Tūkstančiai žmonių laukė eilėse prie universiteto, kai buvo paskelbta, jog bus priimti stojimo prašymai tų, kurie pavėlavo priduoti dokumentus arba įgijo teisę studijuoti dėl savo egzaminų rezultatų.

Universitetui atvėrus duris 7 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, toliau stovėję stojantieji pradėjo stumti esančius arčiau įėjimo.

"Priekyje spūstis buvo tiesiog nepakeliama. Rezultatas toks, jog viena iš motinų, taip pat laukusių eilėje, buvo suspausta ir mirė. Dviejų kitų žmonių būklė kritinė", - universiteto vicekancleris Ihronas Rensburgas sakė per spaudos konferenciją.

Vietos televizijos reportaže matoma, kad spūsties vietoje buvo likę daug drabužių ir batų, pamestų kilus chaosui.

Studentais norintys tapti jaunuoliai būriavosi prie universiteto nuo pirmadienio paryčių, tikėdamiesi pateikti stojimo dokumentus praėjus galutiniam terminui. Daugelis buvo atsinešę skėčius, kėdutes ir laukė visą naktį.

"Buvo apie 20 sužeistų pacientų", - Johanesburgo krizių valdymo tarnybos atstovė Nana Radebe sakė naujienų agentūrai "Sapa".

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) nacionaliniuose universitetuose šiemet galės studijuoti apie 150 tūkst. pirmakursių. Tikėtina, jog dar 180 tūkst. vidurinių mokyklų absolventų prašymai bus atmesti.

Pasak I.Rensburgo, Johanesburgo universitetas nusprendė priimti pavėlavusius įstoti, kad neturtingiems juodaodžiams nebūtų užkirstas kelias į aukštąjį mokslą.

"Privalome padaryti viską, kas įmanoma, bendruomenei, kuri tiesiog neturi priėjimo prie informacijos, kad pasinaudotų šia galimybe", - aiškino jis.

Universitetas nurodė, kad iki galutinio termino buvo pateikti 85 tūkst. pareiškimų pradėti studijas nuo 2012 akademinių metų. Pernai tokių prašymų buvo pateikta 67 000.

I.Rensburgas sakė, kad universitetas tikėjosi antradienį tikėjosi priimti apie 11 tūkst. studentų, tačiau po šio incidento priėmimas tikriausiai bus nutrauktas.

PAR ekonomika, kurioje nedarbas siekia apie 25 proc., nesugeba atitinkamai reaguoti į išaugusį aukštojo išsilavinimo poreikį, pridūrė jis.

"Kasmet mokyklų sistemą papildo 350 tūkst. žmonių. Dabar jų yra 3,5 mln., tačiau įdarbinimo sistema išliko tokia pati", - aiškino I.Rensburgas.

Šalyje, kurioje apartheido metais juodaodžiai praktiškai neturėjo galimybių mokytis aukštosiose mokyklose, kova dėl vietų universitetuose taip pat yra įgijusi rasinį matmenį.

Beveik visi prie Johanesburgo universiteto susirinkę jaunuoliai, beviltiškai trokštantys įstoti, buvo juodaodžiai.

"Reikalauju švietimo juodaodžiams vaikams", - eilėje prie universiteto per naktį laukęs Fransas Malotle, tikėjęsis užregistruoti savo atžalą, sakė televizijai "eNews".

"Egzistuoja labai rasistinis diskursas, kuriuo mėginama pasakyti, kad žmonės, nepasiruošę universitetui, neturėtų įstoti, kad mes jų neturėtume priimti", - švietimo politikos apžvalgininkas Graeme Blochas, taip pat dėstantis Vitvatersrando universitete, sakė naujienų agentūrai AFP.

"Po velnių, žmonės pasiruošę laukti eilėse dieną ir naktį, kad įstotų. Akivaizdu, kad jie labai nori įstoti. Mums reikia daugiau vietų, o ne mažiau studentų", - teigė jis.

Iki vidurdienio spūsties prie universiteto jau nebebuvo. Mažesnės laukiančiųjų grupės buvo įleidžiamos pro metalines užtvaras.

19-metis Fanie Nhlapo sakė laukiantis nuo pusės dviejų nakties.

"Noriu tapti ambasadoriumi", - tvirtino Johanesburgo rytiniame rajone gyvenantis jaunuolis, dviejų bedarbių tėvų sūnus.

"Pernai nestojau, nes stojimo mokestis buvo per didelis (250 randų, apie 105 litus), - jis aiškino AFP. - Mano tėtis pardavė šiek tiek antrinių žaliavų ir surinko man pinigų."