynybai iki 3 proc. BVP.

J. Stoltenbergas sakė: „Pavojingesniame pasaulyje turime daugiau investuoti į savo gynybą, ir aš esu visiškai įsitikinęs, kad Jungtinė Karalystė ir toliau rodys pavyzdį dėl išlaidų gynybai“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją