„Į nelaimės vietą labai sunku patekti. Visi keliai sugriauti, todėl armija žygiuoja pėsčiomis. Lėktuvai, sraigtasparniai skrenda bandydami nugabenti gyventojams pagalbą“, – gelbėtojams kylančias problemas vardijo diplomatė.

J.Ramoškienė nurodė, kad netrukus po stichijos Kinijos užsienio reikalų ministerija įrengė karštąją liniją šalyje reziduojančių užsienio šalių ambasadų darbuotojams. Ja paskambinę diplomatai gali sužinoti informaciją apie šios gamtos stichijos padarinius.

Manekenė nakvojo palapinėje

Pragaištingo žemės drebėjimo Kinijos Čengdu mieste siaubą pirmadienį patyrė ir šioje šalyje dirbanti penkiolikmetė lietuvė manekenė Viktorija Bruzgaitė.

„Tuo metu ji buvo dangoraižyje ir jai buvo daromas makiažas reklaminei sesijai. Tada pradėjo linguoti visas pastatas, todėl iš jo evakuoti visi žmonės. Manekenes prižiūrinčios agentūros komanda mergaites išvežė į užmiestį ir jie ten visi nakvojo palapinėje“, – vakar dienraščiui sakė Europos centro modelių agentūros savininkė Kristina Šumskienė.

Moteris tikino apie laimingai pasibaigusį incidentą sužinojusi iš pačios manekenės, kai susisiekė su ja per „Skype“. Minėtos agentūros siuntimu V.Bruzgaitė Kinijoje dirba jau apie pusantro mėnesio.

Gelbėtojams trukdo audros

Didžiausio Kinijoje per tris dešimtmečius žemės drebėjimo aukų skaičius vakar ir toliau didėjo. Nelaimės padarinių likvidavimo vadovas Wang Zhenyao pranešė, kad stichija pasiglemžė mažiausiai 12 tūkst. žmonių gyvybių. Pasak pareigūno, labiausiai nukentėjusiuose rajonuose audros trukdo vykdyti gelbėjimo darbus.

Naujienų agentūra „Xinhua“ paskelbė, kad vien Miandžu rajone pietvakarinėje Sičuano provincijoje per žemės drebėjimą po griuvėsiais buvo palaidota 10 tūkst. žmonių. Todėl manoma, kad pirmadienį įvykusio 7,9 balo stiprumo žemės drebėjimo aukų skaičius dar smarkiai didės.

Į Venčuano apygardą, kurioje buvo drebėjimo epicentras, vakar atvyko pirmieji kariai.

Gresia ekologinė katastrofa

Vakar po pietų Sičuano sostinę Čengdu sukrėtė stiprus smūgis, o iš viso per parą jų buvo daugiau kaip 1950. Pranešama, kad išsigandę įstaigų darbuotojai bėgo iš pastatų. Mažiausiai tūkstantis moksleivių ir mokytojų žuvo ar buvo palaidoti po griuvėsiais Pietvakarių Kinijoje, kai per žemės drebėjimą Beičuano apygardoje sugriuvo viena mokykla.

Kinijos seismologijos biuro pareigūnas sakė, kad Sičuane galimi stiprūs pakartotiniai smūgiai. Čengdu viešbučiai nurodė svečiams būti apatiniuose aukštuose.

Sičuano provincijoje pirmadienį sugriuvo dvi chemijos gamyklos ir į aplinką pateko 80 tonų skysto amoniako. Regionui iškilo ekologinės katastrofos grėsmė. Apimti baimės tūkstančiai žmonių paliko namus.

Šalies premjeras Wen Jiabao lankydamasis Sičuane nurodė kareiviams išvalyti kelius į visiškai nuo pasaulio atkirstą Venčuaną, esantį kalnuose maždaug 100 km nuo Čengdu. Dėl lietaus ir tirštų debesų karo sraigtasparniai vakar čia dar negalėjo tūpti.

„Vilniaus dienoje“ taip pat skaitykite:

Katedra spindės po metų

Saugių kelionių vizija

Egzaminų baubas baisus tik iš tolo